Van alle hartige taarten is er één die iedereen kent: de quiche lorraine. Dit is dé Franse klassieker. 

Dit recept voor quiche lorraine lijkt eenvoudig – en dat is het ook. Het voert helemaal terug naar de absolute kern van wat deze hartige taart zo geweldig maakt, en laat de rest achterwege. Zonder de spinazie en de tomaten is het echt al een fantastische quiche.

Deze taart komt uit Lotharingen (Lorraine, in het Frans), in het uiterst noorden van Frankrijk. De streek staat bekend om zijn gastronomie: deze quiche, een schoolvoorbeeld van Franse boerse eenvoud, is wereldberoemd.

Quiche lorraine

0 from 0 votes
Course: Hoofdgerecht, Lunch, BrunchCuisine: Frans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

25

minutes

Een goede quiche lorraine is een heerlijk wiebelend wonder, en bestaat uit een verrassend klein aantal eenvoudige ingrediënten. Ei en spek, daar draait alles om.

Ik vind het heel erg lekker om een paar tomaten en verse spinazie toe te voegen voor hij in de oven gaat. Dat is dus tegen alle regels in, en dat is geen klassieke quiche lorraine. Laat dat dus achterwege als je een ouderwetse versie wilt maken. 

Ingrediënten

  • Deeg
  • 250 gram 250 patentbloem

  • 225 gram 225 ongezouten roomboter, koud en in blokjes van 1 cm

  • 125 ml 125 ijskoud water

  • 1 tl 1 zout

  • 1/4 tl 1/4 suiker

  • Vulling
  • 200 gram 200 gedroogde,gerookte bacon ban goede kwaliteit, in blokjes

  • 300 ml 300 slagroom, met een zo hoog mogelijk vetpercentage

  • 6 6 eieren

  • naar smaak naar smaak zout

  • Optioneel voor een niet traditionele quiche
  • 1 hand 1 spinazie

  • halveer 6 tomaten en verdeel die over de bovenkant

Bereiding

  • Begin met het deeg. Meng het bloem, suiker en zout in een keukenmachine en voeg de blokjes boter toe. Pulseer tot grove kruimels. Voeg nu geleidelijk het koude water toe en blijf pulseren tot het geheel en kruimelig deeg vormt. Je hoeft niet al het water te gebruiken.
  • Kieper het deeg uit de keukenmachine op een licht met bloem bestrooid oppervlak. Druk het zachtjes samen tot één bal en daarna tot een dikke schijf. Koel het deeg tenminste 1 uur in de koelkast.  Je kunt het zo ook nog 3 dagen in de koelkast bewaren, of vries het in. 
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid aanrecht. Bedek een diepe taartvorm van 20 tot 22 centimeter met het deeg. Laat het deeg liefst een beetje over de rand hangen. Zet het deeg nog een 30 minuten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en prik met een vork voorzichtig wat gaatjes, bedek het met bakpapier, leg er bakbonen in en bak de bodem het gedurende 15 minuten voor op 200C. Hiermee voorkom je dat je quichebodem te nat wordt!
  • Snijd, terwijl je bodem in de oven staat, de bacon in kleine stukjes en bak ze in een koekenpan op middelhoog vuur. Als ze bruin en knapperig worden, kunnen ze van het vuur af. Giet eventueel losgekomen vet af: dit maakt je taart vochtig.
  • Nu is het tijd voor de eieren. Scheid twee eidooiers van het eiwit: het eiwit heb je niet meer nodig (maak er bijvoorbeeld een meringue mee). Voeg aan de eidooiers vier hele eieren toe. Klop het geheel rustig terwijl je de room eraan toevoegt, totdat het net gemengd is – voorkom dat het gaat schuimen. Voeg een snufje zout toe.
  • Je kunt de quiche nu vullen. Haal de taartbodem uit de oven en verwijder de bakbonen. Leg de helft van de bacon op de bodem, (en eventueel de spinazie) en giet de eiervulling er overheen. Voeg tot slot de rest van de bacon toe. (En leg de eventuele tomaten voorzichtig op de vulling met de snijkant naar boven.) Zet de taart nog 35 minuten midden in de oven op 200° C.
  • Als de vulling in het midden nét begint te garen, is de quiche klaar. Haal hem uit de oven en laat hem (bijna) geheel afkoelen. De taart stijft nu mooi op.

Tip

  • Eet deze quiche lorraine als hoofdgerecht met een mooie gevulde salade, of geniet ervan tijdens een picknick op een warme zomerdag, met een goed glas Franse wijn.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

quiche lorraine


Het deeg van de taart: zelfgemaakt of uit een pakje?

Als je een quiche gaat maken, kom je voor een keuze te staan. Maak je zelf taartdeeg, of kies je voor kant en klaar deeg? Omdat het zo makkelijk is om ingevroren, kant-en-klaar deeg te kopen, zullen de meesten van ons uit gewoonte kiezen voor de tweede optie. Maar het zelf maken van een taartdeeg is helemaal niet zoveel werk: met alleen bloem, boter en een beetje zout heb je binnen een half uur een prima werkbaar taartdeeg gemaakt. Het moet alleen wel een uurtje rusten.

Wij kiezen nadrukkelijk voor zelfgemaakt taartdeeg. Iets simpel als een quiche moet aan alle kanten kloppen om lekker te zijn. Zelfgemaakt deeg is lekker robuust en stevig. Het contrasteert goed met de vulling en is op zichzelf ook gewoon lekker. 

Vers deeg uit de diepvries is makkelijker en sneller. Ook weleens lekker. Tegenwoordig kun je trouwens steeds meer en steeds beter vers deeg kopen in de supermarkt, zelfs quichedeeg. Eet smakelijk in elk geval. 

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten