Voordat de geliefde rozige Pinot Grigio neerstreek in Italië – en nog meer voordat alle Amerikanen er mee aan de haal gingen – groeiden deze druiven in Bourgogne. Een keizer uit Zwitserland werd er verliefd op en via die weg kwamen de druiven dan eindelijk terecht in het Noordoosten van Italië.

In deze Italiaanse regio’s kom je veel Pinot Grigio tegen.

  • Lombardije
  • Veneto
  • Friuli
  • Trentino
  • Alto Adige

Proberen: 

graphic pinot grigio

Oh la la | Pinot Gris

Deze eersteklas druif groeit ook in de Elzas, waar hij ook wel (Tokay) Pinot Gris genoemd wordt. In het noorden van de Elzas worden hier wijnen gemaakt, die rijk en honingachtig zijn van structuur. Heel anders dan een Pinot Grigio! 

De wijnen variëren van superzoet – van laat geoogste druiven – tot droog. De frisheid van de druif komt overeen met die andere druif die het hier zo goed doet – maar qua stuivendheid kan het ook Gewürztraminer zijn. Deze wijnen zijn bijzonder geschikt om te laten rijpen en worden rijk en boterachtig! Heerlijke en een klassieke combinatie met witte asperges met ‘n eitje!

Proberen: 

Pinot Grigio in de rest van de wereld

Pinot Grigio of Gris wordt ook succesvol verbouwt in Oregon en Nieuw Zeeland. 

In Amerika is Grigio zelfs zo’n succesverhaal, dat het inmiddels de – op één na –  populairste druivensoort van Amerika is. Deze wijnen zijn niet altijd van de beste kwaliteit en langzaam ondergaat dit druifje hetzelfde lot als Chardonnay; hij gaat ten onder aan zijn eigen succes. 
Wil je het toch proberen? De beste regio is Oregon – noordwest van de VS – waar de wijnen fruitig, delicaat en geurig zijn. 

Opkomende gebieden om in de gaten te houden, zijn naast Nieuw Zeeland,  Australië en Roemenië.

Proberen: 

Pinot Grigio | The Looks

De compacte trossen Pinot Grigio zijn een beetje rose tot grijsblauw van kleur. De wijn kan daarom ook flink variëren van kleur. Over het algemeen kun je zeggen dat de Elzas editie is een beetje geel, waar de Italiaanse versie meer bleekgroen is.

wijngaarden pinot Grigio