We kunnen er niet omheen: de Poké Bowl is hip. Je ziet het kleurrijke kommetje tegenwoordig overal opduiken: op je Instagramfeed, in de nieuwste kookboeken, en zelfs op de hoek van je straat. Of thuis, want het is veel makkelijker dan zelf sushi maken

In Nederland openen er steeds meer nieuwe Poké Bowl restaurants de deuren. Liefhebbers van de trendy rauwe vissalade weten haast niet waar eerst uit eten te gaan. Dankzij deze eenvoudige recepten maak je een Poké Bowl gewoon zelf! 

Wat is een poké bowl?

De naam zegt het al: Poké eet je uit een bowl, een kommetje dus. Lekker handig! Maar wat is zo’n Poké Bowl precies? De gezonde foodhype komt overgewaaid uit Hawaï, waar het een eeuwenoud traditioneel gerecht is. Het Hawaïiaanse woord poké betekent letterlijk “in stukjes snijden” en verwijst naar het hoofdingrediënt van de traditionele Poké Bowl: rauwe vis. 

De basis voor elke Poké Bowl is verse vis en groentjes bovenop een portie kleefrijst. Voeg daarbij een scheutje sojasaus en sesamolie bij en je hebt Hawaï in een kommetje! Als standaard afwerking besprenkel je de bowl met sesamzaadjes of lente-ui.

Wat is een poke bowl?

Poké Bowl: de nieuwste wereldwijde fastfoodhype 

Het aantal Poké Bowl restaurants in Amerika is bijna verdubbeld sinds 2016. Uit data van de app Foursquareblijkt dan ook dat het gerecht enorm geliefd is. 

Zoals vaak bij Amerikaanse foodtrends, duurt het niet lang vooraleer iets overwaait naar Nederland. Het eerste Poké Bowl restaurant in Nederland Poké Bowl Original opende in 2016 in Rotterdam. De tent groeide uit tot een keten, en opende al vier vestigingen, in Nederland en in België. Vandaag zijn er in en buiten de Randstad talloze restaurantjes geopend die gespecialiseerd zijn in Poke Bowls.  

​Poké Bowls zijn de gulden middenweg voor wie tijdens een snelle lunchpauze niet wil treuzelen met sushistokjes of wie eens zin heeft in iets anders dan een saaie salade. “Je kan poké zien als de relaxte vorm van sushi”, schrijven auteurs Celia Farrar en Guy Jackson in hun kookboek Poké – Hawaïïaanse salades. Verse rauwe vis, groenten en rijst staan centraal. Maar eigenlijk gelden er verder geen regels. Onderaan vind je enkele gemakkelijke recepten die we uit het boek visten. 

​3 x eenvoudige Poké Bowl recepten om thuis te maken

1. Poke Bowl met gemarineerde tonijn: Ahi Poké Bowl

Ahi poke bowl

Deze Poké Bowl met gemarineerde geelvintonijn lijkt het meest op een klassieke Poké volgens de Hawaïaanse traditie. De Ahi Poké Bowl combineert de zachte smaak van gemarineerde tonijnblokjes met de frisheid van zeewier en lente-ui.

Het recept van Farrar en Jackson probeert – met varianten op de klassieke elementen – een zo authentiek mogelijke versie van de Ahi Poké Bowl te maken. Met dit Poké Bowl Tonijn recept kan je eindeloos combineren!

2. Poké Bowl met gerookte zalm en avocado

Zalm Pokebowl

​Gerookte zalm is een hartige, smeuïge vis die prima past als onderdeel bij een brunch. Deze Poké Bowl zalm was dan ook de eerste brunch-poké van Farrar en Jackson. Ze maakten het gerecht af met ingemaakte kwarteleitjes en avocado. De roze kwarteleieren zijn even wat werk, maar zeker de moeite waard.

3. Poke Bowl met makreel en gember-bieslookpesto

Poke bowl makreel

Makreel is een vis die je niet vaak terugvindt in een Poké Bowl. Dit recept met gember-bieslookpasta is dan ook ideaal om af te wisselen met de traditionelere vissoorten.

De gember in combinatie met de bieslook geeft de pesto een pittige smaak die perfect samengaat met de vette, sappige makreel. Werk af met koriander, ingemaakte komkommerschijfjes en een eetbare bloem zoals een viooltje. Klik hier voor het volledige Poké Bowl makreel recept!

Dit was het dan, hopelijk kun je met deze 3 recepten thuis een lekkere Poké Bowl maken!