In de herfst is de pompoen op zijn best. Net als zijn neef de courgette begint het allemaal in de zomer, alleen groeit de pompoen wat langzaam. Na een maanden in de zon luieren, is het rond oktober eindelijk zover, het pompoen seizoen is geopend! Tijd voor heerlijke salades, gevulde pompoenen, uitgeholde Halloween pompoenen, maar vooral pompoensoep! 

Pompoensoep is makkelijk te maken en je kunt er eindeloos met smaken in variëren. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten pompoenen, waar je op moet letten als je een pompoen koopt of bereidt, de belangrijkste voedingstoffen van pompoen en we geven je maar liefst 5 recepten voor pompoensoep. Lees snel verder!

Alles over pompoen!

Direct naar ons pompoensoep recept ➡️

Is een pompoen gezond?

Nou en of! Pompoenen bevatten veel vezels, top voor je spijsvertering. Met zo’n 25 kilocalorieën per 100 gram, mag je het ook een low calorie fruit noemen. Verder zit er veel bètacaroteen in pompoen. Dit antioxidant beschermt onder andere tegen kanker. Vitamine C, E en ijzer zijn ook aanwezig.
Gooi de pompoenpitten niet weg! Deze zitten vol zink en tryptofaan, goed voor je humeur en nachtrust.

pompoensoep

Waar moet je op letten bij het kopen van een pompoen?

Pompoen is een van de weinige fruitsoorten – want ja, de pompoen is eigenlijk een fruitsoort – die je niet persé heel vers wilt kopen. Pompoenen hebben zoals gezegd een lange periode nodig om te groeien. Maar eenmaal geoogst kun je ze het beste ook nog een paar weken laten liggen. Een net geoogste pompoen herken je aan een zachte en groene steel. Ook kan de schil wat zachter aanvoelen. Die laat je dus nog even met rust. Gelukkig kun je de meeste pompoenen maanden bewaren, zolang je een droge, koele plaats uit de zon beschikbaar hebt.

Kun je de schil van de pompoen eten?

Pompoenen hebben door hun sterk gesloten schil eigenlijk geen bestrijdingsmiddelen nodig. Biologische pompoenen vind je daarom eigenlijk overal. Fijn, want de schil van de pompoen kun je gewoon eten en die zit boordevol goede stoffen.

De herfst is de beste periode voor de pompoen, maar tegenwoordig worden er ook pompoenen geïmporteerd uit het buitenland, waardoor ze het hele jaar verkrijgbaar zijn. Deze pompoenen zijn lang niet altijd bio – beter eet je de schil hiervan niet.

Witte vlekken op de pompoenschil

Zoek een stevige pompoen uit. Controleer de schil op beschadigingen, diepe groeven en zachte plekken. Die wil je niet! Rare witte of gele vlekken op de schil van je pompoen zijn geen enkel probleem. Deze ontstaan wanneer een pompoen op de grond groeit en dus geen zonlicht krijgt. Net zoals witte asperges onder de grond en zonder licht groeien, tegenover de boven de grond groeiende groene asperges. Deze verkurkte delen hoef je niet weg te gooien. Sommige mensen vinden deze stukken juist extra lekker!

pompoen
Hoelang kun je pompoen bewaren?

Wanneer je niet direct een hele pompoen gebruikt kun je deze makkelijk nog even bewaren. Verwijder wel vast de draden en pitten (daarvan maak je zelf heerlijke pompoenpitten voor over de salade en wikkel de pompoen in plasticfolie. Zo kun je de pompoen tot 5 dagen goed houden in de koelkast. Je kunt je pompoen ook invriezen voor later gebruik.

6 Pompoenen die heel geschikt zijn om mee te koken!

1. Kabocha | Japanse pompoen

Deze kunnen we tippen als misschien wel de lekkerste pompoen in het schap. De kabocha is nog redelijk onbekend, maar eenmaal gesnoept van deze pompoen wil je waarschijnlijk nooit meer anders. De Japanse pompoen, gaat schuil achter verschillende synoniemen zoals groene pompoen, golden squash, kabocha squash en Phak Tong. Sinds kort ook gewoon verkrijgbaar bij de Albert Heijn.

Deze licht afgeplatte, ronde pompoen is klein tot middelgroot en te herkennen aan zijn donkergroene gevlekte schil. De structuur is romig en de smaak lijkt op die van tamme, zoete kastanjes, minus die rare structuur! De kleur van het vruchtvlees is diep oranje. Zowel het vruchtvlees als de schil kun je, net als bij alle andere pompoenen, helemaal op eten!

➡️ Bijzonder geschikt om desserts mee te maken door zijn zoete vruchtvlees.

2. Crown Prince pompoen

Een blauwgrijze pompoen met aan de onderkant een kroon of krans. Het oranje vruchtvlees is zoet en nootachtig van smaak. Maar wat deze pompoen onderscheidt van de andere, is zijn kruimige structuur. Het maakt hem heel geschikt om te grillen.

➡️ Super om te grillen en tot wel 8 maanden houdbaar!

pompoen-crown-prince

3. Fles pompoen | Butternut Squash

Met een flespompoen zit je eigenlijk altijd goed. Deze pompoensoort is makkelijk te verkrijgen en te verwerken. Al is de buitenkant wat saai van kleur, binnenin vind je weer prachtig helderoranje vruchtvlees, met in vergelijking met andere pompoenen weinig draden en pitten. Qua smaak is dit de mildste van het stel. Maar door zijn peervorm is deze pompoen leuk om te vullen en in de oven word ook zijn nootachtige smaak versterkt.

➡️ Door de peervorm heel geschikt om te vullen en makkelijk verkrijgbaar.

Pompoen-soep-butternut
Pompoen-soep-butternut

4. Red Kuri | Hokkaido pompoen

Donkeroranje van kleur en zo klein als een grote ui met een zachte schil. Heel makkelijk in gebruik dus. Zijn sterke zoete smaak doet het perfect in soep en curry’s. Kies de kleinste soort die je kunt vinden, voor de meeste smaak. En als je de schil wilt verwerken, waar de meeste voedingstoffen zitten, dan koop je het liefst een onbespoten en biologische variant.

hokkaido-pompoen

5. Eikelkalebas | Acorn Squash | Eikelpompoen

Prachtig gekleurde kleine pompoen, donkergroen met oranje gevlekte schil met diepe groeven en met de vorm van van een rond hart.

6. Spaghettipompoen | Spaghetti Squash

Grappige gele pompoen waar je een soort spaghetti uit kunt halen op de volgende manier. Snijd de zeppelinvormige meloen doormidden en verwijder met een lepel de zaden. Druppel wat olijfolie op het vruchtvlees en bak de pompoen 30 minuten met de schil naar beneden, op een met bakpapier beklede bakplaat, in de oven op zo’n 180 graden. Hierna schraap je met een vork de pompoenspaghetti zo, uit de schil!

Recept | Pompoensoep maken

Pompoensoep maak je heel makkelijk en je kunt er een heleboel verschillende smaakstijlen aan geven. Hieronder een basisrecept voor pompoensoep en vijf variaties, maar experimenteer vooral ook met andere smaken!

➡️ Kaneel, nootmuskaat, kardemom, komijn, gember, kokos, rode peper, rozemarijn, tijm, oregano, noten, zaden, soja en miso zijn allemaal smaken die fantastisch samengaan met pompoen.

Basisrecept pompoensoep

voor 4 personen

Basis benodigdheden: 

  • 1 mediumgrote pompoen of liever nog twee kleintjes.
  • olijfolie
  • peper en zout
  • bakpapier
  • staafmixer
  • lekker brood‼️
  • PLUS kies een van de vijf variaties hieronder, en voeg die ingrediënten toe aan je boodschappenlijst. Of geef er je eigen draai aan en maak je eigen stijl pompoensoep!

Aan de slag!

Maak de pompoen schoon en snijd hem doormidden. Verwijder de zaden (bewaar ze om zelf pompoenpitten mee te maken) en draden en snijd de pompoen in grote parten van zo’n 2 centimeter. De schil kun je gewoon laten zitten. Eventueel gekneusde en zachte stukken gooi je weg.

