Pina Colada is dé cocktail die je een instant zomer gevoel geeft. Maak hem dus ook buiten de zomer om, want je winter, herfst of lente depressie verdwijnt als sneeuw voor de zon met deze vrolijke tropische cocktail.
In dit artikel vertellen we je wat het geheim is van een échte Pina Colada. Spoiler: het is niet de rum...
Ook geven we je een aantal heerlijke variaties wanneer je geen rijpe ananas hebt, of gewoon niet zo van ananas houdt.
Verder geven je natuurlijk een fijn stap voor stap recept voor de klassieke Pina Colada en een gepaste soundtrack om hem bij op te drinken.
Pina colada variaties
Je kan alle kanten op met een pina colada. Zo zijn er veel verschillende variaties op deze klassieke cocktail gemaakt. De populairste en grappigste variaties vind je hier:
1. Pina colada aardbei 
- 5 aardbeien
- 50 ml Malibu
- 10 stukjes ananas
- 75 ml kokosroom
- 20 ml ananassap
- 8-10 ijsblokjes
2. Pina colada Milkshake 
- 60 ml kokoscreme
- 20 ml ananassap
- 60 ml frozen (vanille) yoghurt
- 4-6 stukjes ananas
- 40 ml witte rum
3. Panana colada 
- 50 ml ananassap
- 1/2 banaan
- 50 ml Malibu
- 1 tl suiker
- 50 ml kokoscreme
- 8-10 ijsblokjes
4. Pina colada met Licor 43
- 50 ml Licor 43
- 1 tl citroensap
- 50 ml kokosroom
- 10 ml cognac
- 20 ml opgeklopte slagroom (met wat suiker)
- 6 blokjes ananas
- stukje ananas ter garnering
5. Mango colada 
- 30 ml mangopuree
- 45 ml donkere rum
- 30 ml kokoscreme
- 25 ml citroensap
- 3-4 ijsbokjes
6. Pina kaleada (grapje) 
- 6 stukjes blokjes
- 50 ml Malibu
- handje boerenkool
- 75 ml kokosroom
- 20 ml ananassap
- 8-10 ijsblokjes
Zo maak je deze pina colada variaties
Blend alle ingrediënten in de hierboven aangegeven hoeveelheden tot een gladde massa en serveer in een koud cocktail glas.
Ter garnering kun je nog een ananasschijf aan het glas hangen of een of twee bladeren van de ananas in het glas steken, plus een leuk gekleurd rietje. Als er één cocktail vraagt om extravagante poespas, dan is het deze wel!
Waar komt de pina colada vandaan?
De cocktail pina colada is wereldwijd een van de meest bestelde cocktails. Er bestaan meerdere verhalen over de oorsprong van deze cocktail.
De meest bekende versie begint in 1954 in San Juan, Puerto Rico bij Ramón Marrero Pérez. Ramón claimt de pina colada cocktail te hebben uitgevonden. Hij legt uit geïnspireerd te zijn door de kokoscrème, die toen net op de markt kwam. Naast de kokoscrème was er op ‘zijn’ eiland ook een overvloed aan ananas.
Gasten van het Hilton Hotel op Puerto Rico werden als een van de eerste getrakteerd op de pina colada. Na de enthousiaste reacties is de rest geschiedenis. Een cocktailkaart is wereldwijd niet compleet zonder pina colada!