Ik ben zo iemand, die in eens zin krijgt om te gaan bakken. Lekker de keuken in en iets maken om aan vrienden, familie of collega's uit te delen. Heerlijk vind ik dat! Deze plaattaart appel is dan een hele goede optie. Het zijn ingrediënten die ik vaak genoeg in huis heb, en anders zijn alle ingrediënten bij iedere supermarkt wel verkrijgbaar.

Deze appel plaattaart is ook favoriet omdat het een perfecte combinatie is van knapperig, smeuïg en friszoet. En omdat kant-en-klaar bladerdeeg en spijs gewoon geoorloofd zijn, is deze plaattaart ook nog eens snel en makkelijk te bereiden. Feestelijk gebak in een handomdraai, wie wil dat nou niet?!

Plaattaart met appel en spijs

5 van 1 Beoordeling
Gerecht: Gebak, NagerechtKeuken: Hollands
Portie

10

Personen
Bereidingstijd

15

minuten
Baktijd

25

minuten

Krokante bodem, smeuïge amandelspijs en lekkere appeltjes, deze plaattaart is een waar feestnummer!

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg (of 8 plakjes diepvries bladerdeeg)

  • 300 gram amandelspijs

  • 4 el abrikozenjam

  • 4 grote appels (Elstar of Kanzi)

  • 1 snuf kaneel

Bereiding

  • Haal het deeg uit de koelkast en verwarm de oven 10 min. voor op 220°C. Rol vervolgens het bladerdeeg uit en plaats het met bakpapier op een bakplaat. Prik enkele gaatjes in de bodem van het deeg.
  • Plaats de amandelspijs in een kom, meng met twee eetlepels abrikozen jam tot een smeerbaar geheel. Voeg eventueel een heel klein beetje water toe wanneer het stroef blijft. Smeer het mengsel vervolgens over de hele bodem uit, je kunt voor het gemak een randje overhouden. Plaattaart met spijs
  • Was of schil de appels (schillen vind ik persoonlijk veel te veel moeite, de schil wordt toch zacht tijdens het bakken). Snijd de appel door de helft en verwijder het klokhuis. Snijd de helften vervolgens in plakjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Leg de appelschijfjes op een mooie manier op de spijs. Mij lukte het om vier rijen te maken waarbij ik vanaf links begon te leggen, daarna van rechts, en dat daarna nog een keer heb herhaald. Bestrooi de appel met wat kaneel.
    Plaattaart met appel en kaneel
  • Verwarm de overgebleven abrikozen jam in een pannetje of magnetron, en bestrijk met een kwastje over de appels en het zichtbare randje deeg. Bak de plaattaart voor 25 minuten in de oven. Hij is goed wanneer de rand goudbruin is en de appel zacht.

Tips

  • Deze plaattaart is vers en warm op zijn aller lekkerst maar op kamertemperatuur blijft hij 2 dagen nog héél lekker!
  • Op zoek naar een lekker maar te moeilijk dessert voor dinertje? Bereid deze plaattaart voor, serveer warm met een bol (vanille) ijs en succes gegarandeerd!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Plaattaart appel heel

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •  •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten