Maak een heerlijke pasta vongole - door de Italianen spaghetti alle vongole genoemd - voor je eerste date. Liefde gaat door de maag, dat weten Italianen maar al te goed! Zeker als het om deze pasta gaat. Heb je al - of wil je geen - verkering? Je maakt er ook vrienden voor het leven mee. #alleenmaarliefde

Lees snel verder voor dit overheerlijke Italiaanse recept!

Spaghetti alle Vongole

2.8 from 8 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: ItaliaansDifficulty: Makkelijk
Portie

4

Personen
Prep time

1

hour 
Bereidingstijd

20

minutes

Dit is een fantastisch gerecht, maar één ding is heel belangrijk: maak de vongole heel grondig en methodisch schoon. Anders zal het zand het feest bederven.

Als je tot je schrik merkt dat er nog zand in de schelpen zit wanneer ze al in de pan liggen, geen paniek! Haal de saus door een fijne zeef, bekleed met keukenpapier.

Ingrediënten

  • 1 kg vongole

  • grof zout

  • 400 g spaghetti, neem de beste kwaliteit die je kunt vinden. Ik gebruik graag De Cecco of Barilla.

  • 2-3tenen knoflook – of meer als je dat lekker vindt

  • spaanse peper

  • olijfolie

  • 1/2 bosje bladpeterselie

  • 1 glas witte wijn uit Veneto

  • gedroogd zeewier – bijvoorbeeld zeesla, te koop bij de toko

  • citroen

  • chilipoeder

Bereiding

  • Maak de vongole goed schoon.

    Leg de vongole een uur in water met zout (1 eetlepel grof zout op 1 liter water). Spoel ze meerdere keren in schoon water en laat ze uitlekken door ze met je hand uit het water te halen. Tik het zand eruit tegen het met keukenpapier beklede aanrecht. Herhaal dit zo vaak als nodig is.
  • Breng het water voor de pasta aan de kook en leg de pasta er direct in. Pel de tenen knoflook, verwijder de kiemen en hak ze fijn. Hak de Spaanse peper fijn. Verhit de olijfolie in een grote hapjespan op medium hoog vuur en roerbak de knoflook, de Spaanse peper en wat peterselie.

    Zet het vuur hoog en voeg de vongole, de witte wijn en een soeplepel kookwater van de pasta toe. Dek de pan af en wacht tot de schelpen na enkele minuten opengaan. Schep ze uit de pan en gooi nog dichte schelpen weg.
  • Giet de pasta af als deze bijna ‘al dente’ is. Stort de pasta in de pan met saus en roer flink zodat de saus zich aan de pasta hecht. Voeg de vongole weer toe aan de pan.

    Rooster de blaadjes zeesla even in een droge koekenpan met antiaanbaklaag tot ze een beetje kromgetrokken zijn. Scheur ze in stukjes.
  • Serveer de pasta vongole met de rest van de gehakte peterselie, gescheurd zeewier, wat citroenrasp en chilipoeder. Geniet ervan!

Tips

  • WIJNTIP: Albarino uit Spanje! Een stevige witte wijn die het glas uit stuift! Veel minerale tonen die het perfect doen bij de zilte schelpen. Ook bij andere schelpen trouwens een aanrader. Alternatieven zijn er ook genoeg: Falanghina of Picpoul, Verdicchio of Pinot Grigio. Hou het bij simpele wijnen, zonder houtrijping. 
  • Meer Italiaans eten? Probeer ook eens dit heerlijke tortellini recept! Wil je ook een traditioneel Italiaans nagerecht? Maak dan deze hemelse tiramisu!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Big Mammas kookboek

Big momma's cucina popolare

  • Uitgever | Good Cook
  • ISBN | 9789461432377
  • Omvang | 380 pagina's
  • Prijs | € 35,-

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten