We zitten alweer midden in mei. En heel soms is het goed om even achterom te kijken. Welk restaurant presteerde er meer dan voortreffelijk en stak met kop en schouders uit tussen de toprestaurants van april?

In april waren er dit keer 7 WijnSpijs Wandelingen. In Amsterdam, Delft, Scheveningen, Maastricht, Oisterwijk, Zwolle en in Eindhoven liepen meer dan tweeduizend wijnliefhebbers mee. Piet Hein Eek werd in de online enquete het beste beoordeeld op bediening, gerechten, sfeer en wijn. Tijd voor een kijkje in de keuken van een van Nederlands grootste ontwerpers. Een interview met de grote baas -> Piet Hein Eek over zijn restaurant in Strijp, eten, wijn en foodtrends.

Piet Hein Eek over zijn restaurant, wijn en verhalen

lees ook:
meer over de WijnSpijs Wandeling in Amsterdam 

Ambachtsmannen

‘In werkelijkheid gaat het over dat je als ontwerper of ambachtsman iets maakt, met wat voor handen is. Voor mij als ontwerper is dat bijvoorbeeld sloophout. Die stijl – roeien met de riemen die je hebt – zetten we door in het restaurant. Martien, onze chef maakt met ongelofelijke toewijding met de ingrediënten die voorhanden zijn de heerlijkste gerechten.
Het restaurant is een belangrijk onderdeel van het hele gebouw en concept. Het menu en de wijze waarop we onze gasten het naar de zin proberen te maken moet kloppen bij de rest van het bedrijf; bij mijn manier van werken en denken. Dat was in het begin best moeilijk, totdat Martien kwam. Met hem ging het gesprek ineens ergens over. Niet over de randvoorwaarden, maar over waar het over moet gaan; Wat bieden we onze gasten aan? De zussen Sanne en Maaike (Maaike is de vrouw van Martien) zijn onze gastvrouwen. Die regelen de rest en zorgen dat wij met zijn allen alleen maar bezig zijn om onze gasten een fijne avond te bezorgen. Zelf eet ik ook vaak in het restaurant – ik heb het erg druk en dan is het ook gewoon makkelijk.’

Uit eten en repertoire

Verder ga ik niet zo vaak uit eten in Eindhoven, maar er ik heb wel mijn favorieten: Bij Zarzo kun je lekker eten én het interieur is met zorg gemaakt. De Kazerne is grootstedelijk en er valt veel meer te doen en vooral te zien dan alleen maar eten. Bij Andre Amaro het Ketelhuis is het weer lekker rauw, maar fijn en puur eten. En ik ga al mijn hele leven met mijn vrouw ‘traditioneel’ naar Mei Wah op de Leenderweg. Best saai allemaal! Maar, als ik in Tokio ben, ga ik twee keer per dag uit eten! Daar is alles inspirerend!

Thuis kook ik ook graag. Mijn repertoire is wel een beetje saai; zo nu en dan komt er iets bij en dan valt er weer wat af. Een gezinsfavoriet is ‘mijn’ eend met sinaasappelsaus. Ik kook de sinaasappel veel korter dan in het traditionele recept, wat een veel frisser gerecht maakt. De saus gaat altijd op, hoeveel ik ook maak.

Oostenrijkse scheikundige

Bij de eend serveer ik een rode Bordeaux, meestal Chateau Seguin, iets met een Gouden etiket. Maar mijn lievelingswijn is Moric, uit Oostenrijk. Tijdens een wintersport liep ik de wijnmaker tegen het lijf. Hij vertelde dat hij van oorsprong scheikundige is, maar liever wijn ging maken. Zijn wijnen komen van een stukje grond, waar in de 19e eeuw, tijdens het Habsburgse rijk, de allerbeste wijnen werden gemaakt. Ze smaken totaal anders dan ik gewend was en ik vind ze nog steeds de allerlekkerste wijnen!

Ik denk dat men – bij het uiteten gaan – meer zou moeten vragen naar welke wijn lekker is bij welk gerecht. Over het algemeen hebben chefs, gastvrouwen en sommeliers daar wel een idee bij. Zelf vind ik het leuk als een wijn, net als bij die van de Oostenrijkse scheikundige, een verhaal heeft. Alles blijft je dan beter bij van een wijn, ook de smaak.

Ik heb zelf het gevoel dat de grootste foodtrends van de afgelopen tien jaar is dat er heel veel langs elkaar bestaat. Er valt dus veel te kiezen en te onderzoeken. Ik denk dat het belangrijker wordt dat we terug gaan naar de eenvoud; ingrediënten beter tot hun recht laten komen. Maar tot op heden heb ik daar geen gelijk in gekregen. ‘

Piet Hein Eek Restaurant in Eindhoven

Piet Hein Eek (1967) studeerde al in Eindhoven aan de Academie voor de Industriële Vormgeving en sinds 2010 is zijn hele bedrijf hier weer gevestigd. In de voormalige Philips-wijk Strijp-R huist zijn hele hebben en houwen. In het 11.000 m2 grote gebouw vind je een de meubelwerkplaats, een kantoor, een winkel, een showroom, een kunstgalerie en evenementenruimte en een heel goed restaurant. Het gebouw was ooit de keramische werkplaats van Phillips en werd door de ontwerper goed onder handen genomen. ‘Waar je ook bent, je hebt zicht op waar de producten bedacht, gemaakt, verkocht en gedistribueerd worden. Wat het donkerste pand van Eindhoven was is nu misschien wel het lichtste.’

In het restaurant kun je van dinsdag tot zondag terecht voor lunch, koffie, borrel en diner. Het eigentijdse interieur is een echte inspiratie! Veel vintage en nieuw Piet Hein Eek, hoge plafonds, verschillende stoelen en tafels, mooie lampen en vrolijke schortjes voor de bediening.

Wat was de lekkerste WijnSpijs combinatie van april?

Chef Martien serveerde meer dan 250 prachtige gerechtjes. De wilde gamba’s, met bataat, pinda en kokos werd gecombineerd met een Pinot Grigio uit Friuli. Deze wijn neemt vast een voorproefje op de zomer en wordt gemaakt in het Noordoosten van Italië, tegen de grens van Slovenië en Oostenrijk, een wijnregio waar je beslist eens heen moet!