Quiches, empanadas, meat pie's, pasteien, pithiviers. Het zijn allemaal hartige taarten en ik ben er dol op. Een quiche met frisse groenten en goede kaas, of - als de regen tegen de ramen klettert - een heerlijke, rijkgevulde English pie met Guinness en runderstoof; daar maak je me erg blij mee.

Het recept dat je hier leest, is het basisrecept voor hartige taart deeg (korstdeeg) en is te gebruiken voor verschillende taarten. Quiche maken zoals het al eeuwen wordt gedaan dus, want dit exacte recept gaat terug tot minstens de achttiende eeuw.

Basisdeeg quiche en hartige taart

5 from 1 vote
Course: HoofdgerechtCuisine: Frans
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

45

minutes

Drie dingen zijn belangrijk om te weten. Ten eerste: werk met koude ingrediënten. Door koude boter, water en eieren te gebruiken wordt jouw deeg knapperig. Ten tweede: werk snel. Je wilt dat alles koud blijft dus hoe korter je het deeg bewerkt, hoe beter het wordt. Dat is ook de reden dat ik aanraad om een keukenmachine, een handklopper of mixer te gebruiken. Dit is niet noodzakelijk maar wel sneller en handiger. Ten derde: werk met koude ingrediënten 🙂
Ik leg stap voor stap uit hoe jij een perfect deeg in elkaar zet.

Ingrediënten

  • 1 ei, geklopt

  • 30 ml ijskoud water

  • 250 gr bloem, gezeefd

  • 5 gr zout

  • 125 gr ongezouten koude boter, in blokjes

Bereiding

  • Meng in een kom de geklutste eieren met het koude water en zet het mengsel in de koelkast. Dit kun je ook een uurtje voordat je aan het deeg begint, doen.
  • Zeef de bloem boven de keukenmachine en doe de koude blokjes boter en het zout erbij. Meng met de pulsknop totdat je een kruimeldeeg hebt dat al een beetje samenhangend wordt. Doe dit kort. Je mag nog hier en daar kleine stukjes boter zien, dat is juist goed.

    Heb je geen keukenmachine maar wel een klopper, ook goed. bloem-boter
  • Doe het ei/water-mengsel erbij en meng kort door nog even te pulsen. Je hebt als het goed is een deegbol waar nog stukjes boter zichtbaar zijn.
    deegbol-deegroller
  • Rol het deeg met een deegroller uit op een bebloemd werkblad.deeg-deegroller
  • Leg de lap deeg nu zo over de quichevorm zodat het de randen overlapt. Prik wat gaatjes in het deeg met een vork en snijd het overtollige deeg van de randen.deeg-handen
  • Neem een stuk bakpapier dat groot genoeg is om de vorm te bedekken. Maak het nat door het onder de kraan te houden en verkreukel het, dit helpt om het bakpapier beter bij de randen te krijgen.

    Leg nu bonen, kikkererwten, linzen of stenen blindbakkorrels op het bakpapier en bak deze 10 minuten op 180 graden. Dit blindbakken zorgt ervoor dat de bodem van de quiche steviger wordt en dat de vulling er straks niet uitloopt.
    bakpapier-korrels
  • Haal voorzichtig het bakpapier en blindbakkorrels (die kleine bolletjes zijn best heet) uit de quiche. En bak de bodem nog eens 10 minuten zonder papier en korrels zodat 'ie opdroogt.
  • De volgende stap is de vulling in de quiche gieten. De bodem zou nu het vocht van de vulling in de quiche moeten kunnen houden, totdat deze is gestold. Er zijn echter wat trucjes om de bodem nóg meer 'waterdicht' te krijgen:

    Doe, als je de bodem hebt blindgebakken geraspte kaas over de hele bodem en zet 'm nog heel even terug in de oven totdat de kaas is gesmolten. Laat de kaaslaag buiten de oven even stollen en giet dan pas de vulling erin. Deze beschermlaag kan je ook maken met een laagje zachtgestoofde groente zoals prei of gebakken spinazie. Wel even de prei of spinazie laten uitlekken in een vergiet en laten afkoelen alvorens op de bodem te leggen.

Tips

  • Maak een dubbel recept van het deeg en portioneer het. In de vriezer kun je het maanden bewaren. Zo hoef je alleen maar het deeg de avond voordat je het nodig hebt uit de vriezer te halen en in de koeling te leggen.
  • Is het warm in de keuken? Deeg te zacht? Doe het deeg alvast in de quiche- of springvorm en leg het in de vriezer (als je ruime vrieslades hebt). Straks hoef je alleen nog maar de vulling erin te doen en zo de oven in.
  • Gebruik volkoren meel voor de vezels. Let op: dit kan gaan scheuren. Voordeel is dat je de gaten en scheuren makkelijk opvult met stukjes deeg.
  • Doe kruiden door je deeg. Tijm en rozemarijn werken goed. Of wat kerriepoeder voor een oosters smaakje en leuke kleur.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

food-wine-pie's

Honderden Quiches Maken

Tijdens mijn loopbaan als kok heb ik ontelbaar veel quiches en andere hartige taart-varianten gemaakt. Ik kan me herinneren dat er op het menu van een bepaald restaurant een 'quiche van de dag' stond. Na een paar maanden was het nogal een opgave om dagelijks met een lekkere en originele vulling te komen. Gelukkig is het recept voor het deeg in elk geval nu een zodanig beproefd recept dat er niets mee mis kan gaan.

Wat doe je tussendoor?

Zet een pot thee of maak een cappuccino. Een rustgevend muziekje op de achtergrond is ook fijn. Zorg ervoor dat je de ruimte hebt om te werken wanneer je het deeg gaat uitrollen. Er is weinig vervelenders dan pannen, waterkokers of glazen uit de weg te moeten zetten als je met deeg bezig bent. Alles gaat onder de bloem zitten en je kan niet doorwerken.

'A clean kitchen is a clean mind', zei een kok ooit tegen mij. En het is echt waar. Ikzelf vind een bourgondische, ietwat rommelige keuken erg gezellig, maar je werkbank of aanrecht, of waar je ook gaat bakken, moet leeg en netjes zijn.

Zeker als je met deeg en bloem in de weer gaat. En het werkt ook prettig als de afgekoelde vulling al klaar is om in de quiche of pie te doen. In feite is het dus slechts een kwestie van deegje uitrollen, vulling erin en de oven doet de rest!

Voor elke dag een quiche recept

Tenminste, als je niet al te quichekeurig bent (sorry 😊)

Handig om te hebben als je quiche maakt

keukenmachine

Je weet nu hoe je deeg maakt (en dat ga je nog vaak doen, let maar op!) en over de vulling heb je ook vast nagedacht. Maar wat heb je precies nodig om een goede quiche te maken?

Het antwoord dat je overgrootmoeder gegeven zou hebben is waarschijnlijk: "twee handen en wat ingrediënten". En feitelijk zou ze daar gelijk in hebben. Je kán inderdaad een deeg mengen met je handen, het deeg uitrollen met een stok of wijnfles. Je kunt het deeg in een bord of kom doen en je kunt kikkererwten gebruiken om te blindbakken.

Maar gemak dient de mens en we leven in de 21ste eeuw, dus hier wat handige-tools-inspiratie om aan te schaffen voor jouw keuken (om om als cadeau aan iemand anders te geven).

Keukenmachines

Om een deeg snel en vakkundig in elkaar te zetten zijn apparaten om te mengen, kneden en kloppen superhandig. En niet onbelangrijk, ze zijn gewoon best mooi! Je hebt erg vriendelijk geprijsde instapmodellen zoals deze, die het werk prima opknappen. Je kunt ook voor een professionele keukenmachine zoals deze gaan. Vrienden voor het leven.

Foodprocessors

Een foodprocessor is ook onmisbaar in de keuken. Zoals boven beschreven, kun je een deeg dat niet langdurig bewerkt mag worden in zo'n ding maken binnen een paar seconden. Verder kun je ermee hakken, snijden, raspen en nog meer. Ook foodprocessors zijn er in verschillende kleuren, formaten en prijscategorieën. Wil je eerst uitproberen of het iets voor jou is? Misschien eerst beginnen met deze foodprocessor. Wil je jezelf of iemand anders een ontzettend cool cadeau geven, schaf dan dit monster aan.

Bakbenodigdheden

Handig om de quiche in af te bakken is zo'n quichevorm met losse bodem. Na het bakken, til je 'm zo uit de vorm en koelt 'ie sneller af. Eerst wil je de bodem natuurlijk blindbakken; dat doe je met deze keramische blindbakparels die ook nog voor altijd meegaan.

Nog een paar handige tools bij het bakken en in de keuken zijn bijvoorbeeld een goede digitale keukenweegschaal, een stevige deegroller en een herbruikbare bakmat.

Inspiratie

Een van de fijnste dingen vind ik mooie kookboeken doorbladeren. Hete kop koffie voor je neus en inspiratie opdoen. Twee goede kookboeken die je bij het bakken gaan helpen zijn The Pie Room en Banketbakker. Gewoon leuk om te hebben ook 😉

Veel bakplezier!


🍴Gang

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten