Stevige preischotel met gehakt [recept]

Hoe maak je van een regenachtige, saaie doordeweekse dag een daverend succes? Met deze preischotel natuurlijk! Verschillende smaken komen op een verrassend eenvoudige manier, grandioos bij elkaar.

In dit recept lees je hoe je kunt uitpakken met lekkere kaas en geurige kruiden. Trek maar snel een wijntje open want het is feest. Vanavond zet jij de lekkerste preischotel ooit op tafel.

We hebben naast het 'gewone' recept, ook een paar extra tips voor een uitgebreide versie voor je opgeschreven. Lees snel mee! 

Prei-gehaktschotel uit de oven

Hoofdgerecht | 4 personen

Ingrediënten:
  • 500 gr aardappelen, geschild
  • olijfolie
  • 1 grote sjalot, gesnipperd 
  • 500 gr half om half gehakt 
  • versgemalen peper en zout 
  • 2 teentjes knoflook, fijn geraspt
  • 500 gram prei, schoon en in ringen. 
  • 200 gr geraspte harde kaas
  • 2 el scherpe mosterd



Andere opties:

  1. preischotel met geitenkaas en daslook
    Gebruik in plaats van gewone kaas, een frisse zachte geitenkaas en voeg wat daslook toe aan het gehakt mengsel.
  2. preischotel met een krokant dakje
    Ook heel lekker is met de 'gewone' kaas en wat oud verkruimeld brood of paneermeel, een teentje gesnipperd teentje knoflook en wat boter een mooi dakje te maken op je preischotel. Meng alle ingredienten in een keukenmachine of met de hand. Verdeel over de preischotel voordat hij de oven in gaat.
  3. preischotel met kerrie
    Een lepel kerrie in je preischotel - voeg toe aan je gehaktmengsel tegelijk met de knoflook - kunnen ook veel mensen waarderen. 

Zo maak je een preischotel met gehakt

Snijd de aardappel in schijven en kook zo'n 7 minuten in kokend water. Giet de aardappels af en laat afkoelen. Verwarm de oven vast voor op 180 graden. 

Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en schenk er een scheutje olijfolie in. Bak de ui glazig op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak mooi rul. Voeg peper, zout en de knoflook toe. Wanneer het gehakt gaar is schep je het uit de pan. Zet apart.


Voeg nu in dezelfde pan nog wat olijfolie toe als dat nodig is en bak de prei op laag vuur. Schep regelmatig om, maar neem hier minstens 10 minuten de tijd voor. Het is het lekkerst als de prei langzaam een beetje karamelliseerd.

Vet ondertussen vast een pievorm of ovenschaal in met wat boter. Wanneer je het mooi genoeg vindt, voeg je het gehakt en de mosterd bij de prei. Schep goed door en proef even of je misschien nog wat extra mosterd, peper of zout wilt toevoegen. 

Maak je preischotel af!

Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem. Schenk het prei-gehaktmengsel over de piepers. Bedek de prei en het gehakt met en nieuwe laag aardappelschijfjes.

Maak je ovenschotel af met de geraspte kaas. Schuif in de oven en bak zo'n 25 min af tot je preischotel met gehakt een mooi bruin korstje heeft. Lekker met een glas chardonnay. Eet smakelijk!  

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons