Zomerse pastasalade met tonijn a la nicoise [recept]

Lisa Seisveld
Lisa Seisveld

Zomerse pastasalade met tonijn en tomaat

Zin een een lekkere pastasalade met tonijn? Dit is mijn versie. 

Gebruik pasta die je over hebt van de dag te voren of kook het nu nog even af. Je boodschappenlijstje voor deze pastasalade lijkt met tonijn uit blik, tomaat, rode ui, artisjok en ei wel wat op een salade nicoise. Ook erg lekker en vandaar de naam. 

 

pastasalade voor picknick

Dit is misschien niet de meest snelle pastasalade, maar het is de tijd en moeite zeker waard. Deze pastasalade past dan ook perfect op een buffet tijdens een feestje of bij een zomerse picknick. Aan de slag! 

Wat eten we vandaag | Kookinspiratie

Recept Pastasalade met tonijn a la Niçoise

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 200 gram pasta, bijvoorbeeld penne
  • 1 teentje knoflook 
  • 4 el olijfolie, extra vergine 
  • 1 el rode wijnazijn 
  • 1 el gladde mosterd 
  • peper en zout 
  • 1 blikje artisjokkenharten, in parten gesneden (of verse!) 
  • 1 kleine komkommer, in plakjes
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 250 gram tomaten, in parten 
  • handje zwarte olijven
  • 1/2 bosje basilicum, blaadjes geplukt
  • 2 hardgekookte eitjes, gepeld en in kwarten
  • 200 gram tonijn in olijfolie van goede kwaliteit uit blik

    optioneel: sperzieboontjes en rucola zijn hier lekker bij. 

pastasalade met artisjokken

Zo maak je deze pastasalade met tonijn

Als je pasta nog niet gekookt is, doe je dat eerst. Kook de pasta zoals beschreven op de verpakking en koel de pasta daarna af onder de kraan. 

Maak ondertussen de rest van de salade. 

Begin met de dressing. Rasp de knoflook fijn en meng met peper en zout, mosterd en azijn. Voeg nu in een dun straaltje de olijfolie door de dressing terwijl je blijft roeren. Proef de dressing en breng eventueel verder op smaak. (Wanneer de pasta straks is gekoeld, meng je er direct deze dressing doorheen.)

Als alles gesneden is ben je al bijna klaar. Nu is het alleen nog een kwestie van mengen.

Doe alle ingrediënten, behalve tonijn, ei en een paar blaadjes basilicum,  in een grote salade schaal en meng voorzichtig. 

Wanneer de pasta klaar is, voeg je ook die inclusief dressing, toe aan de salade. Meng weer voorzichtig. 

Schep de pasta op borden – of laat in de schaal – en maak af met de tonijn, partjes ei en de basilicum. Eet smakelijk! 

 

 

 

 

Interessant?
WIl je nog

9 snelle en makkelijke doordeweekse maaltijden?

Download ons allernieuwste e[kook]boek

Wat drink je bij deze pastasalade?

witte-wijn-inschenken

Deze pastasalade is zoals gezegd perfect voor een zomers feestje. En wat bij beide past is Provence Rose! 

Een andere rosé kan trouwens ook. Bijvoorbeeld zo’n mooie Spaanse knaller. 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!