Pesto maken is een heerlijk meditatief klusje als je het tenminste op traditionele wijze maakt. In de vijzel.
Maar ook in de keukenmachine of blender gemaakte pesto kan je zielsgelukkig maken. Pesto maken is op die manier namelijk snel. En wij vinden het net zo lekker. Bijvoorbeeld in pasta pesto met kip, of vegetarisch, of in een koude pasta met pesto.
Lees hieronder hoe je makkelijk zelf de lekkerste groene pesto maakt!
Hoe bewaar je zelfgemaakte pesto?
Pesto kun je tot ongeveer 7 dagen bewaren in de koelkast. Als de pot en deksel goed ontsmet zijn met gekookt water, zelfs nog ietsje langer. Zodra de pesto begint te schimmelen weet je dat het eind oefening is en moet je afscheid nemen of een nieuwe lading maken.
Je kunt het voortijdige levenseinde van je sausje ook te slim af zijn. Vries de pesto in porties in. Gebruik hiervoor een ijsblokjes tray. Zodra alles is bevroren, gooi je de blokjes in een plastic diepvrieszakje. Zo kun je steeds per portie je pesto ontdooien en blijft hij langer goed – en lekker! Je kunt de pesto uit de vriezer gewoon blijven gebruiken tot hij zijn smaak heeft verloren.
Waar komt pesto vandaan?
Het schijnt dat de Romeinen al een vroege vorm van pesto op hun broodjes smeerden. Maar de échte pesto die wij kennen, ontstond ergens in de vroege 19e eeuw in Genua. Men begon destijds met de verbouwing van basilicum, een plant die oorspronkelijk uit India komt. Die basilicum viel wel in de smaak bij de Italianen. En zo ontstonden veel recepten met aan de basis deze plant.
Het woord ‘pesto’ komt van het Italiaanse werkwoord Pestare, wat stampen of pletten betekent. Traditioneel wordt pesto namelijk gemaakt in een vijzel; je stampt de ingrediënten tot een fijne pasta. Bijna alle (dip)sauzen die op deze manier worden gemaakt, noemt men in Italië pesto. In Nederland zijn we vooral bekend met de groene basilicumpesto uit Genua: Pesto alla Genovese.
Wat is het verschil tussen pesto en tapenade?
Beiden zijn groen of rood, beiden zijn ambachtelijke producten en allebei komen ze uit het Middelandse Zeegebied. Wat is dan het verschil?
Olijven en kappertjes maken de saus of dip een typische tapenade. Vaak wordt er aan tapenade ook ansjovis of tonijn toegevoegd. In pesto vind je dit soort dingen nooit terug. De verwarring is wel te snappen, want die heerlijke hartige smaak van Parmezaan lijkt soms verdacht veel op die van olijf en andersom.