Hoe maak je van een regenachtige, saaie doordeweekse dag een daverend succes? Met deze preischotel natuurlijk! Verschillende smaken komen - op een verrassend eenvoudige manier - geweldig bij elkaar.

In dit artikel lees je naast het ‘gewone’ preischotel met gehakt recept ook extra tips voor een uitgebreide versie. Zo kan je lekker variëren.

Lees snel verder voor het recept!

Prei-gehaktschotel uit de oven

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

45

minuten

In dit recept lees je hoe je uitpakt met prei, kaas en geurige kruiden. Trek maar snel een wijntje open want het is feest. Vanavond zet jij de lekkerste preischotel ooit op tafel!

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen, geschild

  • olijfolie

  • 1 grote sjalot, gesnipperd

  • 500 gram half om half gehakt

  • versgemalen peper en zout

  • 2 teentjes knoflook, fijn geraspt

  • 500 gram prei, schoon en in ringen gesneden

  • 200 gram geraspte harde kaas

  • 2 el scherpe mosterd

Zo ga je te werk

  • Snijd de aardappel in schijven en kook zo’n 7 minuten in kokend water. Giet de aardappels af en laat afkoelen. Verwarm de oven vast voor op 180 graden. 
  • Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en schenk er een scheutje olijfolie in. Bak de ui glazig op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak mooi rul. Voeg peper, zout en de knoflook toe. Wanneer het gehakt gaar is schep je het uit de pan. Zet apart.
  • Voeg nu in dezelfde pan nog wat olijfolie toe als dat nodig is en bak de prei op laag vuur. Schep regelmatig om, maar neem hier minstens 10 minuten de tijd voor. Het is het lekkerst als de prei langzaam een beetje karamelliseert.
  • Vet ondertussen vast een pievorm of ovenschaal in met wat boter. Wanneer je het mooi genoeg vindt, voeg je het gehakt en de mosterd bij de prei. Schep goed door en proef even of je misschien nog wat extra mosterd, peper of zout wilt toevoegen. 
  • Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem. Schenk het prei-gehaktmengsel over de piepers. Bedek de prei en het gehakt met en nieuwe laag aardappelschijfjes.
  • Maak je ovenschotel af met de geraspte kaas. Schuif in de oven en bak zo’n 25 min af tot je preischotel met gehakt een mooi bruin korstje heeft. Lekker met een glas chardonnay. Eet smakelijk!  

variatietips

  • Preischotel met geitenkaas en daslook. Gebruik in plaats van gewone kaas, een frisse zachte geitenkaas en voeg wat daslook toe aan het gehakt mengsel.
  • Preischotel met een krokant dakje. Ook heel lekker is met de ‘gewone’ kaas en wat oud verkruimeld brood of paneermeel, een teentje gesnipperd teentje knoflook en wat boter een mooi dakje te maken op je preischotel. Meng alle ingrediënten in een keukenmachine of met de hand. Verdeel over de preischotel voordat hij de oven in gaat.
  • Preischotel met kerrie. Een lepel kerrie in je preischotel – voeg toe aan je gehaktmengsel tegelijk met de knoflook – kunnen ook veel mensen waarderen. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •  •