Feestelijke Penfolds Bin wijnen om de kerstdagen vrolijk mee door te komen!

Hierbij mijn proefnotities van goddelijke rode en witte Australische Penfolds voor Kerst of elk ander moment dat je er zin in hebt… En gelijk een linkje waar je ze kan kopen, wel zo handig toch?

Penfolds Reserve Bin 13a Chardonnay

Penfolds Reserve Bin 13a Chardonnay

Adelaide Hills ligt in South Australië, dichtbij de kust op ongeveer 500 meter hoogte. De met de hand geplukte druiven krijgen een vergisting op houten vaten. Dit resulteert in een intens hout gelagerd aroma en mondgevoel. De wijn doet me denken aan butterscotch met witte chocolade, rijpe mango, vanille en krokante nootjes. Stevige kerstwijn!

Penfolds bin 28 Kalimna Shiraz

Penfolds bin 28 Kalimna Shiraz

Deze multiregionale, South Eastern Australia blend doet me denken aan de beroemde wijnjournalist Robert Parker. Deze Shiraz, de Australische naam voor de Franse Syrah. Dit zou zomaar eens een lieveling van hem kunnen zijn, omdat hij sappig, stevig en mannelijk overkomt. De aroma’s doen mij het meeste denken aan tutti frutti van mijn oma tijdens het kerstdessert. De afdronk vermoed een goed getoast aroma van de nieuwe Amerikaanse houten vaten.

Penfolds Bin 2 Shiraz Mourvèdre

Penfolds Bin 2 Shiraz Mourvèdre

De Mourvèdre druif is voor de meeste Australiërs moeilijk uit te spreken dus hebben ze het de naam Mataro gegeven, slim! De aroma’s van cassis, peper, drop en chocolade, vliegen mijn wijnglas uit. Maar deze wijn laat zichzelf ook van een elegante kant zien terwijl het een echte toegankelijke wijn is door iets minder heftig houtgebruik.

Penfolds Bin 128 2012

Penfolds Bin 128 2012

Ruim tien jaar geleden nam ik een beetje van Coonawarra’s, terra rossa, mee naar huis na mijn rondreis in de Zuidelijke wijngebieden van Australië. Buitengewoon veel indruk heeft dit terroir* op mij gemaakt. Vrij vertaald is het rode aarde en zo ziet het er ook uit. Van dit specifieke stukje grond kun je in de wijn direct het eucalyptus herkennen, in dit geval begeleid door een vleugje munt! Samen met het rijpe rood fruit en een intens pittig pepertje een feestje om te proeven!

*Terroir betekent bodem, afgeleid van het Franse woord ‘terre’. Met terroir wordt de invloed van bodem, microklimaat en de ligging van de wijngaard op de smaak & geur van de uiteindelijke wijn bedoeld.

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgen wij daar een kleine vergoeding voor.