Naast mijn klassieke pompoensoep, wordt er thuis vaak gevraagd om deze pittige pompoensoep met chorizo. Met een vleugje sinaasappel breng je de scherpere smaak van de chorizo in balans.

Heerlijk verwarmende op een koude dag, maar ik maak het ook gewoon met zomerpompoen.

Pittige pompoensoep met chorizo en sinaasappel

Recipe by Laura Lemmers
4.2 from 5 votes
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

Deze pittige pompoensoep begint eigenlijk als een soort basis pompoensoep. Je maakt het af met de gebakken chorizo, chilipeper en sinaasappel. Houd je dus van écht pittige pompoensoep, of juist van een klein beetje, de hoeveelheid pittigheid heb je helemaal zelf in de hand.

pittige pompoensoep benodigdheden

  • 1 grote pompoen (of twee kleine)
    in stukken van 2 cm met schil

  • 2 sjalotten, gesnipperd

  • 1 rode peper, zaden verwijderd, gehakt

  • 3 (punt)paprika's, gesneden

  • 1 el komijn, heel

  • 1 el oregano

  • 1 tl venkelzaad, heel

  • 1 teen knoflook

  • olijfolie

  • peper en zout

  • 1 liter groentebouillon

  • 1 chorizo van 250 gram

  • 1 bio sinaasappel, sap en zest

  • 1 paar takjes koriander, fijngehakt

  • 4 el creme fraiche

  • 1 mooi brood om te serveren

  • Ook handig
  • staafmixer

  • gedroogde chili vlokken naar smaak

Zo maak je pittige pompoensoep

  • Zet een grote soeppan op het vuur en rooster de komijn en venkelzaad in een droge pan tot ze beginnen te geuren. Doe de kruiden daarna in de vijzel en maal fijn.
  • Zet een de soeppan terug op het vuur en fruit de sjalot aan in olijfolie op gematigd vuur.
    Voeg na een minuut of 10, als de sjalotten beginnen te kleuren en geuren, de pompoen, paprika, gemalen kruiden, oregano, knoflook, peper en zout toe.

    Bak alles even goed aan tot het begint te geuren. Dat duurt zo'n minuut of 10.
  • Voeg de bouillon toe. Zorg dat alles in de pan goed onder staat. Je kun eventueel wat extra water toevoegen als dat nodig is.
  • Laat de pittige pompoensoep minstens 30 minuten koken en controleer daarna of de pompoen gaar is.
  • Snijd ondertussen de chorizo in dunne plakken en bak die om en om in een pan lichtbruin en knapperig. Zet apart.
  • Mix nu de pittige soep glad met een staafmixer (wees voorzichtig, de soep is heel heet). Proef de soep en breng op smaak met sinaasappelsap, olijfolie, extra gedroogde chilipepers en peper en zout.
  • Serveer je pittige pompoensoep. Verdeel de soep over 4 kommen. Garneer naar smaak met een lepel creme fraîche, zest van sinaasappel, wat koriander en de gebakken chorizo. Serveer er mooi brood bij.

Video van het recept

Tips

  • Liever vegetarisch of vegan? Probeer onze vegan pompoensoep.
  • Pompoenen hebben door hun sterk gesloten schil eigenlijk geen bestrijdingsmiddelen nodig. Biologische pompoenen vind je daarom eigenlijk overal. Fijn, want de schil van de pompoen kun je gewoon eten en die zit boordevol goede stoffen.
  • Wanneer je niet direct een hele pompoen gebruikt, kun je deze makkelijk nog even bewaren. Verwijder wel vast de draden en pitten (daarvan maak je zelf heerlijke pompoenpitten voor over de salade) en wikkel de pompoen in plasticfolie. 
  • De lekkerste pompoen voor deze Thaise pompoensoep is de zoete Red Kuri of Hokkaido pompoen. Kies de kleinste pompoen voor een heerlijke zoete smaak.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten