Pasta al tonno, in het Nederlands pasta met tonijn genoemd, staat bekend als een heerlijk Italiaans recept. Dit recept voor tonijn pasta is ideaal comfort food voor een doordeweekse dag. 

Dit recept komt uit het Italiaanse kookboek ”Big Mamma’s Cocina Popolare”. Dit recept zet je in no time op tafel en is gegarandeerd genieten. 

Lees snel verder voor het recept!

Pasta met tonijn

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Italiaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

35

minuten

Volgens Big Mammas’ chef-kok Virginia is het voor deze pasta essentieel om vlak voor het serveren 30 gram pane profumato - broodkruim met tijm en rozemarijn - toe te voegen. Hoe je dat maakt staat bij het recept!

Ingrediënten

  • 4 verse tonijnsteaks à 120 gr of 450 gr tonijn uit blik (let op het MSC-keurmerk)

  • 120 ml extra vierge olijfolie

  • 4 tenen knoflook, ongepeld

  • 15 takjes tijm

  • 500 gr  verse of gedroogde tagliolini (of tagliatelle)

  • 4 takjes dille, gehakt

  • 2 el kappertjes op zuur

  • zout

  • Voor de saus
  • 2 el olijfolie

  • 2 tenen knoflook, geperst

  • 5 ansjovisfilets op olie, uitgelekt

  • 25 datterini of cherry-pruimtomaten, gehalveerd

  • 5 el  tomatensaus

  • Voor de broodkruim (pane pofumato)
  • 2 sneetjes brood

  • tijm

  • rozemarijn

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 60°C. Leg de tonijnsteaks in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Leg de knoflooktenen en takjes tijm op en tussen de steaks. Bak de tonijnsteaks 1 uur en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Sla deze stap over als je tonijn uit blik gebruikt.
  • Bereid ondertussen de saus. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op halfhoog vuur. Bak de knoflook en ansjovisfilets tot de ansjovis smelt. Voeg de tomaten toe en bak ze 5 minuten mee. Voeg de tomatensaus toe. Laat de saus 10 minuten koken op laag vuur.
  • Kook ondertussen de tagliolini in gezouten water in een grote pan. Giet de pasta af als hij nog al denteis – bij verse pasta 2 minuten en bij gedroogde pasta 3 minuten korter dan de aangegeven tijd op de verpakking – en laat de pasta in de saus glijden
  • Breek de tonijn in stukken en roer hem met de dille en de kappertjes door de saus. Meng de saus met de pasta. Laat ongeveer 2 minuten inkoken, schep de pasta op een schaal en serveer hem direct.
  • Broodkruim (pane profumato) maken
  • Maak broodkruim van de sneetjes brood en bestrooi met een beetje tijm en rozemarijn.
  • Bak het 10 minuten in een oven op 180°C. Schep regelmatig om als je broodkruim gebruikt. Maal het brood, als je dat gebruikt, in een keukenmachine zodra het is afgekoeld. Strooi de pane profumato over de al dente pasta. Of je het nu spaarzaam of royaal doet, doe het met passie!

Maak je italiaanse menu compleet

  • Zoek je ook nog een lekker Italiaans voorgerecht en nagerecht om de maaltijd compleet mee te maken?  Probeer dan ook eens deze recepten voor salade caprese of tiramisu! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Big mamma's cucina popolare

In dit boek vind je traditionele Italiaanse maar wel met een hedendaagse twist. De Italiaanse chef-koks van ‘Big Mamma’ koken volgens mama’s recept maar met een moderne signatuur. 

Maak een ‘risotto pera’more’ met gorgonzola, peer en walnoot, en tiramisu met een twist of ‘Burrata Power Flower’. Met meer dan 120 recepten staat er elke avond iets lekkers op tafel!

Kookboek big mamma cucina polare

Big mamma’s cucina popolare

  • Uitgeverij | Good Cook 
  • Prijs | €35,00 
  • Pagina's | 380
  • ISBN | 9789461432377

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten