Recept | pistache roomijs

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: NagerechtKeuken: Italiaans
Portie

0.5

liter
Bereidingstijd

30

minuten
Vriestijd

2

uur

Ingrediënten

  • 250 ml volle melk

  • 250 ml slagroom

  • 80 gram suiker

  • 4 eidooiers

  • 200 gram gepelde pistachenoten

Bereiding

  • Doe de melk in een pan en zet het op het vuur. Maak je het vanille-ijs met echte vanille, dan doe je de opengesneden peul nu bij de melk. Dit geldt voor alle variaties waarbij een ingrediënt moet ‘trekken’. Breng de melk aan de kook. Laat het daarna wat afkoelen.
  • Doe de eieren met de suiker in een kom en klop dit tot het lichtgeel is. Doe de melk al roerend bij de eidooiers. Als het goed gemengd is zet je het mengsel op het vuur (niet te hoog). Blijf roeren, vooral in de hoeken van de pan. Verwarm het mengsel tot het begint te binden. Als het wat dikker is geworden zeef je het en laat je het in de koelkast afkoelen.
  • Intussen klop je de slagroom tot yoghurtdikte. Als het andere mengsel volledig is afgekoeld spatel je de slagroom erdoor. Als het goed is gemengd is de ijsbasis klaar. Als je een ijsmachine hebt, doe je de basis erin. Anders lees je hieronder verder.
  • Zonder ijsmachine de basis maken: Doe je ijsmengsel in een platte bak die in de vriezer past. Om de twee uur roer je het mengsel door en je zult zien dat je na een paar keer lekker schepbaar ijs hebt.

    Of je neemt twee ziploc-zakken. 1 van de zakken vul je voor de helft met ijsblokjes. In de ander gaat het ijsmengsel. Doe de zak met ijsmengsel in de zak met ijsblokjes. Doe hier een theedoek omheen, zodat de warmte van je handen de ijsblokjes niet laat smelten. Nu begin je met schudden, schudden, schudden, tot het ijs de gewenste dikte heeft.

    Je kan ook ijs maken met droogijs. Zet eerst een veiligheidsbril op. Doe en schepje droogijs bij het ijsmengsel. Blijf hierin roeren tot het ijs klaar is. Eventueel kun je nog een beetje droogijs toevoegen.
  • Hak de pistachenoten fijn in een keukenmachine. Pas op dat ze niet aan elkaar gaan plakken. Rooster de pistachenoten in een droge pan. Laat ze volledig afkoelen.
  • Als het basisijs bijna klaar is doe je pistachenoten erbij. Laat de ijsmachine nog even draaien, tot alles goed gemengd is.
  • Als je geen machine gebruikt, maar het ijs maakt in een bak in de vriezer, meng je de noten na 2 keer 2 uur met het ijs. Roer alles goed door elkaar en zet de bak terug in de vriezer. Na 2 uur roer je alles nog een keer door elkaar.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •