Van alle hartige taarten is er één die iedereen kent: de quiche lorraine. Dit is dé Franse klassieker.
Dit recept voor quiche lorraine lijkt eenvoudig – en dat is het ook. Het voert helemaal terug naar de absolute kern van wat deze hartige taart zo geweldig maakt, en laat de rest achterwege. Zonder de spinazie en de tomaten is het echt al een fantastische quiche.
Deze taart komt uit Lotharingen (Lorraine, in het Frans), in het uiterst noorden van Frankrijk. De streek staat bekend om zijn gastronomie: deze quiche, een schoolvoorbeeld van Franse boerse eenvoud, is wereldberoemd.
Het deeg van de taart: zelfgemaakt of uit een pakje?
Als je een quiche gaat maken, kom je voor een keuze te staan. Maak je zelf taartdeeg, of kies je voor kant en klaar deeg? Omdat het zo makkelijk is om ingevroren, kant-en-klaar deeg te kopen, zullen de meesten van ons uit gewoonte kiezen voor de tweede optie. Maar het zelf maken van een taartdeeg is helemaal niet zoveel werk: met alleen bloem, boter en een beetje zout heb je binnen een half uur een prima werkbaar taartdeeg gemaakt. Het moet alleen wel een uurtje rusten.
Wij kiezen nadrukkelijk voor zelfgemaakt taartdeeg. Iets simpel als een quiche moet aan alle kanten kloppen om lekker te zijn. Zelfgemaakt deeg is lekker robuust en stevig. Het contrasteert goed met de vulling en is op zichzelf ook gewoon lekker.
Vers deeg uit de diepvries is makkelijker en sneller. Ook weleens lekker. Tegenwoordig kun je trouwens steeds meer en steeds beter vers deeg kopen in de supermarkt, zelfs quichedeeg. Eet smakelijk in elk geval.