Zomerse pastasalade met tonijn en tomaat
Zin een een lekkere pastasalade met tonijn? Dit is mijn versie.
Gebruik pasta die je over hebt van de dag te voren of kook het nu nog even af. Je boodschappenlijstje voor deze pastasalade lijkt met tonijn uit blik, tomaat, rode ui, artisjok en ei wel wat op een salade nicoise. Ook erg lekker en vandaar de naam.
Benieuwd naar andere heerlijke salade recepten? Kijk dan hier.

Dit is misschien niet de meest snelle pastasalade, maar het is de tijd en moeite zeker waard. Deze pastasalade past dan ook perfect op een buffet tijdens een feestje of bij een zomerse picknick. Aan de slag!
Wat eten we vandaag | Kookinspiratie

Heel simpel zelf guacamole maken! [Recept]
Guacamolen maken en bewaren? Hier vind je een makkelijk en snel recept, plus supertips om jouw favoriete dip veel langer te bewaren!

Kipsate van de BBQ 2.0 | de Afrikaanse versie uit Grillmasters [recept]
Recept voor sate van kippendijen voor op de BBQ uit het nieuwe kookboek van de Grillmasters. Met dit makkelijke recept wordt jouw kipsaté heerlijk!
Recept Pastasalade met tonijn a la Niçoise
Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
- 200 gram pasta, bijvoorbeeld penne
- 1 teentje knoflook
- 4 el olijfolie, extra vergine
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el gladde mosterd
- peper en zout
- 1 blikje artisjokkenharten, in parten gesneden (of verse!)
- 1 kleine komkommer, in plakjes
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 250 gram tomaten, in parten
- handje zwarte olijven
- 1/2 bosje basilicum, blaadjes geplukt
- 2 hardgekookte eitjes, gepeld en in kwarten
- 200 gram tonijn in olijfolie van goede kwaliteit uit blik
optioneel: sperzieboontjes en rucola zijn hier lekker bij.

Zo maak je deze pastasalade met tonijn
Als je pasta nog niet gekookt is, doe je dat eerst. Kook de pasta zoals beschreven op de verpakking en koel de pasta daarna af onder de kraan.
Maak ondertussen de rest van de salade.
Begin met de dressing. Rasp de knoflook fijn en meng met peper en zout, mosterd en azijn. Voeg nu in een dun straaltje de olijfolie door de dressing terwijl je blijft roeren. Proef de dressing en breng eventueel verder op smaak. (Wanneer de pasta straks is gekoeld, meng je er direct deze dressing doorheen.)
Als alles gesneden is ben je al bijna klaar. Nu is het alleen nog een kwestie van mengen.
Doe alle ingrediënten, behalve tonijn, ei en een paar blaadjes basilicum, in een grote salade schaal en meng voorzichtig.
Wanneer de pasta klaar is, voeg je ook die inclusief dressing, toe aan de salade. Meng weer voorzichtig.
Schep de pasta op borden – of laat in de schaal – en maak af met de tonijn, partjes ei en de basilicum. Eet smakelijk!
Interessant?
WIl je nog
9 snelle en makkelijke doordeweekse maaltijden?
Download ons allernieuwste e[kook]boek
Wat drink je bij deze pastasalade?

Deze pastasalade is zoals gezegd perfect voor een zomers feestje. En wat bij beide past is Provence Rose!
Een andere rosé kan trouwens ook. Bijvoorbeeld zo’n mooie Spaanse knaller.