Recept | Cocktail Pina Colada zoals-ie moet!

WijnSpijs
WijnSpijs

Als er een cocktail is die je een instant summer feeling geeft is het wel de Piña Colada! Maak deze cocktail ook eens op een herfstachtige dag, sluit je ogen en je voelt direct het zand tussen je tenen! Met een tropische smaak van ananas en kokos is deze cocktail een must try op jouw ‘to-drink’ lijst.

Wil je weten hoe je een echte Pina Colada cocktail maakt? Of waar de Pina Colada vandaan komt? Lees dan snel verder!

Tip: Ook als je niet dol bent op ananas is dit artikel iets voor jou! Want onderaan deze tekst vind je allerlei variaties deze tropische cocktail. Zoals de ‘Mango Colada! 

pina-colada-cocktail

Recept | Pina Colada

Cocktail | 1 persoon
Ingrediënten
  • 6 – 7 stukjes verse ananas, en 1 schijfje ter decoratie
  • 1 tl suiker
  • 50 ml rum (zoals Bacardi)
  • 1 el kokoscrème
  • 50 ml (vers!!) ananassap
  • ijs
Ananas Pina Colada

Aan de slag!

Stap 1

Plaats alle ingrediënten in een blender. Blend het geheel tot je een gladde massa hebt.

Stap 2

Schenk het drankje in een gekoeld – of nog beter – bevroren glas. Tot slot, plaats een ananasschijf ter decoratie over de rand van het glas, voor die extra tropische sfeer.

Drink op en zwaai je winterdepressie maar uit!

 

Pina Colada recept

Waar komt de Pina Colada vandaan?

De cocktail Pina Colada, is wereldwijd een van de meest bestelde cocktails. Er bestaan meerdere verhalen over de oorsprong van deze cocktail.

De meest bekende versie begint in 1954 in San Juan, Puerto Rico bij Ramón Marrero Pérez. Ramón claimt de pina colada cocktail te hebben uitgevonden. Hij legt uit geïnspireerd te zijn door de kokoscrème, die toen net op de markt kwam. Naast de kokoscrème was er op ‘zijn’ eiland ook een overvloed aan ananas. 

Gasten van het Hilton Hotel op Puerto Rico werden als een van de eerste getrakteerd op de Pina Colada. Na de enthousiaste reacties is de rest geschiedenis. Een cocktailkaart is wereldwijd niet compleet zonder Pina Colada!

De smaak van vers ananassap

Bij het maken van een Pina Colada is het belangrijk om de juiste ingrediënten in precies de juiste verhoudingen te gebruiken. 

Het juiste Pina Colada recept heeft precies de juiste hoeveelheid romige kokoscrème, genoeg zoet van het fruit en de kick van de rum. 

Het allerbelangrijkste ingrediënt is volgens ons gek genoeg niet de rum. Maar het ananassap. Let op: een échte Pina Colada maak je met VERS ananassap!

Letterlijk vertaald betekent Pina Colada zelf ‘gezeefde ananas’. Duidelijker kan niet, toch? 

Pina Colada Maken

Pina Colada variaties

Je kan alle kanten op met een Pina Colada. Zo zijn er veel verschillende variaties op deze klassieke cocktail gemaakt. De populairste en grappigste variaties vindt je hier:

1. Pina Colada aardbei 🍹

  • 5 aardbeien 
  • 50 ml Malibu
  • 10 stukjes ananas
  • 75 ml kokosroom
  • 20 ml ananassap
  • 8-10 ijsblokjes

2. Pina Kaleada🍹

  • 6 stukjes blokjes
  • 50 ml Malibu
  • handje boerenkool
  • 75 ml kokosroom
  • 20 ml ananassap
  • 8-10 ijsblokjes

3. Panana Colada🍹

  • 50 ml ananassap
  • 1/2 banaan
  • 50 ml Malibu
  • 1 tl suiker
  • 50 ml kokoscreme
  • 8-10 ijsblokjes

4. Pina Colada met Licor 43 🍹

  • 50 ml Licor 43
  • 1 tl citroensap
  • 50 ml kokosroom
  • 10 ml cognac
  • 20 ml opgeklopte slagroom (met wat suiker)
  • 6 blokjes ananas
  • stukje ananas ter garnering

5. Mango Colada 🍹

  • 30 ml mangopuree
  • 45 ml donkere rum
  • 30 ml kokoscreme
  • 25 ml citroensap
  • 3-4 ijsbokjes

 

6. De Pina Colada Milkshake 🍹

  • 60 ml kokoscreme
  • 20 ml ananassap
  • 60 ml frozen (vanille) yoghurt
  • 4-6 stukjes ananas
  • 40 ml witte rum

Zo maak je deze pina colada variaties:

Blend alle ingrediënten in de hierboven aangegeven hoeveelheden tot een gladde massa en serveer in een koud cocktail glas. Ter garnering kun je nog een ananasschijf aan het glas hangen of een of twee bladeren van de ananas in het glas steken plus een leuk gekleurd rietje. Als er een cocktail vraagt om extravagante poespas, dan is het deze!

Oh ja, die Pina Kaleada staat er natuurlijk bij voor de grap. Zulke dingen moet je natuurlijk nooit écht gaan drinken.

Pina Colada zelf maken of een mix gebruiken?

In bijna elke supermarkt of slijterij kun je wel een Pina Colada mix vinden. Hier hoef je meestal alleen maar rum en ijs aan toe te voegen. Lekker makkelijk en het scheelt je een hoop snijwerk. 

Maar de teleurstelling bij de eerste slok, doet je van een koude kermis thuiskomen. Hadden we al gezegd dat vers sap belangrijk was? 

Daarnaast zijn de mixen door het gebruik van een ander soort room ook een stuk dunner. En die dikke, romige structuur is een van de eigenschappen die deze cocktail zo bijzonder lekker maken! 

Ga je dus een Pina Colada maken? Haal lekker alles vers. Zoveel werk is het echt niet, maar eenmaal in je glas is het écht een veel beter feestje dan een premix. 

pina colada recept
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!