Een knapperig en boterig korstdeeg? Check. Gebakken spinazie met knoflook? Check. Gerookte zalm? Check! Er zijn van die recepten waar het water je meteen van in de mond loopt als je ze hoort. Van die gerechten die je op tafel zet en binnen no time verdwenen zijn ;). Dit is er zo eentje.

Het deeg is makkelijk zelf te maken, de link naar het stap voor stap recept geef ik je hieronder. Verder is het echt een kwestie van goede zalm inslaan, wat dingen mengen en voilà, er staat een quiche spinazie op tafel waar niemand van af kan blijven!

Quiche met spinazie en zalm

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Frans
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

50

minutes

Begin met het maken van dit makkelijke recept voor een heerlijk deeg voor quiches en hartige taarten. Gebruik de beste gerookte zalm (flakes of heel) die je kunt vinden, dat kan eventueel ook gewoon in de supermarkt. Wat de spinazie betreft, gebruik in dit recept 'normale' bladspinazie. Wilde spinazie kan ook maar blancheer deze eerst.

Ingrediënten

  • 250 gr bloem, gezeefd

  • 125 gr koude ongezouten boter, in blokjes

  • 1 ei

  • 30 ml ijskoud water

  • 5 gr zout



  • vulling
  • 400 gr gewassen bladspinazie

  • 200 gr gerookte zalm, snippers of zelf in reepjes gesneden

  • 200 gr crème fraiche

  • 4 eieren

  • 100 ml room

  • 1 sjalot, gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 el extra vierge olijfolie

  • 2 el paneermeel

Bereiding

  • Maak het deeg met bovenstaand recept. Bak het blind, bestrooi met paneermeel en ga verder met de vulling.
  • Bak de sjalot en knoflook even aan in de olijfolie. Bak de spinazie mee. Doe er steeds een handvol van in de pan tot het is geslonken. Doe dit totdat je alle spinazie hebt gebakken. Breng op smaak met wat zout en peper. Leg apart en laat afkoelen.
  • Meng de crème fraîche, slagroom en eieren in een kom met een klopper of staafmixer. Doe er wat zout en peper bij maar wees voorzichtig. De spinazie is al op smaak gebracht en gerookte zalm is redelijk zout van zichzelf.
  • Roer voorzichtig de zalm door het mengsel.
  • Beleg de bodem nu met de spinazie en druk zachtjes aan. Het laagje spinazie geeft een mooi effect, een lekkere frisse groene laag en zorgt er ook voor dat de vulling niet lekt.
  • Giet de vulling over de spinazie en bak 35 - 40 minuten op 190 graden.

Tips

  • Maak het deeg een dag ervoor en laat het een nachtje rusten in de koeling. Haal het deeg een uur voordat je gaat bakken uit de koeling.
  • Bak de spinazie 's ochtends al en leg die in de koelkast. Als je het deeg ook al hebt, wordt het een fluitje van een cent om de quiche te maken.
  • Maak de hele quiche een dag van te voren. Omdat de quiche-vulling in de koelkast de kans krijgt om mooi op te stijven, kun je 'm heel makkelijk in mooie puntjes snijden.
  • Serveer de quiche koud bij de lunch of (lauw) warm bij het avondeten. Met een frisse groene salade ernaast!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


Het mooie van quiche maken is de mise en place. Dat wil zeggen, de voorbereiding. Het is namelijk hartstikke makkelijk om je dee en bijvoorbeeld een gedeelte van de vulling van te voren te maken. Op die manier voelt het maken van de quiche op de dag zelf als kinderspel. Bovendien kun je een quiche sowieso een dag (of twee) ervoor maken omdat de meeste quiches koud ook heerlijk zijn.

Zorg ervoor dat je de quiche bodem hebt voorgebakken, of blindgebakken. Het is namelijk best jammer als de zijkanten en vulling van je quiche perfect zijn maar de bodem nog zacht of zelfs niet helemaal gaar. Experimenteer met de vulling. Vlees, vis, groenten, kaas, je kunt het zo gek niet bedenke (alhoewel...). Anyway, als je eenmaal doorhebt hoe je een quiche (deeg) maakt, raak je hooked aan het bakken van quiches en hartige taarten, let maar op!

tomaten-taart-bakpapier

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten