Pesto maken is een heerlijk meditatief klusje als je het tenminste op traditionele wijze maakt. In de vijzel. 

Maar ook in de keukenmachine of blender gemaakte pesto kan je zielsgelukkig maken. Pesto maken is op die manier namelijk snel. En wij vinden het net zo lekker. Bijvoorbeeld in pasta pesto met kip, of vegetarisch, of in een koude pasta met pesto.

Lees hieronder hoe je makkelijk zelf de lekkerste groene pesto maakt! 

Groene pesto

0 from 0 votes
Course: Dip, SausCuisine: Italiaans
Portie

1

Potje pesto
Bereidingstijd

15

minutes

Pesto is een Italiaanse (dip)saus gemaakt van nootjes, knoflook, kaas en basilicum. De saus leent zich perfect als basis voor een goeie pasta.

In Nederland gebruiken we het vaak op brood en crackers, maar je kunt het ook (zoals de Italianen) verwerken als smaakmaker in minestronesoep of in deze heerlijke ‘aardappeltjes met pesto’ amuse.

Ingrediënten

  • 50 gr. 50 pijnboompitjes

  • 2 bossen basilicum

  • 25 gr. 25 geraspte Parmezaan

  • 1tl citroensap

  • 2teentjes knoflook

  • 1tl gemalen zeezout

  • een snufje versgemalen zwarte peper

  • 120 ml. 120 olijfolie (investeer in een mooie extra vergine olie voor het lekkerste resultaat)

​Aan de slag!

  • Begin met een koekenpan. Bak daarin, zonder olie, de pijnboompitjes aan beide kanten lichtbruin. Zodra je de pitjes begint te ruiken – lekker! – weet je dat ze gaar zijn.

    Blijf bij de pan in de buurt, het kan ineens heel snel gaan! Verbrande pitten verpesten de smaak van je pesto. Je kunt dan beter opnieuw beginnen. 
  • Wanneer je de basilicum voor gebruik kort blancheert wordt de kleur van je pesto heel mooi groen. Dit doe je door de bosjes 5 tot 10 seconden in kokend heet water onder te dompelen. Koel ze daarna snel terug in ijskoud water. En dep de basilicum goed droog. 

    Deze stap lijkt misschien een beetje overdreven, maar vergis je niet! Door de basilicum te blancheren wordt je pesto mooier groen en behoudt hij ook langer die gezonde kleur. Tijdens dit proces worden de celwanden van de basilicumblaadjes hard. Dit zorgt ervoor dat de groene bladkleur als het ware ‘gevangen’ zit in de celletjes.
  • Doe de basilicum, de (afgekoelde) nootjes, het citroensap, zwarte peper en zout in een food processor of blender. Pers hierin ook de teentjes knoflook uit. Blend het geheel goed door elkaar en voeg, scheutje voor scheutje, de olijfolie toe.
  • ​Als je bijna klaar bent, rasp dan de Parmezaan boven de pesto. Roer nog even goed door de pesto met een houten lepel. Zorg ervoor dat je het goedje niet meer door de blender haalt zodra de kaas erbij zit. De parmezaan geeft namelijk een lekkere textuur aan de pesto. Het zou zonde zijn om dat te verpesten.
  • Niemand is perfect en daarom is het nu de hoogste tijd om je zelfgemaakte pesto eens kritisch te proeven. Dat is natuurlijk geen straf, maar zorg wel dat je bij de les blijft.

    Als de pesto een beetje te bitter is – de basilicum is dan meestal de boosdoener – voeg je een beetje zout toe. Een beetje extra citroen kan ook nooit kwaad, als je dit lekker vindt.
  • Rasp wat extra Parmezaan om de pesto wat romiger te maken. En als de pesto te dik is naar je zin, voeg je een scheutje olijfolie toe.
  • Ontsmet het potje eerst even met kokend water, dan blijft je pesto langer goed. Schep de pesto daarna in het potje.

    Je Pesto alla Genovese is klaar voor gebruik. Eet smakelijk! Of beter, buon appetito!

VariatieTips

  • Zijn je pijnboompitten net op? Varieer met andere nootjes zoals amandelen, pecannoten, zonnebloempitjes of walnoten. Als je helemaal gek wilt doen, maak dan een mix van deze nootjes. Je kunt zelf kiezen of je de geroosterde of verse variant neemt. 
  • Gebruik, in plaats van Parmezaan, een lekkere Pecorino. Deze Italiaanse schapenkaas is een echte delicatesse en geeft je pesto een iets ander tintje. Als je gaat experimenteren met andere Italiaanse kazen, is het aan de raden om een zo hard mogelijke kaas te gebruiken. Dat heeft alles te maken met die lekkere textuur van je pesto. Ook Nederlandse oude kaas leent zich perfect voor de verwerking in pesto.
  • Voeg andere kruiden als mint (met mate!) , peterselie, dille of koriander toe voor een compleet andere smaak. Een combinatie is ook heel interessant. 
  • Je kunt ook perfect bladgroenten toevoegen aan je pasta. Wat dacht je van spinazie, waterkers, raapstelen, rucola, snijbiet of boerenkool.
  • Met die laatste maak je bijvoorbeeld een briljante pesto in combinatie met hazelnoot en oude kaas.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe bewaar je zelfgemaakte pesto?

Pesto kun je tot ongeveer 7 dagen bewaren in de koelkast. Als de pot en deksel goed ontsmet zijn met gekookt water, zelfs nog ietsje langer. Zodra de pesto begint te schimmelen weet je dat het eind oefening is en moet je afscheid nemen of een nieuwe lading maken.

Je kunt het voortijdige levenseinde van je sausje ook te slim af zijn. Vries de pesto in porties in. Gebruik hiervoor een ijsblokjes tray. Zodra alles is bevroren, gooi je de blokjes in een plastic diepvrieszakje. Zo kun je steeds per portie je pesto ontdooien en blijft hij langer goed – en lekker! Je kunt de pesto uit de vriezer gewoon blijven gebruiken tot hij zijn smaak heeft verloren.

basilicum

​Waar komt pesto vandaan?

Het schijnt dat de Romeinen al een vroege vorm van pesto op hun broodjes smeerden. Maar de échte pesto die wij kennen, ontstond ergens in de vroege 19eeuw in Genua. Men begon destijds met de verbouwing van basilicum, een plant die oorspronkelijk uit India komt. Die basilicum viel wel in de smaak bij de Italianen. En zo ontstonden veel recepten met aan de basis deze plant.

​Het woord ‘pesto’ komt van het Italiaanse werkwoord Pestare, wat stampen of pletten betekent. Traditioneel wordt pesto namelijk gemaakt in een vijzel; je stampt de ingrediënten tot een fijne pasta. Bijna alle (dip)sauzen die op deze manier worden gemaakt, noemt men in Italië pesto. In Nederland zijn we vooral bekend met de groene basilicumpesto uit Genua: Pesto alla Genovese.

Groene pesto, basilicum blaadje.

Wat is het verschil tussen pesto en tapenade?

Beiden zijn groen of rood, beiden zijn ambachtelijke producten en allebei komen ze uit het Middelandse Zeegebied. Wat is dan het verschil?

Olijven en kappertjes maken de saus of dip een typische tapenade. Vaak wordt er aan tapenade ook ansjovis of tonijn toegevoegd. In pesto vind je dit soort dingen nooit terug. De verwarring is wel te snappen, want die heerlijke hartige smaak van Parmezaan lijkt soms verdacht veel op die van olijf en andersom.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten