Ravioli is een kunstwerkje op zich. De saus met liefde gemaakt, de vulling artistiek ontworpen en de pakketjes zelf met aandacht gevouwen en gekookt tot perfectie.

In dit recept lees je hoe sterrenchef Benoit Dewitte zijn versie maakt. Dat wil jij ook! 

Nog niet klaar met Italiaans eten? Maak dan deze gevulde pasta.

"Everything you can put on top of your pasta, you can put on the inside of the pasta"

- Gennaro Contaldo

Een wijs man, die Gennaro. En natuurlijk is de vulling van Benoit fantastisch. Maar als je eens wilt varieëren, vind je in de variatietips onderin nog een aantal smakelijke combinaties die een heerlijke ravioli vulling maken.

Ravioli gevuld met ricotta, limoen en spinazie

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Italiaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

3

hours 
Voorbereiding

25

min

Verras je eetgezelschap met dit wereldgerecht van een sterrenchef! Deze ravioli met ricotta en spinazie gevuld is waanzinnig lekker. Deze ravioli’s in combinatie met limoen, spinazie, gegrilde prei en parmezaan zijn echt een combinatie die je niet wilt missen.

Eerder mochten we trouwens al een ander recept van Benoit delen, uit zijn nieuwe kookboek Sharing. Klik hier voor zijn zomerse zeebaars. 

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 800 gr bloem type 00

  • 200 gr griesmeel

  • 900 gr eidooiers

  • 100 gr water

  • 5 gr zout

  • 10 gr azijn

  • Voor de vulling:
  • 500 gr ricotta, uitgelekt

  • 250 gr gekookte en gepureerde spinazie (in de blender)

  • 2 teentjes knoflook geperst

  • 3 limoenen, sap en rasp

  • 200 gr geraspte parmezaan

  • ½ muskaatnoot, geraspt

  • 2 eitjes, rauw

  • peper en zout

  • Voor de saus:
  • 500 gr melk

  • 500 gr room

  • 300 gr parmezaan, geraspt

  • 150 gr eiwit (optioneel, wanneer je de kidde gebruikt)

  • peper en zout

  • nootmuskaat

  • Om af te werken:
  • enkele preislierten, bruingebakken in wat olijfolie

  • een goede balsamicoazijn basilicumolie*

  • parmezaan, geraspt

  • Basilicumolie
  • 1 bosje basilicum (enkel de blaadjes)

  • 1 l zonnebloemolie

  • 2 teentjes knoflook, geperst

Bereiding

  • Bereiding basilicumolie:
  • Mix alles zeer fijn in een blender en bewaar op een koele plek. Hierna kun je verder met het ravioli recept.
  • De ravioli
  • Meng de ingrediënten voor het raviolideeg in de keukenmachine met deeghaak en laat 3 uur rusten in de koelkast. Maak ondertussen de ravioli vulling door alle ingrediënten ook door elkaar te mengen.
  • Rol het deeg dun uit en vul met de vulling. Bekijk op de video hieronder hoe de mentor van Jamie Oliver, Gennaro Contaldo dat doet.
  • Bereid tot slot de saus. Warm de melk en de room op en voeg de geraspte parmezaan toe. Laat de ricotta smelten, stort door een zeef, voeg het eiwit toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Doe de saus in een kidde (spuitbus) met twee gaspatronen en warmen die op tot 70 °C. Maar als je die niet in huis hebt, kan het ook zonder. Laat dan het eiwit weg en verwarm de saus gewoon in een pan.
  • Kook de ravioli 4 minuten al dente in water met wat zout. Voeg de ravioli toe aan kokend water, ongeveer 5 stuks per keer. Wacht één of twee minuten tot de ravioli’s komen bovendrijven. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat op een velletje keukenpapier uitlekken. Herhaal dit proces tot alle ravioli gaar is.
  • Werk af met enkele preislierten, wat azijn en basilicumolie en wat geraspte parmezaan.
  • Geniet!

Bekijk hier hoe Gennaro Contaldo ravioli vult

Raviolivulling | enkele variaties

  • Ravioli Capresi
    Ravioli’s in een zonnige tomatensaus (mooie tomaten uit blik, met 1 ansjovisje, olijfolie, zout en knoflook) en een raviolivulling van provolone, salie, citroenzest parmezaan en basilicum.
  • Ravioli met burrata en pesto
    Voor deze raviolivulling snijd je de kaas in stukken en meng met je er (zelfgemaakte?) pesto door. Maak je de ravioli af met mooie olijfolie, rucola en pijnboompitten. 
  • Ravioli met pompoen en salie
    Maak een smaakvolle puree van pompoen, sjalot en knoflook. De ravioli vul je met een grove vulling van walnoot, stukken pompoen, salie, rozemarijn, geitenkaas en parmezaan.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Sharing van Benoit Dewitte

Sterrenchef Benoit Dewitte en CEO Alain Brossé sloegen de handen ineen om de catering te verzorgen van Welkin & Meraki, de eerste aanbieder van werkplekken met een vijfsterren culinaire service. 

Benoit Dewitte ontwikkelde een uitgebreide ontbijt- en menukaart met gezonde, gevarieerde en smakelijke wereldgerechten. Al deze gerechten zijn gemaakt met hetzelfde uitgangspunt: het delen van gerechten!

Sharing is een kookboek vol speelse, lichte en gezonde gerechten. Benoit Dewitte zijn kookstijl staat bekend om zijn lichte karakter met spannende smaken. 

Met dit boek kun je thuis dus ook die elegante, frisse kookstijl op tafel zetten. Het staat vol recepten van ontbijt, tot avondeten. Creëer sprankelende tafels voor gerechten die niet vervelen. 

Boek Sharing
  • Auteur | Benoit Dewitte
  • ISBN | 9789401462594
  • Uitgever | Lannoo
  • Prijs | € 29,99

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten