Heerlijk, zelfgemaakte pitabroodjes. Je weet wel, zo’n pita waar je bijna je mond aan brand en met slierten gesmolten kaas wanneer je een hap neemt. En dan niet alleen na een avondje flink stappen. Ik kan daar mee ontbijten.

Zin gekregen om pita’s te maken? Lees snel verder voor het recept! 

Pitabroodjes

0.0 from 0 votes
Course: Snacks, Bijgerecht, LunchCuisine: Grieks
Portie

8

kleine pita's
Bereidingstijd

2

hours 

15

minutes

Hier een recept voor zelfgemaakte pita’s uit het boek Greek – uit de keuken van George Calombaris.

In het boek staan ook 10 souvlaki’s die elke ordinaire pita-kaaseter schaamrood op de kaken geeft. Mij wel in ieder geval. 

Ingrediënten

  • 1 eetlepel zoutvlokken

  • 3 theelepels gedroogde gist

  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie

  • 1 eetlepel Griekse yoghurt

  • 1 eetlepel honing

  • 600 gram bloem type '00', plus extra indien nodig

  • Griesmeel om te bestuiven

  • Olijfoliespray (Niet gevonden? Olie in een fles werkt ook.)

  • Mixer met deeghaken

  • Koekenpan met antiaanbaklaag

Bereiding

  • Voorbereiding - minimaal 12 uur van te voren
  • Doe het zout, de gist, olijfolie, yoghurt en honing, 300 gram meel en 300 ml warm water in de kom van de elektrische mixer en klop tot een glad deeg. Dek af met plastic folie en laat het deeg minstens 12 uur rijzen in de koelkast.
  • De pitabroodjes
  • Voeg de volgende dag de rest van het meel toe. Zet een deeghaak in de elektrische mixer en kneed het deeg op lage stand tot het meel helemaal is opgenomen. Verhoog de snelheid naar matig en klop 2 tot 3 minuten tot het deeg loslaat van de kom en bij aanraking pikt, maar niet kleverig is. Voeg zo nodig nog wat meel toe om de gewenste consistentie te krijgen.
  • Leg het deeg op een bestoven werkvlak en kneed het ca. 1 minuut glad. Verdeel het deeg in 4 of 8 gelijke stukken en kneed daar ballen van.
  • Bestuif het werkvlak met griesmeel en rol de deegballen met een met griesmeel bestoven deegroller uit tot een dikte van ca. 5 mm. Bestuif ze zo nodig met extra griesmeel om plakken te voorkomen. Prik ze rondom in met een vork, leg ze op een met griesmeel bestoven bakplaat en laat ze 30 minuten rijzen op een warme droge plaats.
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op matig hoog vuur (of een grillpan of -plaat, of barbecuegrill).
  • Sprenkel wat olie in de pan, voeg de broodjes een voor een toe en bak ze 2 minuten aan elke kant. Serveer ze direct of warm ze later op in de pan.

Meer lekkere recepten

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

3x de lekkerste gevulde pitabroodjes

Een simpele pita met kaas is heerlijk, maar er zijn nog meer combinaties die ik lekker vind. Ik heb mijn top 3 op een rijtje gezet!

  • Pita gyros: met dit recept voor kipgyros zit je sowieso goed, lekker voor op een luie zondag of als gezellige snack op een nazomermiddag. 
  • Pizza pita: de platte vorm van het pitabroodje maken ‘m perfect om een minipizza van te maken! Doe er wat tomatensaus of tomatenpuree op en beleg als een pizza. Ik doe er vaak mozzarella, gegrilde groenten en wat tomaatjes op. 5 minuten in de oven, garneren met wat rucola en klaar! 
  • Vegetarische pita met falafel: deze gezonde variant met falafel is heerlijk met knoflooksaus, gegrilde aubergine en wat verse ijsbergsla. Ook gegrilde aardappel en pompoen van de grill passen hier perfect bij. 
pitabroodjes

Greek van George Calombaris

Greek staat vol met verfrissende Griekse recepten, zowel traditioneel als met een moderne twist. George Calombaris heeft meerdere restaurants én hij zit in de jury van de populaire serie ‘Masterchef Australië’. 

Van gezellige snacks tot verrassende desserts en de recepten van zijn moeder, in Greek vind je het allemaal. Er staan trouwens ook lekkere cocktailrecepten in. Lekker fris voor naast de souvlaki.  

Greek bookcover

Greek

Auteur | George Calombaris
Uitgever | Good Cook
Omvang | 310 pagina's
ISBN | 9789461431479
Prijs | 29,95

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten