Voor het enige echte pizzadeeg recept moeten we naar Napels, in het Zuiden van Italië. De bakermat van de échte pizza.

Volgens de Napolitaanse traditie zijn er maar vier ingrediënten nodig om authentiek pizzadeeg te maken: water, bloem, zout en gist. ​Met dit originele recept kneed en rol je voortaan je zelfgemaakte pizzadeeg als een echte Napolitaanse Pizzaiolo! 

Pizzadeeg

5 from 1 vote
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

6

Pizza's
Bereidingstijd

7

hours 

Hieronder vind je alles over de geschiedenis van de pizza én een origineel pizza recept. Nooit meer afhalen of thuisbezorgt.nl. Jij kunt vanaf nu zelf de lekkerste pizza’s maken.

Pizzadeeg maken is niet moeilijk. De vier ingrediënten zijn spotgoedkoop (meer budget recepten?) en je vindt ze in elke supermarkt. Maar omdat het deeg volgens de Napolitaanse regels in totaal minstens 6 uur moet rijzen, heb je wat geduld nodig. En met de hand kneden en rollen tot een pizzabodem geldt: oefening baart kunst!

Ingrediënten

 • 500 ml 500 water.
  Dat mag kraanwater zijn. Gebruik enkel koud water.

 • 25 gram 25 fijn zeezout.
  Voldoende zout beschermt tegen bacteriën tijdens het rijzen van het deeg, en zorgt ervoor dat je pizza krokant is. Ook niet onbelangrijk: het geeft smaak aan je pizzadeeg. 

 • 3 gram 3 vers biergist.
  De Napolitaanse Pizzaioli gebruiken vers biergist, ook wel bakkersgist of broodgist genoemd. In supermarkten vind je vers gist in het koelvak. Je kunt kiezen tussen de vloeibare versie of de kneedbare versie, in blokvorm. Het enige verschil is dat je bij kneedbare gist (in blokvorm) nog water moet toevoegen. Vers gist is ook te koop bij natuurwinkels.  

 • 800 gram 800 bloem type ‘00’.
  Gebruik bloem van het type ‘00’. Dat is tarwebloem die zeer fijn gemalen is. Op de verpakking staat meestal al een afbeelding van een pizza. Dan weet je meteen dat je de juiste bloem te pakken hebt. 

Pizzadeeg maken

 • ​Los het fijne zeezout op in een maatbeker gevuld met 500 ml water. Strooi de bloem uit op het werkblad en maak in het midden van de berg bloem een grote kuil. Giet het opgeloste zoutwater in de kuil.
 • Meng met je vingertoppen ongeveer 1/10 van de bloem met het water. Voeg dan de gist toe en meng de rest verder. Kneed met je handen 10 à 15 minuten tot je een elastische, plakkerige deegmassa hebt.
 • Laat het deeg 2 uur lang op kamertemperatuur rijzen onder een vochtige theedoek. 
 • Maak met je hand kleine deegbolletjes die elk tussen de 180 en 250 gram wegen. Deze bolletjes laat je opnieuw rijzen onder een vochtige theedoek, voor 4 à 6 uur.  
 • ​Je kan nu de deegbolletjes met de hand tot pizzabodems rollen. 

Tips

 • De Napolitaanse Pizzaioli maken hun pizzadeeg met de hand in een traditionele houten kneedbak. Hier worden alle ingrediënten stapsgewijs samengevoegd en gekneed tot een elastische deegmassa. Als je geen ​klassieke kneedbak hebt, is een houten werkblad ook prima.
 • Pizzadeeg maken in de keukenmachine? Wanneer je een keukenmachine met deeghaak tot je beschikking hebt, ben je natuurlijk supersnel. Maar een echte Napolitaan zal je misschien niet al te serieus nemen. Buiten dat, heb ik beide geprobeerd en geen significant verschil geproefd. Ga er dus vooral voor. Het scheelt een boel vieze vingers!
 • Pizzadeeg beleggen | Bijna alle pizza’s ter wereld zijn ontstaan uit de twee Napolitaanse klassiekers, de Pizza Marinara (met tomaat, knoflook, olijfolie en oregano) of de Pizza Margherita (met tomaat, buffelmozzarella en basilicum). Je kan er eindeloos mee combineren. Doe vooral waar jij zin in hebt! ​Wanneer je op zoek bent naar een makkelijke tomatensaus om je zelfgemaakte pizzadeeg in stijl mee af te maken, dan heb je aan die van Jamie Oliver een goede. 
 • Ook leuk trouwens, een keertje flammkuchen maken, het Duitse antwoord op pizza.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Pizzadeeg maken

​Geschiedenis van de pizza

Vandaag is pizza geliefd door iedereen: van jong tot oud en van arm tot rijk. Dat was niet altijd zo. Pizza is eind 18de eeuw ontstaan in de volksbuurten van Napels, waar het “gewone volk” woonde. Arme mensen belegden er met gist bereid plat brood met vers gesneden tomaten. Dat ging even een oven met hete houtskool in, en de pizza was geboren.  

Een échte pizza volgens de authentieke Napolitaanse traditie moet aan enkele strikte regels voldoen. De regels zijn opgesteld door de “Associazone Verace Pizza Napoletana”, vrij vertaald “de enige echte Napolitaanse Pizza vereniging”, en lijken sterk op hoe de arme Napolitanen destijds pizza maakten. 

Net als vroeger is het echte Napolitaanse pizzadeeg dun gerold en sober belegd. Volgens de vereniging bestaan er maar twee officiële Napolitaanse pizza’s: Pizza Marinara (met tomaat, knoflook, olijfolie, oregano) en Pizza Margherita (met tomaat, buffelmozzarella, basilicum). Na het bakken in een 400 à 485 graden warme houtoven zijn de pizza’s tussen de 60 en 90 seconden al klaar. Op die manier krijg je een zachte, buigzame bodem, en een lichte krokante rand. 

Gasovens en elektrische keukenovens bereiken geen 400+ graden zoals houtovens. In een gewone oven is de ideale temperatuur om een zelfgemaakte pizza te bakken tussen de 280 en 300 graden. Dan duurt het ongeveer 4 à 5 minuten tot je pizza klaar is. Veel ovens hebben tegenwoordig al een speciale “pizzastand”, om je beter op weg te helpen de ideale temperatuur te kiezen. Hoe dan ook geldt: hoe warmer, hoe beter.  

Heeft je oven geen speciale pizzastand of haalt hij geen 280 graden? Dan wacht je gewoon even langer en zal hij je nog meer smaken!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten