Vrolijke zoete Iraanse borani ‘salade’ van pompoen & pomelo [recept]

Herfst is het seizoen van de pompoen. I love pompoen. Deze zoete oranje groentes zijn belachelijk veelzijdig. Gevulde pompoen, geroosterde pompoen, pompoensoep… noem het maar op, ze kunnen het! Ik heb er dit jaar zelfs een paar kunnen oogsten! 

Borani van pompoen & pomelo - gerecht

Dus vandaag delen wij dit borani recept van pompoen en pomelo. Hij wordt op z’n Midden-Oosters gemaakt, met grove kokosvlokken en munt. Een super fijne en bijzondere combinatie van ingrediënten die je niet zo snel bij elkaar zet, maar die verbazingwekkend goed werken. 

 

Borani van pompoen & pomelo met kokos-tarator

Voor 4-6 personen

Voorbereiden | 20 min     Bereiden | 35 min

Ingrediënten

  • 1 ½ kg gemengde pompoensoorten, liefst oerpompoenen, in 2 cm brede partjes
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 pomelo of grapefruit, gepeld, ontpit en in flinke parten verdeeld
  • 1 rode chilipeper, in dunne ringetjes
  • 2-3 eetl. geroosterde kikkererwten, of gare kikkererwten
  • 3-4 eetl. kokosvlokken
  • 1 eetl. grof gesneden munt
  • 1 eetl. grof gesneden koriander
 

Voor de tarator met kokos & pomelo: 

  • 100 ml kokosmelk
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3-4 eetl. honing, plus extra naar smaak
  • 2 eetl. pomelo- of grapefruitsap
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Aan de slag!

Verhit de oven tot 200 C.

Verdeel de parten pompoen over een bakplaat. Bestrooi ze met zout en peper, en besprenkel ze met de olijfolie. Hussel. Bak ze in de oven in 30-35 minuten gaar.

Maak intussen de tarator. Klop de kokosmelk met de knoflook, honing, het pomelosap en zout en peper door elkaar. Proef, breng zo nodig nog eens op smaak en voeg voor een zoeter resultaat nog wat extra honing toe.

Haal de bakplaat als alle pompoen gaar is uit de oven en schud de parten met de pomelo op een schaal. Sprenkel de tarator erover en bestrooi alles met chilipeper, gedroogde kikkererwten, kokosvlokken, kruiden en versgemalen peper. Serveer het gerecht warm.

De Gastvrije Keuken van het Midden-Oosten

De gastvrije keuken van het Midden-Oosten bookcover

Bovenstaand borani recept is een voorproefje uit dit fantastische kleurrijke boek: De gastvrije keuken van het Midden-Oosten. Bethany Kehdy zet hier de traditionele en klassieke gerechten neer met een moderne twist. 

Zo leert ze je hoe je de perfecte hummus maakt, en zijn er recepten voor alle gelegenheden: feestjes, doordeweekse avondjes, meatless mondays én de luie dagen. Probeer alvast haar Midden-Oosterse kishkeeya soep en gerookte kabeljauw tajine!

De Midden-Oosterse keuken is schatrijk aan smaken en kleur. Heel anders dan hoe wij die in Nederland kennen. Het is voor iedereen de moeite waard om daar kennis mee te maken! Zo breid je super makkelijk en lekker je kookrepertoire uit. 

Koop ‘De gastvrije keuken van het Midden-Oosten’ op bol.com

Auteur | Bethany Kehdy
Uitgever | Fontaine Uitgevers
Omvang | 272 pagina’s
ISBN | 9789059569294
Prijs | €27,99

Summary
recipe image
Recipe Name
Borani van pompoen en pomelo
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons