In de herfst is de pompoen op zijn best. Net als zijn neef de courgette begint het allemaal in de zomer, alleen groeit de pompoen wat langzaam.
Na een maanden in de zon luieren, is het rond oktober eindelijk zover, het pompoen seizoen is geopend! Tijd voor heerlijke salades, gevulde pompoenen, uitgeholde Halloween pompoenen, maar vooral pompoensoep!
Op zoek naar meer recepten voor tijdens de koude dagen? Probeer dan ook eens een van deze winter recepten!
Pompoensoep is makkelijk te maken en je kunt er eindeloos met smaken in variëren. We geven je alvast een basis recept voor pompoensoep en 5 smaakcombinaties waardoor je een eindeloos kunt combineren.
Maak jij dus Franse pompoensoep, Pittige pompoensoep met chorizo, Indiase pompoensoep, Thaise, of toch liever Mediterrane pompoensoep? Met dit recept kan het allemaal!
Soorten pompoensoep | 1️⃣ kruiden | 2️⃣ groenten | 3️⃣ bouillon enzo | 4️⃣ topping |
---|---|---|---|---|
Franse pompoensoep | 2 takjes rozemarijn, 2 takjes tijm | 3 sjalotten, 3 tenen knoflook | 1 liter kippenbouillon, 2 laurierblaadjes, 2 scheuten kookroom | verse zwarte peper, 100 gr Parmezaan |
Pittige pompoensoep met chorizo | 1 tl komijn, 1 tl oregano, 1 tl venkelzaad | 1 rode peper, zaden verwijderd 3 puntpaprika's | 1 liter groentebouillon | 250 gr chorizo, creme fraiche, koriander |
Indiase pompoensoep | 1 el garam masala | 1 winterpeen, 3 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 duim gember | 1 liter kippenbouillon, 100 gram rode linzen, | hand spinazie, 1 sinaasappel zest en sap naanbrood 4 klodders Griekse yoghurt |
Thaise pompoensoep | 1 tl kurkuma, 1 tl korianderzaad, 1 tl kaffir, 1 tl kerrie | 1 duim gember, 1 winterpeen, 1 groene peper zaden verwijderd, 1 teen knoflook, 1 stengel citroengras, | 1 blikje kokosmelk, 1 liter kippenbouillon, | sap van 1 limoen, 1/2 bosje koriander of Thaise basilicum, 3 stengels bosui |
Mediterrane pompoensoep | 1 el oregano, 5 blaadjes salie | 1 winterpeen, 4 tenen knoflook | 1 blikje tomatenpuree, 1 liter groentebouillon, 1 aardappel in kleine stukjes, | 200 gram feta, handje pompoenpitten |
Kies welke soep je wilt maken. Gebruik het basis recept als uitgangspunt en voeg bij elke stap in het recept de bijbehorende ingrediënten toe. Lees de extra aanwijzingen bij elke soort pompoensoep ook nog even goed door zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
5 soorten pompoensoep
Voor deze variaties gebruik je het basisrecept voor pompoensoep hierboven, maar voeg je enkele ingrediënten toe om hem een bijzondere smaak te geven.
Recept | Franse pompoensoep
Stap 1️⃣
Voeg 2 takjes rozemarijn en 2 takjes tijm, gerist toe aan de bakplaat met pompoen.
Stap 2️⃣
Voeg ook 3 gehalveerde sjalotten en 3 tenen knoflook zonder schil toe.
Stap 3️⃣
Wanneer je de pompoen in de pan doet voeg je in deze versie ook 1 liter kippenbouillon, 2 blaadjes laurier (even verwijderen voordat je de mixer aanzet) en 2 scheuten kookroom toe.
Stap 4️⃣
Klaar om te serveren? Maal verse peper en 25 gram Parmezaan per persoon over de soep.
Eet smakelijk.
Recept | Pittige pompoensoep met chorizo
Stap 1️⃣
Voeg van komijn, venkelzaad en oregano alledrie 1 theelepel toe aan de bakplaat met pompoen.
Stap 2️⃣
Voeg ook 250 gram chorizo in plakken toe aan de bakplaat. En een rode peper in de lengte doormidden, zonder zaden. Voeg drie puntpaprika's, ook zonder zaden en in de lengte doormidden gesneden, toe aan de plaat met pompoen.
Stap 3️⃣
Wanneer je de groenten uit de oven haalt, haal je eerst de chorizo van de bakplaat. Zet apart voor stap 4.
Doe de rest van de groenten en kruiden in de pan doet voeg je in deze versie ook 1 liter groentenbouillon toe.
Stap 4️⃣
Klaar om te serveren? Garneer elke kom pompoensoep met de achtergehouden chorizo, een klodder creme fraîche en vers gesneden koriander.
Eet smakelijk.
Recept | Indiase pompoensoep
Stap 1️⃣
Voeg van 1 eetlepel garam masala toe aan de bakplaat met pompoen.
Stap 2️⃣
Voeg ook toe aan de bakplaat:
1 winterpeen, geschild en in stukjes,
3 sjalotten, schoon en gehalveerd,
2 tenen knoflook zonder schil,
1 duim gember, in fijngehakt
Stap 3️⃣
Doe bij de groenten in de pan ook 1 liter kippenbouillon en 100 gram linzen.
Voeg 10 minuten kooktijd toe. Je kookt deze versie van de pompoensoep dus minsten 25 minuten in totaal.
Stap 4️⃣
Bijna klaar om te serveren? Voeg een flinke hand spinazie toe, zest en sap van 1 sinaasappel. Roer goed en proef de soep. Moet er nog iets bij?
Garneer elke kom pompoensoep met een dikke klodder Griekse yoghurt en serveer met naanbrood.
Eet smakelijk.
Recept | Thaise pompoensoep met kokosmelk
Stap 1️⃣
Voeg van kurkuma, korianderzaad, kaffir, en kerrie allevier 1 theelepel toe aan de bakplaat met pompoen.
Stap 2️⃣
Voeg ook 1 duim gember in stukken, 1 winterpeen in stukken, 1 groene peper zaden verwijderd, 1 knoflookteen en 1 stengel citroengras, gekneusd toe aan de bakplaat met pompoen.
Stap 3️⃣
Voeg de groenten en kruiden toe aan de pan en voeg in deze versie van de pompoensoep ook 1 blikje kokosmelk en 1 liter kippenbouillon toe.
Stap 4️⃣
Klaar om te serveren? Maak de soep op smaak met het sap van 1 limoen. Garneer elke kom pompoensoep met koriander of Thaise basilicum en fijngesneden bosui.
Eet smakelijk.
Recept | Mediterrane pompoensoep
Stap 1️⃣
Voeg 1 eetlepel oregano en 5 blaadjes salie toe aan de bakplaat met pompoen.
Stap 2️⃣
Voeg ook 1 winterpeen in stukken en 4 knoflooktenen zonder schil toe aan de bakplaat met pompoen.
Stap 3️⃣
Voeg de groenten en kruiden toe aan de pan en voeg in deze versie van de pompoensoep ook 1 blikje tomatenpuree en 1 liter groentenbouillon en een aardappel in hele kleine blokjes toe.
Stap 4️⃣
Schep de soep in kommen en garneer met 50 gram feta per persoon en wat pompoenpitten.
Eet smakelijk.
Is pompoen gezond?
Nou en of! Pompoenen bevatten veel vezels, top voor je spijsvertering. Met zo’n 25 kilocalorieën per 100 gram, mag je het ook een low calorie fruit noemen. Verder zit er veel bètacaroteen in pompoen. Dit antioxidant beschermt onder andere tegen kanker. Vitamine C, E en ijzer zijn ook aanwezig.
Gooi de pompoenpitten niet weg! Deze zitten vol zink en tryptofaan, goed voor je humeur en nachtrust.
Waar moet je op letten bij het kopen van een pompoen?
Pompoen is een van de weinige fruitsoorten – want ja, de pompoen is eigenlijk een fruitsoort – die je niet persé heel vers wilt kopen. Pompoenen hebben zoals gezegd een lange periode nodig om te groeien. Maar eenmaal geoogst kun je ze het beste ook nog een paar weken laten liggen.
Een net geoogste pompoen herken je aan een zachte en groene steel. Ook kan de schil wat zachter aanvoelen. Die laat je dus nog even met rust. Gelukkig kun je de meeste pompoenen maanden bewaren, zolang je een droge, koele plaats uit de zon beschikbaar hebt.
Witte vlekken op de pompoenschil
Zoek een stevige pompoen uit. Controleer de schil op beschadigingen, diepe groeven en zachte plekken. Die wil je niet! Rare witte of gele vlekken op de schil van je pompoen zijn geen enkel probleem. Deze ontstaan wanneer een pompoen op de grond groeit en dus geen zonlicht krijgt.
Net zoals witte asperges onder de grond en zonder licht groeien, tegenover de boven de grond groeiende groene asperges. Deze verkurkte delen hoef je niet weg te gooien. Sommige mensen vinden deze stukken juist extra lekker!
Kun je de schil van de pompoen eten?
Pompoenen hebben door hun sterk gesloten schil eigenlijk geen bestrijdingsmiddelen nodig. Biologische pompoenen vind je daarom eigenlijk overal. Fijn, want de schil van de pompoen kun je gewoon eten en die zit boordevol goede stoffen.
De herfst is de beste periode voor de pompoen, maar tegenwoordig worden er ook pompoenen geïmporteerd uit het buitenland, waardoor ze het hele jaar verkrijgbaar zijn. Deze pompoenen zijn lang niet altijd bio – beter eet je de schil hiervan niet.
Hoe lang kan je pompoen bewaren?
Wanneer je niet direct een hele pompoen gebruikt, kun je deze makkelijk nog even bewaren. Verwijder wel vast de draden en pitten (daarvan maak je zelf heerlijke pompoenpitten voor over de salade) en wikkel de pompoen in plasticfolie.
Zo kun je de pompoen tot 5 dagen goed houden in de koelkast. Je kunt je pompoen ook invriezen voor later gebruik.
6 Pompoenen die heel geschikt zijn om mee te koken!
1. Kobocha Kabocha | Japanse pompoen
Deze kunnen we tippen als misschien wel de lekkerste pompoen in het schap. De kabocha is nog redelijk onbekend, maar eenmaal gesnoept van deze pompoen wil je waarschijnlijk nooit meer anders. De Japanse pompoen, gaat schuil achter verschillende synoniemen zoals groene pompoen, golden squash, kabocha squash en Phak Tong. Sinds kort ook gewoon verkrijgbaar bij de Albert Heijn.
Deze licht afgeplatte, ronde pompoen is klein tot middelgroot en te herkennen aan zijn donkergroene gevlekte schil. De structuur is romig en de smaak lijkt op die van tamme, zoete kastanjes, minus die rare structuur! De kleur van het vruchtvlees is diep oranje. Zowel het vruchtvlees als de schil kun je, net als bij alle andere pompoenen, helemaal op eten!
Bijzonder geschikt om desserts mee te maken door zijn zoete vruchtvlees.
3. Flespompoen Fles pompoen | Butternut Squash
Een blauwgrijze pompoen met aan de onderkant een kroon of krans. Het oranje vruchtvlees is zoet en nootachtig van smaak. Maar wat deze pompoen onderscheidt van de andere, is zijn kruimige structuur. Het maakt hem heel geschikt om te grillen.
Super om te grillen en tot wel 8 maanden houdbaar!
Met een flespompoen zit je eigenlijk altijd goed. Deze pompoensoort is makkelijk te verkrijgen en te verwerken. Al is de buitenkant wat saai van kleur, binnenin vind je weer prachtig helderoranje vruchtvlees, met in vergelijking met andere pompoenen weinig draden en pitten. Qua smaak is dit de mildste van het stel. Maar door zijn peervorm is deze pompoen leuk om te vullen en in de oven word ook zijn nootachtige smaak versterkt.
Door de peervorm heel geschikt om te vullen en makkelijk verkrijgbaar.
4. Red Kuri | Hokkaido pompoen
Donkeroranje van kleur en zo klein als een grote ui met een zachte schil. Heel makkelijk in gebruik dus. Zijn sterke zoete smaak doet het perfect in soep en curry’s. Kies de kleinste soort die je kunt vinden, voor de meeste smaak. En als je de schil wilt verwerken, waar de meeste voedingstoffen zitten, dan koop je het liefst een onbespoten en biologische variant.
5. Eikelkalebas | Acorn Squash | Eikelpompoen
Prachtig gekleurde kleine pompoen, donkergroen met oranje gevlekte schil met diepe groeven en met de vorm van van een rond hart.
6. Spaghettipompoen Spaghettipompoen | Spaghetti Squash
Grappige gele pompoen waar je een soort spaghetti uit kunt halen op de volgende manier; Snijd de zeppelinvormige meloen doormidden en verwijder met een lepel de zaden. Druppel wat olijfolie op het vruchtvlees en bak de pompoen 30 minuten met de schil naar beneden, op een met bakpapier beklede bakplaat, in de oven op zo’n 180 graden. Hierna schraap je met een vork de pompoenspaghetti zo, uit de schil!