Voor het enige echte pizzadeeg recept moeten we naar Napels, in het Zuiden van Italië. De bakermat van de échte pizza.
Volgens de Napolitaanse traditie zijn er maar vier ingrediënten nodig om authentiek pizzadeeg te maken: water, bloem, zout en gist. Met dit originele recept kneed en rol je voortaan je zelfgemaakte pizzadeeg als een echte Napolitaanse Pizzaiolo!
Geschiedenis van de pizza
Vandaag is pizza geliefd door iedereen: van jong tot oud en van arm tot rijk. Dat was niet altijd zo. Pizza is eind 18de eeuw ontstaan in de volksbuurten van Napels, waar het “gewone volk” woonde. Arme mensen belegden er met gist bereid plat brood met vers gesneden tomaten. Dat ging even een oven met hete houtskool in, en de pizza was geboren.
Een échte pizza volgens de authentieke Napolitaanse traditie moet aan enkele strikte regels voldoen. De regels zijn opgesteld door de “Associazone Verace Pizza Napoletana”, vrij vertaald “de enige echte Napolitaanse Pizza vereniging”, en lijken sterk op hoe de arme Napolitanen destijds pizza maakten.
Net als vroeger is het echte Napolitaanse pizzadeeg dun gerold en sober belegd. Volgens de vereniging bestaan er maar twee officiële Napolitaanse pizza’s: Pizza Marinara (met tomaat, knoflook, olijfolie, oregano) en Pizza Margherita (met tomaat, buffelmozzarella, basilicum). Na het bakken in een 400 à 485 graden warme houtoven zijn de pizza’s tussen de 60 en 90 seconden al klaar. Op die manier krijg je een zachte, buigzame bodem, en een lichte krokante rand.
Gasovens en elektrische keukenovens bereiken geen 400+ graden zoals houtovens. In een gewone oven is de ideale temperatuur om een zelfgemaakte pizza te bakken tussen de 280 en 300 graden. Dan duurt het ongeveer 4 à 5 minuten tot je pizza klaar is. Veel ovens hebben tegenwoordig al een speciale “pizzastand”, om je beter op weg te helpen de ideale temperatuur te kiezen. Hoe dan ook geldt: hoe warmer, hoe beter.
Heeft je oven geen speciale pizzastand of haalt hij geen 280 graden? Dan wacht je gewoon even langer en zal hij je nog meer smaken!