Deze moet je echt eens proberen! Hou je van quiche? Tuurlijk, daarom lees je dit 😉 Zilte, zachte geitenkaas, daar zeg je vast ook geen nee tegen? Dan is dit quiche geitenkaas recept echt iets voor jou.

De combinatie met prei en dukkah - een hartige krokante kruimellaag van noten, zaden en parmezaanse kaas - maakt het helemaal af!!

Moeilijk, zeg je? Welnee, met dit stap voor stap recept voor een klassiek en onfeilbaar basisdeeg voor quiche ben je al op de helft. Maak het deeg een dag (of twee) van te voren, dan ben je op de dag zelf zo klaar! Of koop zelf een rol deeg in de supermarkt.

Quiche geitenkaas met prei en dukkah

0 from 0 votes
Course: Hoofdgerecht, LunchCuisine: Frans
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

55

minutes

De geitenkaas die in dit recept gebruikt wordt is chevre buche. Dat zijn die bekende rollen zachte geitenkaas die in elke supermarkt te vinden zijn. Maar nog beter is om die bij de kaasboer te kopen. Laat je informeren welke geitenkaas ideaal is voor jouw quiche want er zijn veel soorten.

Ingrediënten

  • 250 gr bloem, gezeefd

  • 125 gr koude boter in blokjes

  • 1 ei, losgeklopt

  • 30 ml ijskoud water

  • 5 gr zout


  • vulling
  • 250 zachte geitenkaas (rol chèvre bijvoorbeeld)

  • 250 ml room/slagroom

  • 150 ml melk

  • 4 eieren

  • 3 preien

  • 2 el boter

  • zout en peper

  • 3 el paneermeel

  • peper & zout


  • dukkah
  • 50 gr hazelnoten

  • 50 gr walnoten

  • 50 gr pompoenpitten

  • 30 gr sesamzaad

  • 50 gr parmezaanse kaas, fijngeraspt

  • 1 tl zout

  • 1 tl komijnzaad

  • 1 tl paprikapoeder

Bereiding

  • Maak eerst het deeg volgens dit recept voor basisdeeg voor quiche en hartige taart. Je kunt dit een of meerdere dagen van te voren doen. Haal in dat geval het deeg een uur voordat je gaat koken uit de koelkast. Of gebruik een kant en klare rol deeg uit de supermarkt.
  • Nu rol je het deeg uit in een lap die de randen van de quichevorm of springvorm overlapt. Bekleed met bakpapier en vul met blindbakbonen. Bak de bodem eerst 10 minuten in een goed voorverwarmde oven op 180 graden. Dan nog eens 5 minuten zonder bakpapier en bonen. Bestrooi de bodem met het paneermeel.geitenkaas quiche bodem
  • Snijd de prei in brede ringen en bak ze op zacht vuur aan in de boter Laat de prei niet bruin worden. Doe er een beetje water bij en breng goed op smaak met zout en peper. Als de prei beetgaar is, haal je ze van het vuur en giet je ze af. Leg opzij.prei
  • Doe eerst de geitenkaas en ei in een kom en klop en prak voorzichtig door elkaar met een vork. Voeg dan de melk, room en wat zout en peper toe. Mix alles goed door elkaar met een garde, handklopper of staafmixer.ei en geitenkaasmix geitenkaasquiche
  • Rooster de ingrediënten voor de dukkah een paar minuten in een droge koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Pas op dat de specerijen niet aanbranden. Zo gauw je ze ruikt, van het vuur halen en in een vijzel of keukenmachine doen. Even stampen of pulsen. Niet lang, het is lekker als er wat grove stukjes in blijven. Roer als laatste de geraspte parmezaan erdoor wanneer het mengsel enigszins is afgekoeld. dukkah
  • Vul de bodem met het roommengsel en leg de prei erop. Verdeel vervolgens de dukkah over de prei. Maak een mooie laag van ongeveer een halve cm, maar dikker mag ook. Bewaar de rest van de dukkah eventueel in een afgedekt potje.geitenkaas quiche niet gebakken
  • Bak de quiche af. Eerst 20 minuten op 180 graden en dan nog eens 20 minuten op 170 graden. Laat de quiche op kamertemperatuur komen om wat steviger te worden. Na een nachtje in de koeling is de quiche natuurlijk nóg steviger en kun je hem in perfecte strakke punten snijden. geitenkaas-quiche

Tips

  • Vervang de prei door andere groente. Spinazie, broccoli, paprika, courgette kan allemaal.
  • Heb je een noten-allergie? Laat de noten weg en maak de crumble met pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaad.
  • Als je het deeg van te voren maakt, hoef je het op de dag zelf alleen maar uit te rollen en te vullen met het geitenkaasmengsel. Handig toch?
  • Serveer deze quiche met een heerlijke noten/vijgen-salade. Of een salade met rucola, druiven en mosterdvinaigrette.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten