Deze pompoensoep met kokosmelk en koriander is een variatie op ons klassieke basis recept voor pompoensoep. Maar eerlijk gezegd, is dit mijn favoriet.

De combinatie van gember, kokosmelk, koriander en citroen gras - geen onbekende in de Thaise keuken - werkt echt perfect in combinatie met de zoete smaak van pompoen.

Thaise pompoensoep met kokosmelk en koriander

4 from 6 votes
Recipe by Laura Lemmers
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

Je kunt de groenten en kruiden voor deze pompoensoep met kokosmelk eerst roosteren in de oven, of in een pan. Dat is aan jouw. Het aanzetten van de groenten en kruiden is belangrijk, omdat de smaken daardoor intenser en geuriger worden.

In dit recept maak je de pompoensoep direct in de pan, maar als je de kruiden en groenten eerst roostert in de oven heb je er minder omkijken naar.

Doe niet te moeilijk over de ingrediëntenlijst. Als je iets niet in huis hebt van bijvoorbeeld de kruiden, gebruik je gewoon wat meer van de andere kruiden.

Dit heb je nodig voor thaise pompoensoep

  • 1 1 grote pompoen, of twee kleinere

  • 2 2 sjalotten

  • 1 1 winterpeen

  • 1 1 groene peper

  • 1 1 duim gember

  • 1 1 teen knoflook

  • 1 1 stengel citroengras

  • 1 1 kurkuma

  • 1 1 korianderzaad

  • 1 1 kaffir

  • 1 1 kerrie

  • olijfolie

  • peper en zout

  • 1 1 blikje kokosmelk

  • 1 liter 1 kippenbouillon

  • 1 1 limoen, in parten

  • 1 klein bosje 1 koriander of Thaise basilicum, fijngehakt

  • 3 3 stengels bosui, fijngehakt

  • 1 1 mooi brood om te serveren

  • Ook handig
  • staafmixer

Bereiding

  • Maak de pompoen, sjalotten en winterpeen schoon en snijd ze in stukken. Snijd de pompoen in grote parten van zo’n 2 centimeter. De schil kun je gewoon laten zitten. Eventueel gekneusde en zachte stukken gooi je weg.
  • Zet een grote soeppan op het vuur en fruit de sjalot aan in olijfolie op gematigd vuur.
    Voeg na een minuut of 10, als de sjalotten beginnen te kleuren en geuren, de kurkuma, korianderzaad, kerrie, kaffir, peper en zout toe.

    Snij ondertussen de gember, knoflook, peper en citroengras fijn. Voeg ook bij de sjalotten en bak alles even aan tot het begint te geuren.
  • Voeg nu de wortel en pompoen toe en bak alles al roerend zo'n 5 minuten aan.
  • Voeg dan de kokosmelk en bouillon toe. Zorg dat alles in de pan goed onder staat. Je kun eventueel wat extra water toevoegen als dat nodig is.
  • Laat het geheel minstens 30 minuten koken en controleer daarna of de wortel en pompoen gaar zijn.
  • Mix nu de pompoensoep met kokosmelk glad met een staafmixer (wees voorzichtig, de soep is heel heet). Proef of de soep op smaak is.
  • Serveer je Thaise pompoensoep met kokosmelk nu met fijngesneden koriander, een partje limoen en fijn gesneden bosui. Eet smakelijk!

Tips

  • Liever vegetarisch of vegan? Vervang de kippenbouillon door groente bouillon.
  • Pompoenen hebben door hun sterk gesloten schil eigenlijk geen bestrijdingsmiddelen nodig. Biologische pompoenen vind je daarom eigenlijk overal. Fijn, want de schil van de pompoen kun je gewoon eten en die zit boordevol goede stoffen.
  • Wanneer je niet direct een hele pompoen gebruikt, kun je deze makkelijk nog even bewaren. Verwijder wel vast de draden en pitten (daarvan maak je zelf heerlijke pompoenpitten voor over de salade) en wikkel de pompoen in plasticfolie. 
  • De lekkerste pompoen voor deze Thaise pompoensoep is de zoete Red Kuri of Hokkaido pompoen. Kies de kleinste pompoen voor een heerlijke zoete smaak.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten