Zelf pastrami maken [een authentiek recept]

Pastrami: wat is het, en hoe maak je het?

Pastrami is van oorsprong een Roemeens gerecht, dat door Joodse immigranten meegenomen werd naar de Verenigde Staten.

Hoewel het hier nooit heel bekend is geworden, is het aan de andere kant van de oceaan uitgegroeid tot een van de meest iconische Amerikaanse lekkernijen. In iedere Joodse delicatessenwinkel liggen de pastrami-sandwiches in de winkelruit om de toevallige passant te verleiden.

pastrami

In Nederland kun je pastrami soms ook nog wel eens vinden bij de betere slager. De zoute en rokerige smaak, en de complexe kruiden waarmee het vlees op smaak gebracht wordt, geven het een typische smaak die je nergens anders van kent. Die doet het, zoals de Amerikanen weten, heel goed op broodjes, met een beetje zuurkool. Maar ook in andere gerechten – op pizza of in een ovenschotel – werkt die bijzondere smaak prima.

In dit artikel leggen we uit waar pastrami vandaan komt, wat het is en waar het zijn smaak vandaan heeft. En ben je helemaal geïnspireerd geraakt, en wil je proberen zelf pastrami te maken? Leuk! Wij vertellen je hoe je dat het beste aanpakt.


Pastrami: een echte Amerikaanse lekkernij

Om te begrijpen wat pastrami is, moeten we terug naar de tijd van vóór de koelkast. Om eetwaren lang te bewaren was men voor de 20e eeuw aangewezen op een methode die wij bijna vergeten zijn: het zouten. Door vlees en ook groenten te pekelen, kon het veel langer bewaard worden.

Hoewel in Roemenië van oorsprong schapenvlees werd gebruikt, is de pastrami nu meestal gemaakt van “corned beef”: rundvlees dat een tijd in zout water is gelegd. Door het vlees vervolgens te kruiden met onder andere knoflook, mosterd, koriander, en het vervolgens te roken in een rookoven, krijgt het zijn intense kruidige en rokerige smaak.


Een recept om zelf pastrami te maken

Uit het bovenstaande is waarschijnlijk wel duidelijk dat pastrami maken geen snel klusje is. Het vlees moet een dag of vijf laten zouten. Maar verder is pastrami niet moeilijk om te maken, en het resultaat is heerlijk. Heb je toevallig een rookoven staan, dan is dit een briljant excuus om die eens goed te gebruiken!

Wat heb je nodig om pastrami te maken?

  • Een flink grote pan waarin het vlees kan koken;
  • Een grote plastic kom met deksel, waarin het vlees in het pekelwater kan liggen;
  • Een oven of een rookoven, en een geschikte braadpan met rooster.
broodje pastrami

Je hebt de volgende ingrediënten nodig om pastrami te maken:

  • 3 liter water (in totaal);
  • 150 gram zout;
  • 37,5 gram pekelzout;
  • 150 gram witte suiker;
  • 45 gram bruine basterdsuiker;
  • 30 ml honing;
  • 1 eetlepel pekelkruiden voor vlees;
    Pekelkruiden zijn meestal een mix van mosterdzaad, venkel, peper, piment, chili, tijm, majoraan, koriander, laurier, kruidnagel.
  • 2 tenen knoflook, geperst;
  • 1 kilo runderborst (brisket).

    Voor de ‘rub’ heb je ook nog nodig
  • 15 gram gemalen koriander;
  • 2 el versgemalen zwarte peper;
  • 2 el mild gerookt paprikapoeder.

Ga zo te werk

  1. Maak eerst het pekelwater. Vul een grote soeppan met 1,5 liter water en voeg de zout en pekelzout, suiker en bruine suiker, honing, pekelkruiden en knoflook eraan toe. Breng het water aan de kook, terwijl je goed in de pan blijft roeren om alles op te laten lossen.  Haal het water direct van het gas op het moment dat het kookt.

  2. Giet 1,5 liter koud water in een grote kom, en giet het pekelwater erbij. Zet het in de koelkast zodat het helemaal af kan koelen. Neem een grote kom, want het vlees moet er ook nog bij. 

  3. Snijd zoveel mogelijk vet van het stuk runderborst. Leg het vervolgens in de kom met het pekelwater. Zorg dat het geheel onder water ligt, en zet het in de koelkast.

  4. Laat het vlees 5 dagen zouten in de koelkast. Draai het dagelijks om, en roer het pekelwater even door. Zorg ervoor dat het vlees niet tegen de randen van de kom ligt.

  5. Als het vlees klaar is met zouten kan het in de oven. Daarvoor moet je het eerst nog insmeren met de ‘rub’ van koriander, peper en paprikapoeder. Giet het pekelwater weg, en leg het stuk runderborst op een braadpan met rooster. Smeer het aan beide kanten in met de kruidenrub en laat het twee uur staan, zodat de smaken er goed in kunnen trekken.

  6. Verwarm de oven op 150 graden Celsius. Dek het vlees goed af met aluminiumfolie, en zet het ongeveer 3 à 4 uur in de oven. Een goede manier om te kijken of het vlees klaar is, is door te meten: het moet van binnen 95 graden Celsius zijn.
brisket

 Als je pastrami uit de oven komt, is hij eindelijk klaar om te eten! Snijd het vlees in zo dun mogelijke plakken om het te serveren. Je kunt het ongeveer een week bewaren in de koelkast, als je het goed in plastic verpakt.

Wil je lekker veel pastrami maken? Je kunt de ingrediënten uit dit recept makkelijk verdubbelen. Bedenk dan nog wel eens dat het maar een week houdbaar is. 

Een sandwich met pastrami

Pastrami is vooral heerlijk op brood. Dat is de beste manier om de heerlijke smaak het best tot zijn recht te laten komen. Als je zelf pastrami hebt gemaakt, moet je er beslist zo'n klassiek Amerikaanse, overdadige pastrami-sandwich mee maken.

Wat heb je nodig?

  • Twee sneetjes stevig brood naar keuze;
  • Een tl mosterd;
  • Wat plakjes pastrami (lekker veel!);
  • Twee dungesneden plakken gruyère;
  • Een rijpe tomaat in dunne plakjes;
  • Een beetje kropsla;
  • 2 tl mayonaise;
  • Wat augurk of zuurkool.
pastrami in Deli

Om een echte pastrami-sandwich te maken rooster je eerst het brood. Bedek vervolgens een van de sneetjes met mosterd, en leg er de pastrami, kaas, tomaat en sla op. Besmeer het andere sneetje brood met mayonaise en leg het er bovenop. Leg er een beetje augurk of zuurkool naast. Eet smakelijk!

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email