Ik ben dol op zoete aardappel. Het lichte zoetje doet het fantastisch in hartige gerechten, zoals deze plaattaart met zoete aardappel, gebakken ui en geitenkaas. Ik hou van de stevige maar toch zachte textuur als de zoete aardappel goed bereidt is. Dat is niet altijd makkelijk, van koken wordt het soms zo waterig en van roosteren droogt het te veel uit.

Voor deze plaattaart heb ik de oplossing gevonden: dun snijden, kort koken en afbakken in de oven. Hierdoor wordt de zoete aardappel zacht, zonder uit te drogen. De krokante bodem en de smeuïge geitenkaas zorgen voor het perfecte gezelschap!

Plaattaart met zoete aardappel en geitenkaas

4 from 3 votes
Course: Hoofdgerecht, BijgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

25

minutes
Baktijd

20

minutes

Krokante bodem, zachte zoete aardappel, hartige uien en frisse geitenkaas. Dit is een smakelijke plaattaart voor ieder moment.

Ingrediënten

  • 1 rol 1 vers bladerdeeg (of 8 plakjes diepvries bladerdeeg)

  • 800 gram 800 Zoete aardappel (2 grote of 3 middelgrote)

  • olijfolie

  • 2 2 rode uien

  • 125 gram 125 verse geitenkaas, verbrokkeld

  • paar takjes paar platte peterselie, fijn gesneden

Bereiding

  • Breng een pan met water aan de kook. Schil de zoete aardappel, snijd door de helft en vervolgens in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Kook de plakken met een snufje zout voor 5 tot 6 minuten en giet voorzichtig af.
  • Haal het deeg uit de koelkast en verwarm de oven 10 min. voor op 220°C. Rol vervolgens het bladerdeeg uit en plaats het met bakpapier op een bakplaat. Prik enkele gaatjes in de bodem van het deeg.
  • Beleg het bladerdeeg dakpansgewijs met de halve schijven zoete aardappel. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en kruid met peper en zout. Bak de plaattaart voor 20 minuten in de oven. Hij is goed wanneer de rand goudbruin is en de zoete aardappel licht verkleurd.
  • Snijd ondertussen de rode uien in dunnen halve ringen. Bak de ui zacht in een scheut olijfolie met wat peper zout.
  • Haal de plaattaart uit de oven, en verdeel de rode ui, gebrokkelde geitenkaas en peterselie er over. Houd je van warme geitenkaas kan hij nog even terug in de oven maar ik hou juist erg van het contrast tussen warm en koud. 🙂

Tips

  • Eet je vegan? Vervang dan de geitenkaas door semi-gedroogde tomaatjes. Deze tomaatjes geven een vergelijkbare fris zure smaak in dit recept en zijn nog kleurrijk ook!
  • Je kunt deze plaattaart 3 dagen bewaren in de koelkast of voor invriezen. Warm de plaattaart in zo'n 10 minuten vanuit de koelkast en 15 minuten uit de diepvries op in de oven (200 graden).

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Plaattaart met zoete aardappel, ui en geitenkaas

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten