Pasta Vongole | Het allerbeste recept voor je eerste date

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Maak dit bordje pasta vongole voor je eerste date! Liefde gaat door de maag (dat weten Italianen maar al te goed). Zeker als het om deze pasta gaat. Heb je al (of wil geen) verkering? Je maakt er ook vrienden voor het leven mee. #alleenmaarliefde

Pasta alle Vongole

Voor 4 personen

Ingrediënten

 • 1 kg vongole
 • grof zout
 • lange pasta 400 g – neem de beste kwaliteit die je kunt vinden.
  Ik gebruik graag De Cecco of Barilla.
 • knoflook 2 à 3 tenen – of meer als je dat lekker vindt
 • spaanse peper
 • olijfolie
 • 1/2 bosje bladpeterselie
 • 1 glas witte wijn uit Veneto
 • gedroogd zeewier – bijvoorbeeld zeesla, te koop bij de toko
 • citroen
 • chilipoeder
Pasta-Vongole

Hoe moet je vongole wassen?

Leg de vongole een uur in water met zout (1 eetlepel grof zout op 1 liter water). Spoel ze meerdere keren in schoon water en laat ze uitlekken door ze met je hand uit het water te halen. Tik het zand eruit tegen het met keukenpapier beklede aanrecht. Herhaal dit zo vaak als nodig is.

Pasta!

Breng het water voor de pasta aan de kook en leg de pasta er direct in. Pel de tenen knoflook, verwijder de kiemen en hak ze fijn. Hak de Spaanse peper fijn. Verhit de olijfolie in een grote hapjespan op medium hoog vuur en roerbak de knoflook, de Spaanse peper en wat peterselie. Zet het vuur hoog en voeg de vongole, de witte wijn en een soeplepel kookwater van de pasta toe. Dek de pan af en wacht tot de schelpen na enkele minuten opengaan. Schep ze uit de pan en gooi nog dichte schelpen weg.

Bijna klaar!

Giet de pasta af als deze bijna ‘al dente’ is. Stort de pasta in de pan met saus en roer flink zodat de saus zich aan de pasta hecht. Voeg de vongole weer toe aan de pan.
Rooster de blaadjes zeesla even in een droge koekenpan met antiaanbaklaag tot ze een beetje kromgetrokken zijn. Scheur ze in stukjes. Serveer de pasta vongole met de rest van de gehakte peterselie, gescheurd zeewier, wat citroenrasp en chilipoeder.

🍷Wijntip
Albarino uit Spanje! Een stevige witte wijn die het glas uit stuift! Veel minerale tonen die het perfect doen bij de zilte schelpen. Ook bij andere schelpen trouwens een aanrader. Alternatieven zijn er ook genoeg: Falanghina of Picpoul, Verdicchio of Pinot Grigio. Hou het bij simpele wijnen, zonder houtrijping. 

Belangrijk 
Een fantastisch gerecht, mits je je houdt aan één regel: maak de vongole heel grondig en methodisch schoon. Anders zal het zand het feest te bederven. Als je tot je schrik merkt dat er nog zand in de schelpen zit wanneer ze al in de pan liggen, geen paniek! Haal de saus door een fijne zeef, bekleed met keukenpapier.

Dit recept komt uit het vrolijke kookboek Big Mamma.

Big-Mamma

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!