Pasta met tonijn zoals echte Italianen eten [recept]

Celine
Celine

Pasta al tonno, in het Nederlands pasta met tonijn genoemd, staat bekend als een heerlijk Italiaans recept. Dit recept voor tonijn pasta is ideaal comfort food voor een doordeweekse dag. 

Dit recept komt uit het Italiaanse kookboek ”Big Mamma’s Cocina Popolare”. Dit recept zet je in no time op tafel en is gegarandeerd genieten. 

Zoek je ook nog een lekker Italiaans voorgerecht en nagerecht om de maaltijd compleet mee te maken?  Probeer dan ook eens deze recepten voor salade caprese of tiramisu! Als je dol bent op vis, kan je hier nog meer vis recepten vinden!

Lees snel verder voor het recept!

Pasta tonijn

Recept | Pasta met tonijn

Hoofdgerecht | 6 personen
Ingrediënten
  • 4 verse tonijnsteaks à 120 gr of 450 gr tonijn uit blik (let op het MSC-keurmerk)
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • 4 tenen knoflook, ongepeld
  • 15 takjes tijm
  • 500 gr verse of gedroogde tagliolini (of tagliatelle) 
  • 4 takjes dille, gehakt
  • 2 el kappertjes op zuur
  • zout

Voor de saus

  • 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 5 ansjovisfilets op olie, uitgelekt
  • 25 datterini of cherry-pruimtomaten, gehalveerd
  • 5 el tomatensaus

Zo maak je tonijn pasta

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 60°C. Leg de tonijnsteaks in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Leg de knoflooktenen en takjes tijm op en tussen de steaks. Bak de tonijnsteaks 1 uur en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Sla deze stap over als je tonijn uit blik gebruikt.

Stap 2

Bereid ondertussen de saus. Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op halfhoog vuur. Bak de knoflook en ansjovisfilets tot de ansjovis smelt. Voeg de tomaten toe en bak ze 5 minuten mee. Voeg de tomatensaus toe. Laat de saus 10 minuten koken op laag vuur.

Stap 3

Kook ondertussen de tagliolini in gezouten water in een grote pan. Giet de pasta af als hij nog al dente is – bij verse pasta 2 minuten en bij gedroogde pasta 3 minuten korter dan de aangegeven tijd op de verpakking – en laat de pasta in de saus glijden.

Stap 4

Breek de tonijn in stukken en roer hem met de dille en de kappertjes door de saus. Meng de saus met de pasta. Laat ongeveer 2 minuten inkoken, schep de pasta op een schaal en serveer hem direct.

[TIP] Volgens Big Mammas’ chef-kok Virginia is het voor deze pasta essentieel om vlak voor het serveren 30 gram pane profumato toe te voegen.

Bestrooi hiervoor brood of broodkruim met een beetje tijm en rozemarijn en bak het 10 minuten in een oven op 180°C. Schep regelmatig om als je broodkruim gebruikt. Maal het brood, als je dat gebruikt, in een keukenmachine zodra het is afgekoeld. Strooi de pane profumato over de al dente pasta. Of je het nu spaarzaam of royaal doet, doe het met passie!

Pasta al Tonno van Big Mamma

In dit boek vind je traditionele Italiaanse maar wel met een hedendaagse twist. De Italiaanse chef-koks van ‘Big Mamma’ koken volgens mama’s recept maar met een moderne signatuur. 

Maak een ‘risotto pera’more’ met gorgonzola, peer en walnoot, en tiramisu met een twist of ‘Burrata Power Flower’. Met meer dan 120 recepten staat er elke avond iets lekkers op tafel!

Big Mamma's Cucina Popolare Boek

Big Mamma’s Cucina Popolare

  • Big Mamma
  • 9789461432377
  • Good Cook 
  • €35,00 
Geef je mening!
recipe image
Recept
Pasta met tonijn
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?