Quiche Lorraine naar klassiek recept

WijnSpijs
WijnSpijs

Van alle hartige taarten is er één die iedereen kent: de Quiche Lorraine. Dit is dé Franse klassieker. 

Deze taart komt uit Lotharingen (Lorraine, in het Frans), in het uiterst noorden van Frankrijk. De streek staat bekend om zijn gastronomie: deze quiche, een schoolvoorbeeld van Franse boerse eenvoud, is wereldberoemd.

quiche lorraine recept

Klassieke Quiche Lorraine

Een goede Quiche Lorraine is een heerlijk wiebelend wonder, en bestaat uit een verrassend klein aantal eenvoudige ingrediënten. Ei en spek, daar draait alles om. Maar zoals wel vaker met dit soort simpele recepten met weinig ingrediënten, zit de duvel in de details.

Hoe zorg je ervoor dat je quiche niet lijkt op de kant-en-klare varianten uit de supermarkt. En in de buurt komt bij de authentieke Quiche Lorraine? Wij helpen je op weg met een duidelijk en eenvoudig recept voor deze Franse klassieker.

 

Niet klassiek, maar ook lekker

Zoals gezegd bestaat een echte Quiche Lorraine voornamelijk uit ei, spek en een mooie deegbodem, maar ik vind het heel erg lekker om een paar tomaten en verse spinazie toe te voegen voor hij in de oven gaat. Dat is niet alleen heel erg lekker, maar dat staat ook heel erg mooi. Kijk hieronder maar, prachtig toch? Dat is dus tegen alle regels in, en dat is geen klassieke Quiche Lorraine. Laat dat dus achterwege als je een ouderwetse versie wilt maken. 

Quiche Lorraine

Recept | Quiche Lorraine

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten voor het deeg
  • 250 gram patentbloem
  • 225 gram ongezouten  roomboter, koud en in blokjes van 1 cm
  • 125 ml ijskoud water
  • 1 tl zout
  • 1/4 tl suiker
Ingrediënten voor de vulling
  • 200 gram gedroogde, gerookte bacon van goede kwaliteit, in blokjes
  • 300 ml slagroom, met een zo hoog mogelijk vetpercentage
  • 6 eieren
  • Zout, naar smaak
Optioneel voor een niet traditionele quiche
  • Voeg een hand spinazie toe 
  • Halveer 6 tomaten en verdeel die over de bovenkant

Maak Quiche Lorraine in 8 stappen

Stap 1

Begin met het deeg. Meng het bloem, suiker en zout in een keukenmachine en voeg de blokjes boter toe. Pulseer tot grove kruimels. Voeg nu geleidelijk het koude water toe en blijf pulseren tot het geheel en kruimelig deeg vormt. Je hoeft niet al het water te gebruiken.

Stap 2

Kieper het deeg uit de keukenmachine op een licht met bloem bestrooid oppervlak. Druk het zachtjes samen tot één bal en daarna tot een dikke schijf. Koel het deeg tenminste 1 uur in de koelkast.  Je kunt het zo ook nog 3 dagen in de koelkast bewaren, of vries het in. 

Stap 3

Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid aanrecht. Bedek een diepe taartvorm van 20 tot 22 centimeter met het deeg. Laat het deeg liefst een beetje over de rand hangen. Zet het deeg nog een 30 minuten in de koelkast.

Stap 4

Haal het deeg uit de koelkast en prik met een vork voorzichtig wat gaatjes, bedek het met bakpapier, leg er bakbonen in en bak de bodem het gedurende 15 minuten voor op 200C. Hiermee voorkom je dat je quichebodem te nat wordt!

Stap 5

Snijd, terwijl je bodem in de oven staat, de bacon in kleine stukjes en bak ze in een koekenpan op middelhoog vuur. Als ze bruin en knapperig worden, kunnen ze van het vuur af. Giet eventueel losgekomen vet af: dit maakt je taart vochtig.

Stap 6

Nu is het tijd voor de eieren. Scheid twee eidooiers van het eiwit: het eiwit heb je niet meer nodig (maak er bijvoorbeeld een meringue mee). Voeg aan de eidooiers vier hele eieren toe. Klop het geheel rustig terwijl je de room eraan toevoegt, totdat het net gemengd is – voorkom dat het gaat schuimen. Voeg een snufje zout toe.

Stap 7

Je kunt de quiche nu vullen. Haal de taartbodem uit de oven en verwijder de bakbonen. Leg de helft van de bacon op de bodem, (en eventueel de spinazie) en giet de eiervulling er overheen. Voeg tot slot de rest van de bacon toe. (En leg de eventuele tomaten voorzichtig op de vulling met de snijkant naar boven.) Zet de taart nog 35 minuten midden in de oven op 200° C.

Stap 8

Als de vulling in het midden nét begint te garen, is de quiche klaar. Haal hem uit de oven en laat hem (bijna) geheel afkoelen. De taart stijft nu mooi op.

En voilà: je Quiche Lorraine is klaar! Eet hem als hoofdgerecht met een mooie gevulde salade, of geniet ervan tijdens een picknick op een warme zomerdag, met een goed glas Franse wijn.

taartbodem vullen

Back to basics | Hou je quiche simpel

Het bovenstaande recept voor Quiche Lorraine lijkt eenvoudig – en dat is het ook. Het voert helemaal terug naar de absolute kern van wat deze hartige taart zo geweldig maakt, en laat de rest achterwege. Zonder de spinazie en de tomaten is het echt al een fantastische quiche.

lorraine bladerdeeg

Het deeg van de taart: zelfgemaakt of uit een pakje?

Als je een quiche gaat maken, kom je voor een keuze te staan. Maak je zelf taartdeeg, of kies je voor kant en klaar deeg? Omdat het zo makkelijk is om ingevroren, kant-en-klaar deeg te kopen, zullen de meesten van ons uit gewoonte kiezen voor de tweede optie. Maar het zelf maken van een taartdeeg is helemaal niet zoveel werk: met alleen bloem, boter en een beetje zout heb je binnen een half uur een prima werkbaar taartdeeg gemaakt. Het moet alleen wel een uurtje rusten.

Wij kiezen nadrukkelijk voor zelfgemaakt taartdeeg. Iets simpel als een quiche moet aan alle kanten kloppen om lekker te zijn. Zelfgemaakt deeg is lekker robuust en stevig. Het contrasteert goed met de vulling en is op zichzelf ook gewoon lekker. 

Vers deeg uit de diepvries is makkelijker en sneller. Ook weleens lekker. Tegenwoordig kun je trouwens steeds meer en steeds beter vers deeg kopen in de supermarkt, zelfs quichedeeg. Eet smakelijk in elk geval. 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?