Verwarm de oven voor op 180 graden. En bedek een grote bakplaat met bakpapier. Leg de pompoenstukken op het bakpapier.

Bestrooi de pompoen met je favoriete kruiden (zie ook stap 1️⃣  van de variaties) en voeg eventuele andere groenten toe ( 2️⃣ ), peper en zout en olijfolie. Smeer de olie en kruiden met je handen uit zodat de hele pompoen en eventuele andere groenten een lekker jasje van kruiden krijgen.

Bak de pompoen zo’n 30 minuten en schep tussendoor een keertje goed om.

Haal de pompoen uit de oven en controleer of hij goed gaar is. Doe alle geroosterde ingrediënten in een grote pan en voeg een passende bouillon en andere smaakmakers toe (3️⃣). Breng op laag vuur aan de kook en laat zo’n 15 minuten zachtjes koken.

Pureer de soep met een staafmixer glad. Voorzichtig, de klodders soep kunnen brandwonden veroorzaken.

Maak je soep af met een mooie topping en verse kruiden (4️⃣) en serveer er lekker brood met boter bij! Eet smakelijk!

5 variaties voor pompoensoep!

  • Recept Franse pompoensoep

    1️⃣ 2 takjes rozemarijn en 2 takjes tijm
    2️⃣ 3 sjalotten en 3 tenen knoflook
    3️⃣ 1 liter kippenbouillon, twee laurier blaadjes en twee flinke scheuten kookroom
    4️⃣ Serveer met verse zwarte peper en wat vers geraspte Parmezaanse kaas, zo’n 100 gram.

Pompoensoep-recept

  • Recept pittige pompoensoep met chorizo

    1️⃣ 1 theelepel komijn, 1 theelepel oregano, 1 theelepel venkelzaad
    2️⃣ 250 gram gedroogde chorizo, 1 rode peper, in de lengte doormidden gesneden, zaden verwijderd. 3 puntpaprika’s – in de lengte doormidden gesneden, zaden verwijderd
    ➕ Houd de chorizo na het garen in de oven, apart en voeg die in stap 4 weer toe.
    3️⃣ 1 liter groentenbouillon
    4️⃣ serveer met de achtergehouden chorizo en klodder creme fraîche en vers gesneden koriander

Pompoensoep-recept

  • Indiase pompoensoep maken

    1️⃣ 1 eetlepel garam masala
    2️⃣ 1 winterpeen in stukjes, 3 sjalotten, schoon en in de lengte doormidden, 2 tenen knoflook en 1 duim gember, in stukjes
    3️⃣ 1 liter kippenbouillon en 100 gram rode linzen
    ➕ Voeg 10 minuten aan kooktijd toe.
    4️⃣ Voeg een handje spinazie, zest van een sinaasappel en het sap toe aan de soep.
    ➕ Serveer met naanbrood en een klodder Griekse yoghurt.

Pompoensoep-recept

  • Thaise pompoensoep met kokosmelk

    1️⃣ 1 theelepel van deze kruiden: kurkuma, korianderzaad, kaffir, kerrie
    2️⃣ 1 duim gember in stukken, 1 winterpeen in stukken, 1 groene peper, zaden verwijderd, 1 knoflookteen en 1 stengel citroengras, gekneusd.
    3️⃣ 1 klein blikje kokosmelk en 1 liter kippenbouillon
    4️⃣ 1 sap van limoen, 1 half bosje fijngesneden koriander of thaise basilicum en 3 stengels fijngesneden bosui

Pompoensoep-recept

  • Mediterrane pompoensoep maken

    1️⃣ 1 eetlepel oregano en 5 blaadjes salie
    2️⃣ 1 winterpeen in stukken, 4 tenen knoflook
    3️⃣ blikje tomatenpuree, 1 liter groentenbouillon en een aardappel in kleine stukjes gesneden.
    4️⃣ Schep de soep in kommen en garneer met 50 gram feta per persoon en wat pompoenpitten.

Pompoensoep-recept