Pinot Noir is één van de beroemdste blauwe druiven op aarde. De oorsprong van pinot noir wijn ligt in de Franse Bourgogne.

Maar wijngaarden in de rest van wereld staan ook vol met spätburgunder –  zoals de druif in Duitsland wordt genoemd. En wist je dat pinot noir de basis vormt voor Champagnes?

Pinot Noir | Smaak, Oorsprong en Meer!

Pinot noir infographic

Bourgogne Pinot Noir

Een derde van alle pinot noir druiven wereldwijd staat aangeplant in Frankrijk. Het belangrijkste deel van die druiven vind je in de Bourgogne, één van de beroemdste wijnregio’s ter wereld. Een echte bucketlist wijn. 

Pinot noir wijn | Tip 

Champagne van Pinot Noir?

De basiswijnen van alle Champagnes worden gemaakt van pinot noir, chardonnay en pinot meunier. Er zijn zelfs (witte) Champagnes die compleet van blauwe druiven gemaakt worden – Blanc de Noirs. Deze Blanc de Noirs zijn stevige Champagnes die hun mannetje staan op de eettafel. Daaromchampagne.nl verkoopt een hele mooie met een bescheiden prijs.

Kwetsbare velletjes

Pinot noir is een geliefde druif onder de wijndrinkers, maar wijnmakers denken daar heel anders over. De druif is door zijn dunne schil erg gevoelig voor ziektes en vorst. De druif rijpt relatief vroeg en heeft het liefst een niet te warm en vochtig klimaat. Naast de Bourgogne en Champagne regio zijn daarom ook landen als Oostenrijk, Nieuw Zeeland en Duitsland favoriet.

P is for Pinot

Pinot noir heeft weinig tannine en is daardoor ook geschikt om een beetje te koelen. De wijnen die overwegend fruitige tonen hebben vinden dat het fijnst. Mocht je al hebben ervaren dat pinot één van de mooiste druiven ter wereld is, probeer dan ook eens st. Laurent of zweigelt.

pinot noir oregan

Aanraders van pinot noir buiten Frankrijk

De beste versies – maar ook de duurste – komen uit de Bourgogne. Hier vind je ook mooie exemplaren.

Pinot noir wijn buiten Frankrijk | Tips!