Malse en gekruide pulled chicken [recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Pulled pork? Nee, pulled chicken! Kip is duurzamer, beter voor het milieu én beter voor je gezondheid. Genoeg redenen om niet een stukje varkensvlees, maar een heerlijk stuk kipfilet voorzichtig uit elkaar te trekken. Proef die heerlijke smaak van BBQ of maak het helemaal bont: maak je agenda leeg en ga voor de Mexicaanse, gekruide versie. Succes verzekerd. Veel plezier!

BBQ Pulled Chicken

De originele pulled chicken met BBQ-smaak. Doe hem in de salade of smeer hem op een broodje. Het wordt gegarandeerd een feestje als deze smakelijke stukjes kip in contact komen met je smaakpapillen. Makkelijk én snel te maken. Binnen drie kwartier zit jij te smullen. Jammie

Hoofdgerecht | 4 porties

Ingrediënten:
  • 600 gr kipfilet
  • ½ tl zout
  • ½ tl gemalen zwarte peper
  • 40 gr basterdsuiker
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl mosterd
  • 250 gr ketchup (of curry)
  • 1 el azijn
  • 1 el worcestershiresaus
Pulled2

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 175 ° Celsius. Pak de stukken kipfilet en snijd twee diagonale sneden in het vlees, ongeveer 1 centimeter diep. Alsof er een groot kruis in de kipfilet staat getekend. Dit doe je zodat de smaken echt diep in het vlees kunnen trekken. Laat even rusten.

Pak een grote kom en doe hierin alle overige ingrediënten. De volgorde maakt niet uit. Meng door elkaar, met een garde bijvoorbeeld, tot alle kruiden zijn vermengd met elkaar en je een mooie saus hebt. Neem een ondiepe ovenschaal of bakplaat. Bekleed deze met een velletje bakpapier. Leg hier de kipfilets op, met het kruisje naar boven, en schenk de saus erover. Schuif de oven in en bak de kip gedurende 25 tot 30 minuten. Het is de bedoeling dat de saus een gekarameliseerd laagje aanbrengt. Kijk even of dit gelukt is, voor je de kip uit de oven haalt.

Hoe ‘Pull’ je de kip?

Dan komt nu het belangrijkste werk: het ‘pullen’ van de ‘chicken’. Daar zijn twee manieren voor. De totaal onsubtiele manier met een staafmixer of de traditionele met twee vorken. Laten we bij de minst elegante beginnen. Als je er snel van wilt zijn, dan snijd je de kip in kleinere stukjes en bewerk je deze met een staafmixer. Snel, slordig en een hoop rommel, maar het kán wel.

Pulled3

De andere manier is de wijze met twee vorken. De culinaire en elegante werkwijze. Leg de kipfilet op een stevige snijplank en trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Hier mag je best even de tijd voor nemen, want je hebt immers zo’n beetje vier kipfilets om uit elkaar te trekken. Al met al is dit een rustgevend werkje. Zet een lekker muziekje op!

Nu je kip ‘gepulled’ is, kun je je nog even over de saus buigen. Is deze dik genoeg naar je smaak? Zo niet, doe hem dan even in een sauspannetje en laat hem op laag vuur nog eventjes indikken. Schenk je saus over de kipstukjes en meng in een beslagkom door elkaar. Zo, deze pulled chicken kan nu zo tussen de twee helften van een heerlijk kadetje verdwijnen. Of een baguette. Of een puntje. Of een ciabatta. Wat jij wil!

Mexicaanse pulled chicken – Pollo tirado Mexicano

Heb jij wat meer tijd en ben je gek op exotische gerechten die vol van smaak zijn? Dan moet je deze Mexicaanse pulled chicken echt eens proberen. Deze kip wordt heel langzaam gegaard, waardoor de smaken extra lang de tijd hebben om in te kunnen trekken en de kip heerlijk sappig blijft. Echt een regelrechte aanrader voor die lange en hete zomeravonden. Deze lekkere kip spoel je trouwens het beste weg met een lekkere margarita. Hoe je die mixt, lees je hier!

Hoofdgerecht | 4 Personen

Ingrediënten:
  • ½ rode paprika
  • ½ rode ui
  • 750 gr kipfilet
  • 1 el azijn
  • 300 gr tomatenblokjes
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el agavesiroop
  • 1 el mosterd
  • 1 tl uienpoeder
  • ½ tl komijn
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl tabascosaus
  • ½ el oregano
  • 1 el verse koriander
Pulled1

Op naar de keuken!

Verwarm de oven voor op 130 ° Celsius. Pak een ovenschaal of bakplaat en vet deze in met wat olie. Het beste kun je daarvoor rijstolie gebruiken en een stukje keukenpapier.

 Snijd de rode paprika in blokjes en het uitje in ringen. Leg op de ovenschaal en plaats daar de kipfilets op. Zorg ook dit keer dat je een kruis in de kipfilets hebt gesneden. 

Neem een sauspannetje en doe daarin alle overige ingrediënten. Van de azijn tot de koriander. Breng al roerende aan de kook en zorg tegelijkertijd dat alle ingrediënten mooi gemengd zijn. Schenk de saus over de kipfilets. Denk nu de ovenschaal af met een vel bakpapier en sluit luchtdicht af met een stuk aluminiumfolie. Het bakpapier is erg belangrijk, omdat de zuren uit de tomaten reageren met het aluminium. Daardoor krijg je een andere smaak.

Je hebt nu een leuk pakketje met kip, groente en saus. Schuif in de oven en laat zachtjes bakken gedurende drie uur. Haal de kip uit de oven en pak het pakketje uit. Trek de kip uit elkaar zoals beschreven in het bovenstaande recept. Ook nu kun je, indien nodig, de saus nog wat in laten dikken in een sauspannetje. Roer de kipsnippers in een grote beslagkom door de saus en deze heerlijke Mexicaanse ‘pollo tirado’ is klaar. Eet smakelijk!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!