Het huidige imago van de prei is een beetje saai. In gerechten krijgt het vaak een bijrol en vind je het terug in voorgesneden zakken groente. Tijd voor een imago upgrade van dit oer-Hollandse pareltje! In dit preisoep recept is ze de onbetwiste hoofdrolspeler en smaakmaker. 

Deze variant maak je met kokosmelk, kerrie en maïs. De gefrituurde prei en de maïs zorgen voor een lekkere bite in de soep, een soort croutons dus. En nee, je hebt geen frituurpan nodig voor het frituren. Dit doe je in een laagje zonnebloem olie, super makkelijk! 

Bij deze romige preisoep serveer je een zelfgemaakt naanbrood met knoflook en koriander. De basis voor dit brood bestaat slechts uit twee ingrediënten, yoghurt & zelfrijzend bakmeel. Je bakt het in de grillpan. Benieuwd naar het hele recept? Lees snel verder!

Romige preisoep met kokosmelk, zelfgemaakt naanbrood en gefrituurde prei

3 from 13 votes
Course: HoofdgerechtDifficulty: makkelijk
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

35

minutes

Preisoep maken doe je in een hoge pan. Zo voorkom je dat de keuken onder de groene spetters zit als je de soep gaat pureren met de staafmixer. Enjoy!

Ingrediënten PREISOEP

  • 4 4 preien, in halve ringen van ongeveer 1 cm

  • 2 2 middelgrote aardappels, in blokjes

  • 2 tl 2 kurkuma

  • 2 tl 2 kerriepoeder

  • 0,75 liter 0,75 groentebouillon

  • 400 ml 400 kokosmelk

  • 150 gram 150 maïskorrels

  • 1 flinke scheut 1 zonnebloemolie

  • 2 teentjes 2 knoflook, fijngesneden

  • 1 el 1 bloem


  • Voor het naanbrood
  • 300 gram 300 Griekse yoghurt (of andere volle yoghurt)

  • 400 gram 400 zelfrijzend bakmeel

  • zout (naar smaak)

  • 1 tl 1 kurkuma

  • 1 tl 1 kerrie

  • 2 el 2 olijfolie

  • 1 teentje 1 knoflook, fijngesneden

  • 1 handje 1 koriander, fijngesneden


  • Extra nodig
  • staafmixer

  • grillpan

Bereiding

  • Begin met het brood. Meng de yoghurt, zelfrijzend bakmeel, kurkuma, kerrie en zout door elkaar in een mengkom. Kneed met je handen tot het een soepel, nog een beetje kleverig, deeg is. Dek de kom af met plastic folie en zet apart.
  • Snijd de uiteinden van alle vier de preien en verwijder het buitenste vel. Snijd de prei in de lengte doormidden en vervolgens in grove stukken. Maak vervolgens in een vergiet de preien goed schoon onder een stromende kraan. Houd van 1 prei de uiteinden apart. Een stuk groen (ongeveer vijf centimeter) en een stuk wit (ongeveer drie centimeter). Deze ga je later frituren. Snijd vervolgens de aardappelen. Prei wassen onder kraan
  • Verwarm in een hoge pan wat olie. Fruit twee teentjes knoflook, de kerrie en de kurkuma. Na twee minuten voeg je de aardappel en prei toe. Bak nog even aan en schenk daarna de bouillon in de pan. Laat de soep ongeveer 12-15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Zet een grillpan op het fornuis en laat deze goed heet worden. Maak ondertussen de olie voor het brood. Voeg een teentje knoflook en de koriander samen met twee eetlepels olie en wat zout.
  • Verdeel het deeg in acht bolletjes en druk deze met beiden handen zo plat mogelijk tot ze ongeveer een centimeter dik zijn. Leg ze dan op de grillpan. Grill ze ongeveer 5-8 minuten per kant, net hoe heet je grillpan is.
  • Als de prei en aardappel goed gaar zijn, pureer je de soep tot een gladde massa. Voeg de kokosroom pas toe als de soep gepureerd is. Laat de soep op een lage stand op het vuur staan en breng op smaak met peper en zout.
  • Tijd voor de gefrituurde prei. Verhit een laagje olie van een halve centimeter in een pan door het vuur goed hoog te zetten. Snijd ongeveer drie cm wit van een prei in ringetjes en ongeveer vijf cm groen in reepjes. Maak ze goed schoon, dep ze droog en wentel ze daarna door de bloem. Frituur de ringen en reepjes dan in twee batches. Het frituren duurt ongeveer twee a drie minuten tot ze mooi bruin zijn. Als je ziet dat het te snel gaat, zet dan het vuur iets lager. Gebruik een spatel om ze uit de pan te halen en laat de prei uitlekken op een keukenpapiertje.Prei frituren met spatel
  • Tijd om alles op te maken. Schenk de preisoep in de borden, voeg de maïskorrels koud toe en leg de gefrituurde prei in het midden van de soep als een soort nestje. Als het naanbrood klaar is, druppel je de olie met knoflook en koriander over het brood en serveer direct. Eet smakelijk!


(WIJN)Tips

  • Bij een romige groentesoep zoals deze preisoep is het heerlijk om een frisse droge witte wijn te schenken. Denk bijvoorbeeld aan een Grüner Veltliner.
  • Deze soep is heerlijk als hoofdgerecht, maar kan ook goed als voorgerecht. Laat voor een eerste gang het naanbrood weg en voeg wat gerookte zalmsnippers toe. Jam!
  • Heb je zin in een andere soep? Bekijk dan eens het recept van deze Franse uiensoep, verse tomatensoep of deze vijf recepten voor een pompoensoep

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Welke kruiden bij preisoep?

Preisoep kun je maken met veel verschillende kruiden. Daarom vind je prei ook terug in diverse keukens zoals de Franse, de Chinese of de Italiaanse keuken. De kerrie en kurkuma in deze preisoep zorgen voor warmte en kleur als tegenhanger van de frisse prei.

Genoeg redenen dus om meer met prei te koken. Prei is lokaal, bijna het hele jaar door verkrijgbaar en goedkoop. Als familie van de ui kun je er alle kanten mee op. Bakken, stomen, grillen en zelfs frituren. En hadden we al gezegd dat prei boordevol vitaminen zit?

Ben je geïnspireerd en wil je meer met prei maken? Kijk dan op de prei-recepten pagina!


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten