Pompoensoep, ja, die kennen we nu wel. Met pompoen kan je zo veel meer, dit pompoencurry recept is daar een heel goed voorbeeld van!

Wanneer je pompoen op de juiste manier bereidt, heeft het een botermalse structuur zonder dat het waterig aanvoelt. En wat is de juiste manier? Eerst roosteren in de oven en dan verwerken in een recept.

Deze pompoencurry is smaakvol en gezond. Gember, knoflook en garam masala zijn de smaakmakers voor dit gerecht. De pompoen, zoete aardappel en linzen zorgen voor een voedzame basis. Voor mij is dit een "go to" recept wanneer ik gemakkelijk een heerlijke curry op tafel wil zetten.

Pompoencurry met naan

3 from 4 votes
Course: Hoofdgerecht, AvondetenCuisine: Indian
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Kruidig en romig, dat omschrijft deze curry perfect. De gember, knoflook en garam masala zijn de basis smaakmakers van deze pompoencurry. De kokosmelk, sojasaus en limoen zorgen voor de juiste smaakaccenten in dit recept.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 oranje hokkaido pompoen (kijk bij tips voor alternatieven en onder het receptuur voor meer uitleg)

  • 300 gram 300 zoete aardappel

  • 4 el 4 olie

  • 2 el 2 garam masala

  • 1 middel grote 1 ui

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 5 cm 5 gember

  • 70 gram 70 tomatenpuree

  • 400 ml 400 kokosmelk

  • 200 gram 200 gekookte linzen

  • 2 el 2 sojasaus

  • 1 1 limoen

  • paar takjes paar koriander

  • 2 2 naans

  • 1 handvol 1 pompoenpitten

  • Optioneel
  • gedroogde chilivlokken

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Was de buitenkant van de pompoen en verwijder eventuele slechte stukjes. Snijdt de pompoen door de helft en verwijder "de kop en de kont". Haal met een lepel de zaadjes eruit, schraap goed over de bodem zodat je al het zachte membraan weg haalt. Snijdt dan de helften in halve ringen van 2 cm. De halve ringen in blokjes van 2 cm.
  • Schil de zoete aardappel en snijdt deze ook in de 2 cm blokjes. Meng de pompoen en zoete aardappel met 2 el olie en 1 el garam masala. Verdeel over een bakplaat en zet voor 20 minuten in de oven.Pompoen en zoete aardappel gesneden
  • Snijdt de ui in blokjes. Rasp of snij de gember en knoflook fijn. Verwarm 2 el olie in een grote (stoof)pan en bak hierin de ui, knoflook en gember samen met 1 el garam masala op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten aan.
  • Wanneer de ui zacht gebakken is voeg je de tomatenpuree toe en bak je deze nog een minuutje mee.Gebakken ui-mengsel
  • Rasp de limoen en snijdt door de helft. Voeg dan de kokosmelk, de sojasaus, het limoenrasp en 1 el limoensap toe. Roer geheel tot dat alles goed gemengd is. Voeg dan het gebakken pompoenmengsel en de gekookte linzen toe. Breng dit aan de kook en houdt vervolgens warm tot gebruik.
  • Bereidt de naans volgens de verpakking. Bak ondertussen de pompoenpitten in een droge pan tot dat ze gaan "poppen". Dit hoor je en zie je ook door de gescheurde velletjes. Gepopte pompoenpitten
  • Pluk de koriander blaadjes van de steeltjes en snij partjes van de overgebleven helft van de limoen. Schep de pompoencurry op een bord (of in een kom). Bestrooi met koriander en pompoenpitten, serveer met de naan en limoenpartje. Hoe je van pit? Kies er dan voor om nog wat gedroogde chili over het gerecht te strooien.

Tips

  • Deze curry is ook goed met andere pompoen soorten te maken. Kijk dan goed of je deze moet schillen of niet. Een kleine biologische pompoen of een flespompoen kan vaak ook met schil gegeten worden. Grotere soorten met een dikke schil kan je echt beter schillen om te voorkomen dat je onaangename taaie stukjes in je curry krijgt.
  • Deze pompoencurry laat zich prima invriezen en blijft in de vriezer 3 maanden goed.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Oranje hokkaido pompoen

Oranje hokkaido pompoen

De Hokkaido heeft misschien een moeilijke naam maar is juist een hele makkelijke pompoen. De schil is zacht en daardoor heel goed eetbaar. Niet moeilijk doen met schillen dus. Van alle pompoen soorten is de Hokkaido pompoen een van de kleinere. Dit zorgt voor een steviger vruchtvlees en een intensere smaak. Het is een mild zoete smaak, maar met een nootachtig accent. Dat maakt hem uitermate geschikt in dit pompoencurry recept!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten