Zaterdag was het zo ver! Sinterklaas is aangekomen naar Nederland! En bij Sinterklaas hoort natuurlijk ook al het lekkers… Speculaas, marsepein en PEPERNOTEN!

We zien de noten van peper natuurlijk al een tijdje in de winkel liggen en ik kon het niet laten om ze alvast te ‘testen’. Maar er gaat natuurlijk niks boven zelfgemaakte pepernoten! Het is snel en gemakkelijk te maken, en het is stiekem ook nog erg leuk om te doen!

[Tip] Bak de pepernoten samen met je kinderen, je kan de pepernoten dan ook nog met glazuurpennen versieren.

Pepernoten

Het pepernoten recept!

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gr koude harde boter
  • 6 el melk
  • 4 (kleine) el speculaaskruiden
  • Snuf zout

 

 

 

Bereiding
Verwarm de hete lucht oven voor op 175 graden. Meng het bakmeel met de suiker, de speculaaskruiden en het zout. Voeg de melk en de koude boter in blokjes toe.

Kneed er een samenhangend deeg van. Je kan dit eventueel ook met een keukenmachine doen, maar ik doe het altijd liever met de hand.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak balletjes ter grootte van een knikker van het deeg en verdeel deze over de bakplaat. Deuk elk bolletje deeg met je vinger in. Wellicht heb je 2 bakplaten nodig, afhankelijk van de grootte van je oven.

Bak de pepernoten in ongeveer 15 minuten af in de oven tot ze mooi bruin zijn. Het kan zijn dat ze nog een heel klein beetje zacht aanvoelen, maar ze worden nog harder als ze koud worden.

Lekker met warme chocomel, maar je kan er natuurlijk ook gewoon een wijntje bij drinken 😉 Denk bijvoorbeeld aan een Australische Shiraz.. Mmmm

Liever kruidnoten dan pepernoten bij jouw kopje thee? Of weet je stiekem niet eens wat de verschillen zijn? 😱 Klik hier voor de verschillen en het kruidnoten recept.