Als je nog nooit patrijs hebt gemaakt: doen! Het klinkt heel fancy, maar het enige moeilijke aan dit recept is dat je even langs de slager moet om goede kwaliteit patrijs te kopen. Voor de rest ben je zó klaar met dit recept, de oven en de heerlijke ingrediënten doen de rest van het werk. Lees snel verder voor het recept!

Gebraden patrijs met rode kool, knolselderij & druiven

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Engels
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

20

minutes

Dit mooie patrijs recept komt uit kookboek ‘Gather’. Gill Meller geeft je de mooiste food fotografie in dit boekje, en laat je zien wat écht koken is. 

Deze recepten zijn perfect om je gasten een keertje te verbluffen met je kookkunsten! Koken met lokale- en seizoens ingrediënten staat centraal, en daar wordt onze portemonnee ook blij van.

Ingrediënten

  • 1 flinke handvol 1 rozijnen

  • 1 1 kleine sinaasappel (sap)

  • 1/4 1/4 kleine rodekool, buitenste bladeren en kern verwijderd

  • 1/2 1/2 knolselderij (ongeveer 100 gram), geschild

  • 4-5 4-5 tijmtakjes, blaadjes van de steeltjes gehaald

  • 2 el 2 olijfolie extra vierge

  • Zout en versgemalen zwarte peper

  • 2 2 ovenklare patrijzen

  • 2 klontjes 2 boter, op kamertemperatuur

Bereiding

  • Doe de rozijnen in een kleine kom en schenk het sinaasappelsap erover. Laat de druiven ongeveer 30 minuten weken.
  • Leg de kool op een plank en snijd hem met een scherpe mes in lange, dunne reepjes. Snijd de knolselderij met hetzelfde scherpe mes of een mandoline in superdunne luciferstokjes. Doe de rauwe groenten in een grote kom, voeg de geweekte rozijnen, tijmblaadjes en olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper en meng alles met je handen door elkaar. Zet apart terwijl je de patrijzen klaarmaakt.
  • Verwarm de oven voor tot 200 °C. Leg de patrijzen met de borst omhoog in een kleine braadslee, bestrijk ze volledig met boter en breng op smaak met zout en peper. Zet de braadslee in de oven en bak de patrijzen 25 tot 30 minuten tot het vel goudbruin is. Haal ze uit de oven en draai ze op de borst. Laat 10 tot 15 minuten rusten op een warme plek.
  • Leg de patrijzen op een plank. Snijd de patrijzen met een groot mes doormidden: plaats het mes naast het borstbeen en snijd helemaal overlangs. Herhaal de handeling aan de andere kant van het borstbeen. Het middenstuk kun je weggooien. Doe hetzelfde met de andere patrijs.
  • Verdeel de gehalveerde patrijzen over twee borden en serveer met de salade. Besprenkel met wat sinaasappeldressing en lepel er wat braadjus over. Serveer direct.

wijnTip bij patrijs

  • De lekkerste wijn combinatie met patrijs is een sappige rode. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld een Pinot Noir, Gamay of Barbera. Je kan ook voor een Bobal of Tarrango gaan!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Gather van Gill Meller

Gill Meller laat in Gather zien dat de grootste inspiratie om je heen is. Er kan fantastisch eten gehaald worden uit het bos, de havens en de kust (om er maar een paar te noemen)!

Meller heef met Gather zelfs Cook Book of the Year gewonnen, en wij foodies zijn ook super enthousiast! Ook René Redzepi van Noma is groot fan. 

Kies het hele jaar door uit ruim 120 originele recepten van deze top chef!

Gather kookboek

Gather

  • Auteur | Gill Meller
  • Uitgever | Good Cook
  • Omvang | 287 pagina’s
  • ISBN | 9789461431745
  • Prijs | € 15,-

🥧 Gemak


🍉 Ingredienten