In januari 2019 wist Proefverlof de titel Restaurant Van De Maand al te winnen. En nu plaatst het restaurant zichzelf op nummer 3 in onze lijst van Beste WijnSpijs Restaurants Van Het Jaar! 

Proefverlof | Zo begon het allemaal

Het ontstaan van Proefverlof is een mooi verhaal, over een bijzondere plek. 

In 2007 verliet namelijk de laatste gevangene De Blokhuispoort. Het pand heeft nu een heel wat vrolijkere bestemming gekregen, waar men graag en vrijwillig heengaat.

Want, wat in 2017 als een soort grap begint voor Hotze Bouwma, eindigt in een serieus bedrijf, dat foodies trekt vanuit heel Leeuwarden en daarbuiten. Wanneer Willem Schaafsma – op dat moment eigenaar van het fine dining restaurant Eindeloos – Hotze ontmoet in zijn Café de Bak, ontstaat het plan voor het drie cellenmenu.

Chef proefverlof

Willem kookt normaal gesproken op hoog niveau en vindt het leuk, om mensen door middel van een lagere drempel, kennis te laten maken met zijn kookkunsten. Het driecellen menu wordt enthousiast ontvangen en is groot succes.

Vanuit dat idee ontstaat uiteindelijk Proefverlof. Eigenaren Willem Schaafsma (Eindeloos), Johan De Jong & Hotze Bouma (Café de Bak) proberen nu met de drie verschillende bedrijven food liefhebbers uit elk segment te bedienen. Eindeloos, voor fine dining op hoog niveau, Proefverlof , (van tosti tot driegangen verrassingsmenu) en lunch en buurtcafé De Bak.

Hier laten we zien wie we zijn en wat we doen. Een eet-, en drinklokaal met een lage drempel en hoge kwaliteit. Proefverlof is voor iedereen. Ook foodies die uitgedaagd willen worden.
Restaurantmanager Soraya Folkertsma

Proefverlof is voor iedereen

Eigenaar Willem is erg tegen verspilling en die trend zie je door het hele eetlokaal terug. Alle wijnen op de kaart zijn biologisch, net als de stijl van de keuken. Ook zoveel mogelijk biologisch en lokaal. De menukaart vermeld dat bijgerechten weliswaar gratis, maar alleen op verzoek, worden geserveerd.

Head to tail

Proefverlof houdt dus wel van een beetje culinaire opvoeding en bewustwording. Zo wordt er gewerkt volgens de ‘head to tail’ methode, van Fergus Henderson, van St. John in Londen.

Volgens deze methode wordt er met het hele beest gewerkt. Van één koe gaan bijvoorbeeld de allermooiste stukken gaan naar Eindeloos, de ossenhaas blijft bij Proefverlof, en van de ‘resten’ worden prachtige hamburgers gemaakt voor de lunch bij Cafe de Bak. Voor wie nog verder wil (of durft) te gaan, wordt er zelfs met geitenvlees gewerkt.

In januari en februari heeft Proefverlof verschillende mooie menu’s. Zo is er elke zondag Sunday Roast van 10 tot 22 uur. 

En kun je het verrassingsmenu bestellen voor slechts € 25,- (Alleen in januari en februari!) 

Keuken proefverlof

De scores


score proeflokaal

Benieuwd naar de wijn-spijs combinatie? Die vind je hier

De WijnSpijs Wandeling

Proefverlof is door de WijnSpijs Wandelaars uitgeroepen tot een van de beste WijnSpijs Restaurants van Nederland. 

We spreken restaurantmanager Soraya, ‘We vinden het altijd ontzettend leuk om mee te doen aan de WijnSpijs Wandeling. De gasten zijn leuk en vrolijk – al dan niet door een paar wijntjes – en hebben zin om de stad te ontdekken. Voor ons is het de ideale gelegenheid om te laten zien waar we zitten, en te laten zien hoe laagdrempelig we zijn.’

Ontdek Proefverlof op Instagram

Ontdek Proefverlof. Boek hier je Walking Dinner of de volgende WijnSpijs Wandeling in Leeuwarden!

Contact

Proefverlof 
Telefoon:
 058 30 200 30
E-mail: Info@proefverlof.frl

Benieuwd naar de top 10 van vorig jaar en de restaurants van de maand 2019? Klik dan hier!