Je komt thuis na een dag hard werken. Je hebt zin om heerlijk te eten, maar je wilt absoluut niet lang in de keuken staan.

Wat doe je dan? Je pakt dit recept erbij, want hier lees je hoe je in een rap tempo een superlekkere pasta op tafel zet. Alsof je op een piazza in Florence zit!

​Alles draait om de eenvoud

Een goeie pasta is nóg lekkerder dan dat hij makkelijk en snel is, of was het andersom? Hoe je het ook wendt of keert, deze pasta zet je supersnel op tafel. Het belangrijkste is het uitkiezen van de juiste ingrediënten en deze op de juiste volgorde in de pan gooien.

pasta pesto

De smaken laat je gewoon hun werk doen en na, pak ‘m beet, 20 minuten zit je heerlijk te smullen. En als je deze pasta echt ‘eigen’ wilt maken, dan bereid je een zelfgemaakte pesto. ​Hoe je dat doet lees je HIER.

​Pasta pesto in Italië

Een Italiaans diner bestaat uit vier gangen. Een voorgerecht, een pastagerecht, een hoofdgerecht en een lekker toetje. Je kunt deze pasta daarom ook prima beschouwen als bijgerecht. Maak naast je pasta een lekkers stuk Italiaans vlees of grill een forel in de oven. Als je dat gaat doen, is onderstaand recept geschikt voor zes tot acht personen.

​Pasta in pestosaus met kip

​Hoofdgerecht | 4 personen

​Ingrediënten:
  • 350 gr penne pasta
  • bouillonblokje (kip of groente)
  • 2 el rijstolie
  • 2 rode uien
  • 2 kipfilets (in blokjes gesneden)
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • ​één tl oregano
  • ​één tl gedroogde tijm
  • 200 gr crème fraîche
  • 150 gr groene pesto
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • handje basilicumblaadjes
  • handje peterselie
  • 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 el olijfolie (extra vierge)
pasta pesto

pesto

​Aan de slag!

Om pasta te maken, begin je met – je raadt het al – de pasta. Je kunt van die lekkere verse pasta kopen in de supermarkt, maar daarvoor moet je ietsje dieper in de buidel tasten. Wees niet bang: een droge pasta uit een zak doet het net zo goed. Penne pasta is helaas niet vers te verkrijgen trouwens!

bouillon

Breng een ruime pan water aan de kook mét een bouillonblokje. Zodra het water kookt voeg je de pasta toe. Roer door de pan om de bouillonsmaken goed te verspreiden. Volg de kooktijd die op de verpakking staat aangegeven.

​Meestal is tien minuten genoeg. Proef even voor het afgieten, de pasta moet beetgaar zijn. Giet af en laat afkoelen. Je pasta heeft nu zo’n heerlijke bouillonsmaak en dat is precies de bedoeling.


TIP: Bewaar 50 ml pastawater in een kommetje. Daar kun je straks je pestosaus mee aan lengen. Dit is niet alleen lekkerder, vanwege de gekookte pasta bevat het water veel zetmeel. Dat helpt je bij het binden van je pestosaus.


Snipper de twee uitjes en snijd de kipfilet in blokjes. Strooi wat zout en peper over de stukjes kipfilet en laat een minuutje of vijf rusten. Verwarm twee flinke eetlepels rijstolie in een grote hapjespan. Voeg de gesnipperde ui toe en bak de stukjes glazig. Knijp de twee teentjes knoflook boven de pan uit en voeg de kipfilet toe. Blijf al roerend bakken tot de kipfilet begint te kleuren. Tijdens het roeren voeg je de oregano en tijm toe.

Als de kip goudbruin is gebakken schep je de crème fraîche en pesto in de hapjespan. Roer door elkaar terwijl je 50 ml pastawater in de pan schenkt. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes of reepjes.

pasta pesto

Geef de saus af en toe een flinke draai en voeg tenslotte de tomaatjes toe. Laat de saus gedurende 1 tot 2 minuten inkoken

Voeg de pasta, wat zout en wat peper en temper de warmtebron. Doe een handje basilicumblaadjes en peterselie erbij. Roer nogmaals goed door elkaar. Serveer in diepe borden of in kommetjes. Garneer elke portie met wat verse geraspte Parmezaanse kaas en een lekkere splash olijfolie. Eet smakelijk!


Penne?: In dit recept zijn penne verwerkt. De meeste pestopasta’s worden met deze pastasoort gemaakt, maar je hoeft je daar natuurlijk niet aan te houden. Wees eens rebels en gebruik farfalle (die leuke vlindertjes). Ook spaghetti of tagliatelle lenen zich prima voor dit gerecht.