Ravioli is een kunstwerkje op zich. De saus met liefde gemaakt, de vulling artistiek ontworpen en de pakketjes zelf met aandacht gevouwen en gekookt tot perfectie.
In dit recept lees je hoe sterrenchef Benoit Dewitte zijn versie maakt. Dat wil jij ook!
Nog niet klaar met Italiaans eten? Maak dan deze gevulde pasta.

En zeg nou zelf, dit ziet er toch heerlijk uit?
Verras je eetgezelschap met dit wereldgerecht van een sterrenchef! Deze ravioli met ricotta en spinazie gevuld is waanzinnig lekker. Deze ravioli’s in combinatie met limoen, spinazie, gegrilde prei en parmezaan zijn echt een combinatie die je niet wilt missen.
Eerder mochten we trouwens al een ander recept van Benoit delen, uit zijn nieuwe kookboek Sharing. Klik hier voor zijn zomerse zeebaars.Β
Ravioli gevuld met ricotta, limoen en spinazie [recept]
Ravioli recept | 6 personen
IngrediΓ«nten
Voor het deeg:Β
- 800 g bloem type 00Β
- 200 g griesmeelΒ
- 900 g eidooiersΒ
- 100 g waterΒ
- 5 g zoutΒ
- 10 g azijn
Β
Voor de vulling:
- 500 g ricotta, uitgelektΒ
- 250 g gekookte en gepureerde spinazie (in de blender)Β
- 2 teentjes knoflook geperstΒ
- 3 limoenen, sap en rasp
- 200 g geraspte parmezaanΒ
- Β½ muskaatnoot, gerasptΒ
- 2 eitjes, rauw
- peper en zout
Voor de saus:Β
- 500 g melkΒ
- 500 g roomΒ
- 300 g parmezaan, gerasptΒ
- 150 g eiwit (optioneel, wanneer je de kidde gebruikt)Β
- peper en zoutΒ
- nootmuskaat
Β
Om af te werken:Β
- enkele preislierten, bruingebakken in wat olijfolieΒ
- een goede balsamicoazijn basilicumolie*
- parmezaan, geraspt
Β
*Basilicumolie
- 1 bosje basilicum (enkel de blaadjes)
- 1 liter zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook, geperst
Everything you can put on top of your pasta, you can put on the inside of the pasta
Een wijs man, die Gennaro. En natuurlijk is de vulling van Benoit fantastisch. Maar als je eens wilt varieΓ«ren, vind je hieronder nog een aantal smakelijke combinaties die een heerlijke ravioli vulling maken.Β Β
Raviolivulling | enkele variaties
Ravioli Capresi
Ravioli’s in een zonnige tomatensaus (mooie tomaten uit blik, met 1 ansjovisje, olijfolie, zout en knoflook) en een raviolivulling van provolone, salie, citroenzest parmezaan en basilicum.Β
Ravioli met burrata en pesto
Voor deze raviolivulling snijd je de kaas in stukken en meng met je er (zelfgemaakte?) pesto door. Maak je de ravioli af met mooie olijfolie, rucola en pijnboompitten.Β
Ravioli met pompoen en salie
Maak een smaakvolle puree van pompoen, sjalot en knoflook. De ravioli vul je met een grove vulling van walnoot, stukken pompoen, salie, rozemarijn, geitenkaas en parmezaan.Β

Zo maak je zelf de lekkerste ravioli's
Maak eerst het basisrecept voor de basilicumolie.Β
Bereiding basilicumolie:
Mix alles zeer fijn in een blender en bewaar op een koele plek. Hierna kun je verder met hetΒ ravioli recept.Β
Stap 1.Β
Meng de ingrediΓ«nten voor het raviolideeg in de keukenmachine met deeghaak en laat 3 uur rusten in de koelkast.Β Maak ondertussen de ravioli vulling door alle ingrediΓ«nten ook door elkaar te mengen.Β
Stap 2.
Rol het deeg dun uit en vul met de vulling. Bekijk op de video hieronder hoe de mentor van Jamie Oliver, Gennaro Contaldo dat doet.Β
Stap 3.
Bereid tot slot de saus. Warm de melk en de room op en voeg de geraspte parmezaan toe. Laat de ricotta smelten, stort door een zeef, voeg het eiwit toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Stap 4.
Doe de saus in een kidde (spuitbus) met twee gaspatronen en warmen die op tot 70 Β°C. Maar als je die niet in huis hebt, kan het ook zonder. Laat dan het eiwit weg en verwarm de saus gewoon in een pan.
Stap 5.
Kook de ravioli 4 minuten al dente in water met wat zout.Β Voeg de ravioli toe aan kokend water,Β ongeveer 5 stuks per keer. Wacht één of twee minuten tot de ravioliβs komen bovendrijven. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat op een velletje keukenpapier uitlekken. Herhaal dit proces tot alle ravioli gaar is.
Stap 6.
Werk af met enkele preislierten, wat azijn en basilicumolie en wat geraspte parmezaan.
Geniet!
Bekijk hier hoe Gennaro Contaldo ravioli vult
Over het boek van Benoit Dewitte
Sterrenchef Benoit Dewitte en CEO Alain BrossΓ© sloegen de handen ineen om de catering te verzorgen van Welkin & Meraki, de eerste aanbieder van werkplekken met een vijfsterren culinaire service.Β
Benoit Dewitte ontwikkelde een uitgebreide ontbijt- en menukaart met gezonde, gevarieerde en smakelijke wereldgerechten. Al deze gerechten zijn gemaakt met hetzelfde uitgangspunt: het delen van gerechten!

Sharing
Sharing is een kookboek vol speelse, lichte en gezonde gerechten. Benoit Dewitte zijn kookstijl staat bekend om zijn lichte karakter met spannende smaken.
Met dit boek kun je thuis dus ook die elegante, frisse kookstijl op tafel zetten. Het staat vol recepten van ontbijt, tot avondeten. CreΓ«er sprankelende tafels voor gerechten die niet vervelen.
Auteur | Benoit Dewitte
ISBN |9789401462594
Uitgever | Lannoo
Prijs | β¬ 29,99
