Er zijn eigenlijk maar twee dingen nodig voor een goede risotto. Geduld en een beetje liefde. En geef toe, er is weinig meer sereen dan rijst roeren, naar je favoriete muziek luisteren en genieten van de heerlijke geuren die vrijkomen. Toch?               

En ja, een goed recept is daarbij ook handig! Met deze pompoenrisotto in vijf stappen wordt jouw risotto een gegarandeerd succes.

We gebruiken voor dit recept twee soorten pompoen, de flespompoen en de muskaatpompoen. Door ze te bakken in de oven komen de smaken beter vrij dan wanneer je de pompoen kookt. Je kunt natuurlijk ook andere soorten pompoen gebruiken.

Romige pompoenrisotto in vijf stappen

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

45

minutes

Het is fijn om een hapjespan te hebben om alles samen te voegen. Verder heb je een blender nodig voor de pompoen.

Ingrediënten

  • 300 gram risotto rijst (50-75 gram per persoon)

  • 1 flespompoen, in blokjes gesneden

  • 1/2 muskaatpompoen, in vier ringen, pitjes verwijderd

  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd

  • 1 ui, fijngesnipperd

  • 3 takjes tijm, van de takjes geritst

  • parmezaanse kaas, geraspt en naar smaak

  • 1 glas witte wijn

  • 800 ml kippenbouillon

  • paar blaadjes salie

  • klontje boter

Bereiding

  • Verwarm de de oven voor op 200 graden. Leg de flespompoen aan de ene kant van de bakplaat en de muskaatpompoen aan de andere kant. Bestrijk met wat olie, zout, peper en tijm. De pompoen is klaar in ongeveer 25 minuten. Maak ook alvast de bouillon.

    Pompoen in de oven
  • Tijd voor stap 1: soffrito (aanfruiten). Zet een pan op medium vuur en fruit de ui en de knoflook aan.
  • Stap 2: tostatura (roosteren): zet het vuur iets hoger en voeg de rijst toe. Roer even door tot de korrels glazig worden.
  • Blus de rijst af met het glas wijn en laat de alcohol verdampen. Dit is stap 3: sfumare (afblussen). Blijf roeren en zet het vuur iets lager (medium). Risotto Sfumara
  • En nu, relax. Zet je favoriete artiest aan op de achtergrond en begin met stap 4: brollo (bouillon). Voeg steeds een beetje bouillon toe en blijf roeren. Als al het vocht is opgenomen, voeg je weer een scheutje toe. Het duurt ongeveer 20 minuten tot de risotto goed gaar is. Proef soms een paar korrels.
  • Tussendoor heb je precies tijd om de pompoen uit de oven te halen. Blend de flespompoen met een scheutje bouillon en voeg daarna toe aan de risotto. Zet de muskaatpompoen terug in de oven om warm te blijven. Risotto 'Brollo"
  • Als de rijst volledig gaar is, is het tijd voor de laatste stap: mantecatura (afwerken). Voeg een klontje boter toe aan de risotto en een goede hand vol met geraspte parmezaans kaas. Nog een laatste keer roeren en dan is de risotto klaar!
  • Zet ondertussen een pan op met een klein laagje zonnebloemolie en laat goed heet worden. Frituur een paar blaadjes salie en laat deze uitlekken op een stuk keukenpapier.
  • Schep de risotto op een bord, leg daar de (halve) ringen pompoen op en maak af met (nog een beetje) parmezaanse kaas, de gefrituurde salie en wat peper. Geniet ervan!Risotto 2 personen

Tips

  • Eet je vegetarisch, vervang dan de kippenbouillon met groentebouillon.
  • Houd je van kaas? Voeg dan nog wat extra geitenkaas toe als de risotto bijna klaar is. De risotto wordt zo extra romig en de geitenkaas gaat goed samen met de pompoen en tijm.
  • De pompoen ringen kunnen met schil in de oven. Wanneer de pompoen zacht is trek je de schil er makkelijk af. Als je wilt, kun je de schil ook eten!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Roeren, roeren, roeren.

Een belangrijke reden voor het constant roeren in de risotto is dat het zetmeel uit de korrel vrijkomt. Door te roeren, beschadig je de korrel heel licht zodat het zetmeel loslaat. En dat zetmeel zorgt voor dat heerlijke romige in de risotto.

Ook zorg je ervoor dat de rijst niet aanbrandt. Je voegt tenslotte maar kleine beetjes vocht toe elke keer, dus houd het goed in de gaten!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten