Gezonde pastasalade met spekjes, artisjokken en basilicum [recept]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Koude pastasalade met spekjes en artisjokken

Deze pastasalade was tijdens onze vorige BBQ als eerste op. Terwijl ik er toch een flinke bak van had staan. 

De combinatie van knapperige frisse groene groenten, de chewy pasta met zout spek zijn ook gewoon erg lekker. Tijd om het receptje met jullie te delen. 

Krijg je geen genoeg van salades? Kijk dan hier voor meer salade recepten.

Pastasalade met spekjes

Wanneer je deze pastasalade maakt kun je gerust het recept verdubbelen. In de koelkast blijft hij zeker een paar dagen goed, voor een snelle doordeweekse maaltijd. Of neem hem mee naar werk voor een toplunch. 

Wat eten we vandaag | Kookinspiratie

Recept | Koude pastasalade met spekjes, geitenkaas en artisjokken

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 200 gram gekookte penne, fussili of andere pasta
  • olijfolie, peper en zout
  • gladde Dijon mosterd 
  • 125 gram gerookte spekjes, pancetta of bacon
  •  200 gram doperwten uit de diepvries
  • 1 blikje artisjokkenharten op olie 
  • 1 bosje basilicum 
  • 200 gram waterkers of babyspinazie 
  • 200 gram zachte jonge geitenkaas 
  • 50 gram pijnboompitten 

Heb je nog een restje (gekookte) groenten liggen? Voeg ze gerust toe aan deze pastasalade. Asperges, tomaten, bloemkoolroosjes, snijbonen, avocado, broccoli, gegrilde groenten of stukjes paprika zijn alle maal erg lekker. 

En zo maak je het!

Als je pasta nog niet gekookt is, doe je dat eerst. Kook de pasta zoals beschreven op de verpakking (bewaar het kookvocht) en koel de pasta daarna af onder de kraan. 

Maak ondertussen de rest van de salade. 

Begin met de dressing. Meng in een kommetje 6 el olijfolie met 2 el scherpe mosterd en wat peper en zout met een vork tot een gladde dressing. Voeg wanneer je pasta en dressing klaar zijn direct samen en zet opzij.

Bak de spekjes krokant en snijd wanneer je plakjes gebruikt in stukken. Veeg de pan schoon met wat keukenpapier en bak de pijnboompitten zeer kort. Blijf bij de pan! 

Kook in het water van de pasta nu de bevroren doperwten. Dat gaat heel snel, 4 minuten is voldoende. Spoel ze daarna vlug koud onder de kraan, zodat ze niet doorkoken en hun mooie kleur behouden. 

Laat de artisjokken uitlekken en snijd in parten. Scheur de basilicumblaadjes met de hand in grove stukken. Meng in een grote serveerschaal de waterkers of spinazie door de basilicum. 

Voeg nu de pasta, spekjes, artisjokken, doperwten door de spinazie. Verbrokkel de geitenkaas over de pastasalade met spekjes en eindig met de pijnboompitten. 

Klaar is je pastasalade met spekje en basilicum. Eet smakelijk!  

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?