Quiches, empanadas, meat pie's, pasteien, pithiviers. Het zijn allemaal hartige taarten en ik ben er dol op. Een quiche met frisse groenten en goede kaas, of - als de regen tegen de ramen klettert - een heerlijke, rijkgevulde English pie met Guinness en runderstoof; daar maak je me erg blij mee.
Het recept dat je hier leest, is het basisrecept voor hartige taart deeg (korstdeeg) en is te gebruiken voor verschillende taarten. Quiche maken zoals het al eeuwen wordt gedaan dus, want dit exacte recept gaat terug tot minstens de achttiende eeuw.
Honderden Quiches Maken
Tijdens mijn loopbaan als kok heb ik ontelbaar veel quiches en andere hartige taart-varianten gemaakt. Ik kan me herinneren dat er op het menu van een bepaald restaurant een 'quiche van de dag' stond. Na een paar maanden was het nogal een opgave om dagelijks met een lekkere en originele vulling te komen. Gelukkig is het recept voor het deeg in elk geval nu een zodanig beproefd recept dat er niets mee mis kan gaan.
Wat doe je tussendoor?
Zet een pot thee of maak een cappuccino. Een rustgevend muziekje op de achtergrond is ook fijn. Zorg ervoor dat je de ruimte hebt om te werken wanneer je het deeg gaat uitrollen. Er is weinig vervelenders dan pannen, waterkokers of glazen uit de weg te moeten zetten als je met deeg bezig bent. Alles gaat onder de bloem zitten en je kan niet doorwerken.
'A clean kitchen is a clean mind', zei een kok ooit tegen mij. En het is echt waar. Ikzelf vind een bourgondische, ietwat rommelige keuken erg gezellig, maar je werkbank of aanrecht, of waar je ook gaat bakken, moet leeg en netjes zijn.
Zeker als je met deeg en bloem in de weer gaat. En het werkt ook prettig als de afgekoelde vulling al klaar is om in de quiche of pie te doen. In feite is het dus slechts een kwestie van deegje uitrollen, vulling erin en de oven doet de rest!
Voor elke dag een quiche recept
Tenminste, als je niet al te quichekeurig bent (sorry 😊)
- Natuurlijk mag de Franse klassieker niet ontbreken: Quiche Lorraine, lekker met spek.
- Deze vegetarische quiche met pompoen en Taleggio is zalig.
- Of heb je liever iets met vis? Quiche met spinazie en zalm is finger licking good.
- Deze comfort food knaller moet je proberen: quiche met broccoli, oude kaas en geroosterde tomaatjes.
- Heb je een feestje? Probeer deze leuke mini-quiches met pancetta, parmezaanse kaas en uienchutney.
- Doe 's gek met deze heerlijke en bijzondere quiche met geitenkaas en dukkah.
- Bedenk jouw eigen quiche op maat. Maak het deeg volgens bovenstaand recept. De basisvulling is eigenlijk altijd: 480 ml room/melk - 4 eieren. Wat jij hieraan toevoegt is helemaal aan jou. Wees creatief!
Handig om te hebben als je quiche maakt
Je weet nu hoe je deeg maakt (en dat ga je nog vaak doen, let maar op!) en over de vulling heb je ook vast nagedacht. Maar wat heb je precies nodig om een goede quiche te maken?
Het antwoord dat je overgrootmoeder gegeven zou hebben is waarschijnlijk: "twee handen en wat ingrediënten". En feitelijk zou ze daar gelijk in hebben. Je kán inderdaad een deeg mengen met je handen, het deeg uitrollen met een stok of wijnfles. Je kunt het deeg in een bord of kom doen en je kunt kikkererwten gebruiken om te blindbakken.
Maar gemak dient de mens en we leven in de 21ste eeuw, dus hier wat handige-tools-inspiratie om aan te schaffen voor jouw keuken (om om als cadeau aan iemand anders te geven).
Keukenmachines
Om een deeg snel en vakkundig in elkaar te zetten zijn apparaten om te mengen, kneden en kloppen superhandig. En niet onbelangrijk, ze zijn gewoon best mooi! Je hebt erg vriendelijk geprijsde instapmodellen zoals deze, die het werk prima opknappen. Je kunt ook voor een professionele keukenmachine zoals deze gaan. Vrienden voor het leven.
Foodprocessors
Een foodprocessor is ook onmisbaar in de keuken. Zoals boven beschreven, kun je een deeg dat niet langdurig bewerkt mag worden in zo'n ding maken binnen een paar seconden. Verder kun je ermee hakken, snijden, raspen en nog meer. Ook foodprocessors zijn er in verschillende kleuren, formaten en prijscategorieën. Wil je eerst uitproberen of het iets voor jou is? Misschien eerst beginnen met deze foodprocessor. Wil je jezelf of iemand anders een ontzettend cool cadeau geven, schaf dan dit monster aan.
Bakbenodigdheden
Handig om de quiche in af te bakken is zo'n quichevorm met losse bodem. Na het bakken, til je 'm zo uit de vorm en koelt 'ie sneller af. Eerst wil je de bodem natuurlijk blindbakken; dat doe je met deze keramische blindbakparels die ook nog voor altijd meegaan.
Nog een paar handige tools bij het bakken en in de keuken zijn bijvoorbeeld een goede digitale keukenweegschaal, een stevige deegroller en een herbruikbare bakmat.
Inspiratie
Een van de fijnste dingen vind ik mooie kookboeken doorbladeren. Hete kop koffie voor je neus en inspiratie opdoen. Twee goede kookboeken die je bij het bakken gaan helpen zijn The Pie Room en Banketbakker. Gewoon leuk om te hebben ook 😉
Veel bakplezier!