Deze heerlijke koude pastasalade met spekjes was tijdens onze vorige BBQ als eerste op, terwijl ik er toch een flinke bak van had staan. 

De combinatie van knapperige frisse groene groenten, de chewy pasta met zout spek zijn ook gewoon erg lekker. Tijd om het receptje met jullie te delen. 

Krijg je geen genoeg van salades? Kijk dan hier voor meer salade recepten.

Koude pastasalade met spekjes, geitenkaas, artisjokken en basilicum

0 from 0 votes
Course: Hoofdgerecht, LunchCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

25

minutes

Wanneer je deze pastasalade maakt kun je gerust het recept verdubbelen. In de koelkast blijft hij zeker een paar dagen goed, voor een snelle doordeweekse maaltijd. Of neem hem mee naar werk voor een toplunch. 

Ingrediënten

  • 200 gram 200 gekookte penne, fussili of andere pasta

  • olijfolie, peper en zout

  • gladde Dijon mosterd

  • 125 gram 125 gerookte spekjes, pancetta of bacon

  • 200 gram 200 doperwten uit de diepvries

  • 1 blikje artisjokkenharten op olie

  • 1 bosje basilicum

  • 200 gram 200 waterkers of babyspinazie

  • 200 gram 200 zachte jonge geitenkaas

  • 50 gram 50 pijnboompitten

Bereiding

  • Als je pasta nog niet gekookt is, doe je dat eerst. Kook de pasta zoals beschreven op de verpakking (bewaar het kookvocht) en koel de pasta daarna af onder de kraan.
  • Maak ondertussen de rest van de salade.
  • Begin met de dressing. Meng in een kommetje 6 el olijfolie met 2 el scherpe mosterd en wat peper en zout met een vork tot een gladde dressing. Voeg wanneer je pasta en dressing klaar zijn direct samen en zet opzij.
  • Bak de spekjes krokant en snijd wanneer je plakjes gebruikt in stukken. Veeg de pan schoon met wat keukenpapier en bak de pijnboompitten zeer kort. Blijf bij de pan!
  • Kook in het water van de pasta nu de bevroren doperwten. Dat gaat heel snel, 4 minuten is voldoende. Spoel ze daarna vlug koud onder de kraan, zodat ze niet doorkoken en hun mooie kleur behouden.
  • Laat de artisjokken uitlekken en snijd in parten. Scheur de basilicumblaadjes met de hand in grove stukken. Meng in een grote serveerschaal de waterkers of spinazie door de basilicum.
  • Voeg nu de pasta, spekjes, artisjokken, doperwten door de spinazie. Verbrokkel de geitenkaas over de pastasalade met spekjes en eindig met de pijnboompitten.
  • Klaar is je pastasalade met spekje en basilicum. Eet smakelijk! basilicum

Tips

  • Heb je nog een restje (gekookte) groenten liggen? Voeg ze gerust toe aan deze pastasalade. Asperges, tomaten, bloemkoolroosjes, snijbonen, avocado, broccoli, gegrilde groenten of stukjes paprika zijn alle maal erg lekker. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten