Hoe maak je de lekkerste pasta pesto met kip? [recept]

Je komt thuis na een dag hard werken. Je hebt zin om heerlijk te eten, maar je wilt absoluut niet lang in de keuken staan.

Wat doe je dan? Je pakt dit recept erbij, pasta pesto met kip, want hier lees je hoe je in een rap tempo een superlekkere pasta op tafel zet. Alsof je op een piazza in Florence zit!

​Alles draait om de eenvoud

pasta pesto met kip

​De smaken laat je gewoon hun werk doen en na, pak ‘m beet, 20 minuten zit je heerlijk te smullen. En als je deze pasta echt ‘eigen’ wilt maken, dan moet je natuurlijk zelf pesto maken, dat is echt heel veel lekkerder.

Maar die 'verse' pesto's van bijvoorbeeld AH of Crisp zijn ook niet verkeerd. En dat scheelt je een hoop tijd!

​Pasta pesto in Italië

pesto voor pasta

Een Italiaans diner bestaat uit vier gangen. Een voorgerecht, een pastagerecht, een hoofdgerecht en een lekker toetje. Je kunt deze pasta daarom ook prima beschouwen als bijgerecht. Maak naast je pasta een lekkers stuk Italiaans vlees, zoals Bistecca alla Fiorentina, of grill een hele vis in de oven. Als je dat gaat doen, is onderstaand recept geschikt voor zes tot acht personen en kun je de kip achterwege laten. 

​Pasta in pestosaus met kip

Hoofdgerecht | 4 personen

Ingrediënten:
  • 350 gr mooie pasta
    farfalle, fusilli, linguine, orrecchiette of 'doodgewone' penne of tagliatelle het kan allemaal
  • zout(!)
  • 2 witte uien of grote sjalotten
  • 2 kipfilets (in blokjes gesneden)
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • één tl oregano
  • één tl gedroogde tijm
  • 200 gr crème fraîche
  • 150 gr groene pesto - de beste die je kunt vinden, of ​maak zelf pesto.
  • bosje basilicum
  • 60 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 el olijfolie (extra vierge)
  • eventueel naar smaak, een handje tomaatjes, gehalveerd

Leer alles over je favoriete druivensoort! 


Download gratis ons ebook met de 33 meest gedronken druivensoorten.

wijn infographic

On a side note...
Verse pasta vs. gedroogde & andere tips van professionele chefs

Verse pasta en gedroogde pasta zijn volgens Italianen echt twee verschillende dingen. Het is dus niet zo dat de een beter is dan de ander. Verse pasta heeft een zachtere en gladdere structuur.

Gedroogde pasta heeft een steviger eindresultaat. Daarnaast is verse pasta natuurlijk veel sneller klaar, het zelf pasta maken even buiten beschouwing gelaten. Het is dus maar net waar je trek in hebt, en wat je lekker vindt.

Persoonlijk ben ik echt fan van bepaalde gedroogde pasta's. Merken als Barilla en De Cecco (gewoon bij de AH te koop) zijn maar een klein beetje duurder, maar maken een wereld van verschil qua smaak. De verse pasta van AH vind ik dan weer smakeloos.

De enige pasta waarvan ik het echt vind lonen om zelf te maken, is gnocchi. Veel beter dan de 'verse' uit een pakje. Maar echt een weekend klus. Al kun je dan wel weer een deel invriezen en altijd perfecte gnocchi hebben klaar liggen. Persoonlijk vind ik dat dan weer vrij briljant.


🍝 Tips, tricks & pasta fabels

Om maar meteen een paar pasta fabels de wereld uit te helpen:

  • Voeg geen olie toe aan je kookwater. De olie zorgt ervoor dat je saus slecht(er) aan de pasta hecht. Niet doen dus. Roer direct na het toevoegen van de pasta, de pan goed door met een lepel of vork en je pasta zal niet aan elkaar plakken.
  • Tenminste als je voldoende water gebruikt. Neem de hoeveelheid water echt ruim, anders krijg je een kleverige bende.
  • Gebruik veel zout. Ja, dat moet.
  • Spoel je pasta na het afgieten nooit af onder de koude kraan, tenzij je een koude salade maakt ofzo. Zorg gewoon dat je alles hebt klaar staan en direct aan tafel kunt.
  • Bewaar een beetje kookvocht en roer dat door je saus voor je de pasta toevoegd. Het zorgt voor betere hechting van de saus aan de pasta door het hoge zetmeelgehalte.
  • Gaar als het even kan je pasta 'af' in de saus. Dat klinkt ingewikkeld maar is het niet. Haal drie minuten van de kooktijd op de verpakking af. Laat je pasta zo lang koken in water en giet af. Voeg een soeplepel kookvocht toe aan je saus en vervolgens de pasta zelf. Kook de pasta de resterende 3 minuten af in de saus.
  • Niet elke pastavorm hoort bij elke pasta saus. Over het algemeen kun je zeggen, hoe grover de saus, hoe grover de pasta.

    Enkele voorbeelden:
    🍝 Kleine pasta soorten als acini, fregula, risoni, orzo, rotelle, tubettini zijn top voor in de soep. Bijvoorbeeld onze lievelingssoep, minestrone.
    + 🍝 Pasta met grove structuren zoals rigatoni, rotini, fusilli, macaroni, farfalle, conchiglie zijn heel geschikt voor stevigere vlees of groente sauzen, waarin nog structuur is te vinden. 
    🍝 Langwerpige, gladde pasta's horen bij gladde sausen, tomaat, olie of romig, kan allemaal.
    🍝 Oh ja, nog een ding. Om Italianen echt goed kwaad te maken moet je 'Spaghetti Bolognese' serveren. Vinden ze echt een grove belediging van 'hun' Italiaanse keuken. a) Spaghetti is voor naturel tomatensaus of carbonara. b) Vleessauzen horen bij grovere pasta's. Bolognese mag dan wel weer bij Tagliatelle, een grove lintpasta.
pasta met grove saus
lange pasta met gladde saus

Oh ja | Pasta pesto met kip maken

Okay, aan de slag met onze snelle pasta pesto met kip. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook mét zout.

Terwijl je het water aan de kook brengt kun de uien snipperen en de kip kruiden met peper en zout.

Verwarm een pan met dikke bodem. Voeg twee eetlepels olijfolie toe en fruit daarin de uitjes op laag vuur. Voeg na 8 minuten, (roer wel af en toe) de geperste knoflook toe en de kipfilet. Draai het vuur iets hoger, tot middelhoog.

tagliatelle

Als het water kookt, kun je ook ongeveer de pasta toevoegen. Roer direct even door, om de zetmeel optimaal zijn werk te laten doen (zo plakt de saus straks beter) en te zorgen dat de pasta niet aan elkaar plakt. Hou de kooktijd die op de verpakking staat aan, minus drie minuten.

Roer in beide pannen. Voeg hierna de oregano en tijm toe aan de kip. Schep er de pesto en crème fraîche doorheen en zet het vuur weer laag.

Voeg nu ook wat kookvocht van de pasta toe. Laat de saus nu twee minuten inkoken.

TIP | Een voorverwarmd bord is bij pasta een ongekende luxe. Wanneer je voorafgaand aan het afgieten van de pasta je borden in de gootsteen zet, verwarm je ze doormiddel van het kookvocht. 👍

Giet de pasta af wanneer die al dente (beetgaar) is. Voeg hem direct toe aan de pestosaus. Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer. Plaats een deksel op de pan en zet het vuur uit.

Tijd om op te scheppen.

Schep in elk (warm) bord en lekkere portie pasta pesto. Garneer met basilicum, verse peper, nog wat Parmezaan en een paar druppels van je mooiste olijfolie.

Eet smakelijk.

WIJNTIP | Welke wijn bij pasta pesto met kip?
Ga op zoek naar de groene smaken en let op die knoflook! Verdicchio, Vernaccia en Vermentino gedreven wijnen zijn allemaal top!

pesto

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email