Herfst is het seizoen van de pompoen. I love pompoen.

Deze zoete oranje groentes zijn belachelijk veelzijdig. Gevulde pompoen, geroosterde pompoen, pompoensoep… noem het maar op, ze kunnen het! Ik heb er dit jaar zelfs een paar kunnen oogsten! 

Deze pompoen borani is perfect als bijgerecht, of ter vervanging van een salade. Lees snel verder voor het recept!

Borani van pompoen & pomelo

0 from 0 votes
Course: BijgerechtCuisine: Iraans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

Dit borani recept met pompoen en pomelo wordt op z’n Midden-Oosters gemaakt, met grove kokosvlokken en munt. Een super fijne en bijzondere combinatie van ingrediënten die je niet zo snel bij elkaar zet, maar die verbazingwekkend goed werken. 

Ingrediënten

  • 1,5 kg 1,5 gemengde pompoensoorten, liefst oerpompoenen, in 2 cm brede partjes

  • 2 el 2 olijfolie

  • 1 1 pomelo of grapefruit, gepeld, ontpit en in flinke parten verdeeld

  • 1 1 rode chilipeper, in dunne ringetjes

  • 3 el 3 geroosterde- of gare kikkererwten

  • 4 el 4 kokosvlokken

  • 1 el 1 grof gesneden munt

  • 1 el 1 grof gesneden koriander

  • Voor de tarator met kokos & pomelo
  • 100 ml 100 kokosmelk

  • 2 tenen 2 knoflook, fijngehakt

  • 3-4 el 3-4 honing, eventueel extra naar smaak

  • 2 el 2 pomelo- of grapefruitsap

  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Verhit de oven tot 200 ⁰C.
    Verdeel de parten pompoen over een bakplaat. Bestrooi ze met zout en peper, en besprenkel ze met de olijfolie. Hussel. Bak ze in de oven in 30-35 minuten gaar.
  • Maak intussen de tarator. Klop de kokosmelk met de knoflook, honing, het pomelosap en zout en peper door elkaar. Proef, breng zo nodig nog eens op smaak en voeg voor een zoeter resultaat nog wat extra honing toe.
  • Haal de bakplaat als alle pompoen gaar is uit de oven en schud de parten met de pomelo op een schaal. Sprenkel de tarator erover en bestrooi alles met chilipeper, gedroogde kikkererwten, kokosvlokken, kruiden en versgemalen peper. Serveer het gerecht warm.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


De Gastvrije Keuken van het Midden-Oosten

Bovenstaand borani recept is een voorproefje uit dit fantastische kleurrijke boek: De gastvrije keuken van het Midden-Oosten. Bethany Kehdy zet hier de traditionele en klassieke gerechten neer met een moderne twist. 

Zo leert ze je hoe je de perfecte hummus maakt, en zijn er recepten voor alle gelegenheden: feestjes, doordeweekse avondjes, meatless mondays én de luie dagen. Probeer alvast haar Midden-Oosterse kishkeeya soep en gerookte kabeljauw tajine!

De Midden-Oosterse keuken is schatrijk aan smaken en kleur. Heel anders dan hoe wij die in Nederland kennen. Het is voor iedereen de moeite waard om daar kennis mee te maken! Zo breid je super makkelijk en lekker je kookrepertoire uit. 

  • Auteur | Bethany Kehdy
  • Uitgever | Fontaine Uitgevers
  • Omvang | 272 pagina’s
  • ISBN | 9789059569294
  • Prijs | €27,99

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten