Zo maak je zelf verse pitabroodjes [RECEPT]

WijnSpijs
WijnSpijs

Heerlijk, zelfgemaakte pitabroodjes. Je weet wel, zo’n pita waar je bijna je mond aan brand en met slierten gesmolten kaas wanneer je een hap neemt. En dan niet alleen na een avondje flink stappen. Ik kan daar mee ontbijten.

Hier een recept voor zelfgemaakte pita’s uit het boek Greek – uit de keuken van George Calombaris. In het boek ook 10 souvlaki’s die elke ordinaire pita-kaaseter schaamrood op de kaken geeft. Mij wel in ieder geval. 

Je eigen brood maken is een fijne hobby en het is ook nog onwijs lekker! Hier lees je nog een verzameling brood recepten!

Ook lekker uit Greek | De geroosterde wortels met geklopte feta en de doperwtjes met bloemkool. 

Zin gekregen om pita’s te maken? Lees snel verder voor het recept! 

pitabroodjes

In dit artikel lees je alles over: pitabroodjes maken

Recept | pitabroodjes

Benodigdheden | Voor 4 grote of 8 kleine pita’s

  • 1 el zoutvlokken
  • 3 tl gedroogde gist
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 1 el honing
  • 600 gr bloem type ’00’ plus extra indien nodig
  • griesmeel om te bestuiven
  • olijfoliespray (Niet gevonden? Olie in een fles werkt ook.)
  • mixer met deeghaken
  • koekenpan met antiaanbaklaag

Voorbereiding – minimaal 12 uur van te voren

Doe het zout, de gist, olijfolie, yoghurt en honing, 300 gram meel en 300 ml warm water in de kom van de elektrische mixer en klop tot een glad deeg. Dek af met plastic folie en laat het deeg minstens 12 uur rijzen in de koelkast.

 Hoe maak je pitabroodjes?

Stap 1 

Voeg de volgende dag de rest van het meel toe. Zet een deeghaak in de elektrische mixer en kneed het deeg op lage stand tot het meel helemaal is opgenomen. Verhoog de snelheid naar matig en klop 2 tot 3 minuten tot het deeg loslaat van de kom en bij aanraking pikt, maar niet kleverig is. Voeg zo nodig nog wat meel toe om de gewenste consistentie te krijgen.

Stap 2

Leg het deeg op een bestoven werkvlak en kneed het ca. 1 minuut glad. Verdeel het deeg in 4 of 8 gelijke stukken en kneed daar ballen van.

Stap 3 

Bestuif het werkvlak met griesmeel en rol de deegballen met een met griesmeel bestoven deegroller uit tot een dikte van ca. 5 mm. Bestuif ze zo nodig met extra griesmeel om plakken te voorkomen. Prik ze rondom in met een vork, leg ze op een met griesmeel bestoven bakplaat en laat ze 30 minuten rijzen op een warme droge plaats.

Stap 4 

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op matig hoog vuur (of een grillpan of -plaat, of barbecuegrill).

Stap 5 

Sprenkel wat olie in de pan, voeg de broodjes een voor een toe en bak ze 2 minuten aan elke kant. Serveer ze direct of warm ze later op in de pan.

souvlaki

🥙 3x de lekkerste gevulde pitabroodjes

Een simpele pita met kaas is heerlijk, maar er zijn nog meer combinaties die ik lekker vind. Ik heb mijn top 5 op een rijtje gezet!

  • Pita gyros: met dit recept voor kipgyros zit je sowieso goed, lekker voor op een luie zondag of als gezellige snack op een nazomermiddag. 
  • Pizza pita: de platte vorm van het pitabroodje maken ‘m perfect om een minipizza van te maken! Doe er wat tomatensaus of tomatenpuree op en beleg als een pizza. Ik doe er vaak mozzarella, gegrilde groenten en wat tomaatjes op. 5 minuten in de oven, garneren met wat rucola en klaar! 
  •  Vegetarische pita met falafel: deze gezonde variant met falafel is heerlijk met knoflooksaus, gegrilde aubergine en wat verse ijsbergsla. Ook gegrilde aardappel en pompoen van de grill passen hier perfect bij. 

Greek van George Calombaris

Greek staat vol met verfrissende Griekse recepten, zowel traditioneel als met een moderne twist.  George Calombaris heeft meerdere restaurants én hij zit in de jury van de populaire serie ‘Masterchef Australië’. 

Van gezellige snacks tot verrassende desserts en de recepten van zijn moeder, in Greek vind je het allemaal. Er staan trouwens ook lekkere cocktailrecepten in. Lekker fris voor naast de souvlaki.  

Greek bookcover

Auteur George Calombaris
Uitgever Good Cook

Technische gegevens

  • Omvang: 310 pagina’s
  • Verschijningsjaar: 2016
  • ISBN 9789461431479
  • Prijs: € 29,95
Geef je mening!
recipe image
Recept
Zo maak je zelf verse pitabroodjes [RECEPT]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?