Heerlijk, zelfgemaakte pitabroodjes. Je weet wel, zo’n pita waar je bijna je mond aan brand en met slierten gesmolten kaas wanneer je een hap neemt. En dan niet alleen na een avondje flink stappen. Ik kan daar mee ontbijten.
Hier een recept voor zelfgemaakte pitaβs uit het boek GreekΒ β uit de keuken van George Calombaris. In het boek ook 10Β souvlakiβs die elke ordinaire pita-kaaseter schaamrood op de kaken geeft. Mij wel in ieder geval.Β
Je eigen brood maken is een fijne hobby en het is ook nog onwijs lekker! Hier lees je nog een verzameling brood recepten!
Ook lekker uit Greek |Β De geroosterde wortels met geklopte fetaΒ enΒ de doperwtjes met bloemkool.Β
Zin gekregen om pita’s te maken? Lees snel verder voor het recept!Β

In dit artikel lees je alles over: pitabroodjes maken
Recept | pitabroodjes
Benodigdheden | Voor 4 grote of 8 kleine pitaβs
- 1 el zoutvlokken
- 3 tl gedroogde gist
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 elΒ Griekse yoghurt
- 1 el honing
- 600 gr bloem type β00β plus extra indien nodig
- griesmeel om te bestuiven
- olijfoliespray (Niet gevonden? Olie in een fles werkt ook.)
- mixer met deeghaken
- koekenpan met antiaanbaklaag
Voorbereiding β minimaal 12 uur van te voren
Doe het zout, de gist, olijfolie, yoghurt en honing, 300 gram meel en 300 ml warm water in de kom van de elektrische mixer en klop tot een glad deeg. Dek af met plastic folie en laat het deeg minstens 12 uur rijzen in de koelkast.
Β Hoe maak je pitabroodjes?
Stap 1Β
Voeg de volgende dag de rest van het meel toe. Zet een deeghaak in de elektrische mixer en kneed het deeg op lage stand tot het meel helemaal is opgenomen. Verhoog de snelheid naar matig en klop 2 tot 3 minuten tot het deeg loslaat van de kom en bij aanraking pikt, maar niet kleverig is. Voeg zo nodig nog wat meel toe om de gewenste consistentie te krijgen.
Stap 2
Leg het deeg op een bestoven werkvlak en kneed het ca. 1 minuut glad. Verdeel het deeg in 4 of 8 gelijke stukken en kneed daar ballen van.
Stap 3Β
Bestuif het werkvlak met griesmeel en rol de deegballen met een met griesmeel bestoven deegroller uit tot een dikte van ca. 5 mm. Bestuif ze zo nodig met extra griesmeel om plakken te voorkomen. Prik ze rondom in met een vork, leg ze op een met griesmeel bestoven bakplaat en laat ze 30 minuten rijzen op een warme droge plaats.
Stap 4Β
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op matig hoog vuur (of een grillpan of -plaat, of barbecuegrill).
Stap 5Β
Sprenkel wat olie in de pan, voeg de broodjes een voor een toe en bak ze 2 minuten aan elke kant. Serveer ze direct of warm ze later op in de pan.

π₯ 3x de lekkerste gevulde pitabroodjes
Een simpele pita met kaas is heerlijk, maar er zijn nog meer combinaties die ik lekker vind. Ik heb mijn top 5 op een rijtje gezet!
- Pita gyros: met dit recept voor kipgyros zit je sowieso goed, lekker voor op een luie zondag of als gezellige snack op een nazomermiddag.Β
- Pizza pita: de platte vorm van het pitabroodje maken ‘m perfect om een minipizza van te maken! Doe er wat tomatensaus of tomatenpuree op en beleg als een pizza. Ik doe er vaak mozzarella, gegrilde groenten en wat tomaatjes op. 5 minuten in de oven, garneren met wat rucola en klaar!Β
- Β Vegetarische pita met falafel: deze gezonde variant met falafel is heerlijk met knoflooksaus, gegrilde aubergine en wat verse ijsbergsla. Ook gegrilde aardappel en pompoen van de grill passen hier perfect bij.Β
Greek van George Calombaris
Greek staat vol met verfrissende Griekse recepten, zowel traditioneel als met een moderne twist.Β George Calombaris heeft meerdere restaurants Γ©n hij zit in de jury van de populaire serie ‘Masterchef AustraliΓ«’.Β
Van gezellige snacks tot verrassende desserts en de recepten van zijn moeder, in Greek vind je het allemaal. Er staan trouwens ook lekkere cocktailrecepten in. Lekker fris voor naast de souvlaki.Β Β

Auteur George Calombaris
Uitgever Good Cook
Technische gegevens
- Omvang: 310 pagina’s
- Verschijningsjaar: 2016
- ISBN 9789461431479
- Prijs: β¬ 29,95





