Jarenlang werkte ik fulltime in de testkeuken van Bon Appétit en ik hoorde veel culinaire redacteuren over uiteenlopende zaken. Toch was er een algemene consensus over een vaststaande overtuiging: er bestaat geen fijner hors-d’oeuvre dan pigs in a blanket.

De pigs in a blanket zijn niet alleen ongelooflijk goed om te snacken, maar ik vind het ook leuk dat dit gerecht in feite bestaat uit hotdogs gebakken in hun broodjes. Ze zijn in stukken gesneden en geserveerd met een door elkaar geroerde romige mosterddip.

Pigs in a blanket met romige mosterddip

0 from 0 votes
Recipe by Claire Saffitz Course: SnacksCuisine: Amerikaans
Portie

8

hotdogs
Bereidingstijd

30

minutes
Total time

1

hour 

30

minutes

Gebruik hotdogs van ieder merk dat je wilt, zolang iedere hotdog ongeveer 60 gram weegt. Denk eraan dat je het briochedeeg een beetje strakker moeten wikkelen rond een hotdog die wat aan de langere en dunnere kant is om de hele lengte te kunnen beslaan. (Je kunt daarentegen ook wat briochedeeg overhouden als je een kleinere hotdog gebruikt, dan knijp je het overtollige deeg eraf.)

Welke hotdogs je ook gebruikt, vergeet niet om ze overal in te prikken, omdat ze anders in de oven kunnen openbarsten.
Je vindt hier een recept voor briochedeeg. Je kunt natuurlijk ook vers bladerdeeg gebruiken, dat is de klassiekere versie.

Ingrediënten

  • 1/2 hoeveelheid 1/2 briochedeeg, gekoeld

  • Bloem, om uit te rollen

  • 8 8 hotdogs 100% rundvlees (ongeveer 60 g ieder), drooggedept, overal ingeprikt met punt van een schilmes

  • 1 1 ei, losgeklopt

  • 1 el 1 sesamzaad

  • Romige mosterddip
  • 60 (80) ml (gr) 60 (80) scherpe (bruine) mosterd

  • 80 (85) ml (gr) 80 (85) zure room

  • 1 tl 1 honing

  • Snuf (koosjer) zout

  • Snuf cayennepeper of meer naar smaak

Bereiding

  • Verdeel het deeg in porties
    Stomp met je vuist zachtjes op het briochedeeg om iets van het gas dat zich tijdens de eerste rijs heeft opgebouwd te laten ontsnappen. Keer de kom om boven een schoon werkblad. Verdeel het deeg met een deegschraper in acht gelijke stukken van ongeveer 65 gram. Leg de stukken op een bakplaat met opstaande rand op gelijke afstand van elkaar, dek de stukken af met plasticfolie en zet ze in de koelkast om ze koud te houden (koud deeg is makkelijker om de hotdogs te wikkelen).
  • Verwarm de oven voor en bekleed de bakplaat: Schuif een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor tot 175 °C. Bekleed een tweede bakplaat met opstaande rand met bakpapier en zet hem opzij.
  • Rol het deeg uit
    Haal een stuk deeg uit de koelkast en rol het op een werkblad zonder bloem uit tot een lange sliert van ongeveer 55 cm lang (het werkblad zonder laagje bloem zorgt voor wrijving met het deeg waardoor het makkelijker uitrekt; bestuif het met een snuf bloem als het deeg blijft plakken). Leg de deegsliert terug op de bakplaat in de koelkast en stop hem terug onder het plasticfolie. Herhaal het uitrollen een voor een met de andere stukken deeg. Het punt is hier om de brioche koel te houden zodat het deeg makkelijker te bewerken is en alle stukken even lang kunnen rijzen.
  • Wikkel de hotdogs in het deeg
    Haal de bakplaat uit de koelkast. Werk met één stuk tegelijkertijd. Bestuif een hotdog dun met bloem zodat hij ermee bedekt is, neem vervolgens een sliert briochedeeg en begin vanaf het midden van beide het deeg om de hotdog te wikkelen tot je een uiteinde hebt bereikt. Trek voorzichtig om het deeg uit te rekken en laat het deeg zichzelf tijdens het omwikkelen overlappen. Wikkel het andere deel van de deegsliert om de andere kant van de hotdog. Knijp de uiteinden vast om de brioche dicht te maken. Leg de omwikkelde hotdog op de met bakpapier beklede bakplaat en dek hem af met plasticfolie. Herhaal voorgaande stappen met de overgebleven hotdogs en stukken briochedeeg.pigs-in-a-blanketpigs-in-a-blanket
  • Laat het deeg rijzen.
    Laat, zodra alle hotdogs zijn omwikkeld met briochedeeg en afgedekt met plasticfolie op de bakplaat liggen, het briochedeeg rijzen op kamertemperatuur tot na 25 tot 35 minuten het deeg gerezen is en het deeg terugveert en een lichte deuk achterblijft als je er met een vinger in prikt. pigs-in-a-blanket
  • Bestrijk het deeg met ei, bestrooi het met sesamzaad en bak de hotdogs in briochedeeg. Verwijder het plasticfolie van de bakplaat, bestrijk de gehele buitenkant van het deeg met het ei. Strooi het sesamzaad evenredig over de bovenkant. Bak de hotdogs in briochedeeg tot ze na 25 tot 30 minuten geheel donkergoudbruin zijn. Haal de hotdogs in briochedeeg uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat.
  • Maak de dipsaus
    Roer in een kleine kom de scherpe bruine mosterd, zure room en honing door elkaar tot een gladde saus. Breng de dipsaus op smaak met zout en cayennepeper. Snijd de hotdogs in briochedeeg en serveer. Snijd iedere afgekoelde hotdog in briochedeeg in de breedte in zes stukken en serveer ze op een bord met de mosterddip erbij.

Tips

  • De hotdogs in briochedeeg zijn het lekkerst op de dag dat ze zijn gemaakt, maar ze zijn, afgedekt en in de koelkast bewaard, maximaal 3 dagen houdbaar. De hotdogs kunnen een paar uur voorafgaand aan het rijzen en bakken worden gewikkeld in briochedeeg en afgedekt op de bakplaat worden bewaard in de koelkast.
  • Verdubbel gerust de hoeveelheden als je echt een groot gezelschap van eten moet voorzien. Gebruik dan de volledige hoeveelheid briochedeeg en zestien hotdogs!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Waarom geen pigs in a blanket bakken met bladerdeeg?

Ik verving om mijn beste versie van dit klassieke hapje te creëren het gebruikelijke bladerdeeg door brioche (als geste naar een andere favoriet van mij, het Franse gerecht saucisson en brioche (worst in een brioche). De hapjes zijn nog steeds boterachtig en rijk zoals de klassieke pigs in a blanket. Waar het gangbare bladerdeeg dat de worstjes omhult de neiging heeft om op sommige plekken ongaar te zijn na het bakken, wordt de gegiste brioche geheel gaar.

Banketbakker van Claire Saffitz

Claire Saffitz herken je waarschijnlijk al van Bon Apétit op Youtube. Daar wordt ze niet voor niets 'Dessert Person' genoemd! Claire maakt de mooiste creaties en weet je in detail te vertellen hoe je de lekkerste baksels maakt. Banketbakker is haar nieuwste kookboek waarin ze haar lekkerste geheimen heeft gestopt.

In Banketbakker deelt Claire eigen recepten (ook mooie variaties op klassiekers) en komen veel technieken aan bod. Een echt must voor alle bakkers! Deze pigs in a blanket waren daar alvast een voorproefje van.

Ben je nieuwsgierig naar meer? Probeer Claire's recept voor deze tomatenplaattaart met feta of zie hier haar recept voor banketbakkersroom. Ook uit Banketbakker.

Banketbakker kookboek
Banketbakker
  • auteur Claire Saffitz
  • uitgever Good Cook
  • ISBN 9789461432599
  • Prijs € 35,-
  • Omvang 368 pagina's

Koop Banketbakker hier op Bol.com.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten