Quiche, wat een fantastische uitvinding. Zeker voor liefhebbers van hartige taarten (zoals ik). Met dit mooie recept voor basisdeeg voor quiche en hartige taarten zit de basis sowieso goed!

En wat de vulling betreft, hieronder geef ik je een recept om een heerlijke quiche met broccoli, oude kaas en tomaten te maken. Een showstopper bij elke picknick of avondmaaltijd!

Quiche met broccoli, oude kaas & tomaat

5 from 1 vote
Course: HoofdgerechtCuisine: Frans
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

45

minutes

Het recept voor het deeg is genoeg voor een quiche van 28 cm doorsnede. Maak een dubbel recept en bewaar de helft van het deeg in de koelkast of vriezer voor jouw volgende quiche, net zo makkelijk!

Ingrediënten

  • 250 gr bloem, gezeefd

  • 125 gr koude boter, in blokjes

  • 1 ei, losgeklopt

  • 30 ml ijskoud water

  • 5 gr zout


  • Vulling
  • 400 gr broccoli, in roosjes

  • 3 tomaten, liefst vleestomaten of rijpe trostomaten

  • 2 takjes tijm, gerist

  • 2 takjes rozemarijn, fijngehakt

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 175 gr geraspte oude kaas (of extra belegen)

  • 2 el paneermeel

  • 6 eieren

  • 125 gr crème fraîche

  • 150 ml slagroom

  • peper en zout (plus beetje grof zout)

Bereiding

  • Maak het basisdeeg voor de quiche en laat het een half uurtje minimaal in de koeling. Je kunt dit ook een dag van te voren maken. Haal het deeg dan op tijd uit de koelkast zodat het uitrolbaar is.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter en leg er bakpapier en bakbonen op. Bak het 10 minuten op 180 graden en haal de blindbakbonen en papier er voorzichtig af.
  • Bestrooi de bodem met een gedeelte van de oude kaas en het paneermeel. Doe de bodem nog een paar minuten in de oven tot de kaas begint te smelten. Haal het uit de oven en laat de kaas weer wat opstijven.broccoli-quiche
  • Klop in een kom de eieren met de crème fraîche, slagroom, de rest van de kaas, rozemarijn, knoflook, tijm en wat zout en peper.quiche met broccoli maken
  • Kook ondertussen de broccoli in licht gezouten water tot beetgaar.
    Snijd de tomaten in plakken.
  • Giet de broccoli goed af. Verdeel de roosjes over de bodem en giet het roommengsel erover. Verdeel vervolgens de tomaat erover zodat de hele quiche is bedekt. Strooi er wat grof zeezout erover.broccoli in quicherauwe quiche met broccoli en tomaat
  • Bak de quiche ongeveer 30 minuten op 180 graden. Als de quiche nog een beetje wiebelt in het midden is ie goed maar iets steviger mag ook. Haal 'm uit de oven en laat even opstijven op kamertemperatuur.broccoli-quiche

Tips

  • Vervang de broccoli door andere groente zoals bijvoorbeeld bloemkool.
  • Oude kaas is heerlijk, maar probeer dit recept eens met cheddar of parmezaanse kaas.
  • Heb je morgen gasten? Maak vandaag een of meerdere quiches! Morgen zijn ze makkelijk te portioneren en kun je ervoor kiezen om ze warm of koud te serveren. Allebei heerlijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

No soggy bottom voor jouw quiche!

Quiche is uitermate geschikt om vooruit te maken! Doordat 'ie stevig wordt in de koelkast kun je 'm een dag later beter in stukken snijden of bijvoorbeeld meenemen naar de picknick. Het laagje kaas op de bodem werkt als een beschermlaag tegen lekken en het paneermeel zorgt ervoor dat het vocht niet in het deeg gaat zitten. Dat betekent dus geen zachte bodem, of zoals dat zo mooi in het Engels heet: no soggy bottom.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten