Pastrami is van oorsprong een Roemeens gerecht. Hoewel het hier nooit heel bekend is geworden, is het aan de andere kant van de oceaan uitgegroeid tot een van de meest iconische Amerikaanse lekkernijen.
In Nederland kun je pastrami soms ook nog wel eens vinden bij de betere slager. De zoute en rokerige smaak, en de complexe kruiden waarmee het vlees op smaak gebracht wordt, geven het een typische smaak die je nergens anders van kent. Die doet het heel goed op broodjes, met een beetje zuurkool, zoals in een Reuben Sandwich! Maar ook in andere gerechten – op pizza of in een ovenschotel – werkt die bijzondere smaak prima.
In dit artikel lees je hoe je zelf pastrami maakt, wat het nou precies is en hoe het is ontstaan. Lees snel verder!
Pastrami: een echte Amerikaanse lekkernij
Om te begrijpen wat pastrami is, moeten we terug naar de tijd van vóór de koelkast. Om eetwaren lang te bewaren was men voor de 20e eeuw aangewezen op een methode die wij bijna vergeten zijn: het zouten. Door vlees en ook groenten te pekelen, kon het veel langer bewaard worden.
Hoewel in Roemenië van oorsprong schapenvlees werd gebruikt, is de pastrami nu meestal gemaakt van “corned beef”: rundvlees dat een tijd in zout water is gelegd. Door het vlees vervolgens te kruiden met onder andere knoflook, mosterd, koriander, en het vervolgens te roken in een rookoven, krijgt het zijn intense kruidige en rokerige smaak.