Recept | Betoverend Arabisch dessert met pistachenoten en oranjebloesemsiroop

WijnSpijs
WijnSpijs

Laat je betoveren door dit echte Arabisch dessert! Osmalieh met pistachenoten en oranjebloesemsiroop wordt jouw nieuwe guilty pleasure. En gelukkig: hij is super makkelijk te maken! De oranjebloesem, romige kazen, katafi deeg en pistache komen fantastisch samen in dit dessert.

Arabisch dessert

Het recept hebben we uit het kookboek van Nadia en Merijn: Souq, tafels vol mezze:

”Dit is heel klassiek. En heel, heel erg mooi. Maar toch niet moeilijk! Eigenlijk zelfs heel makkelijk. En iedereen roept oeh en ah. Wijzelf ook nog steeds. Het is werkelijk een voorbeeld van hoe elegant en verrukkelijk betoverend Arabisch zoet kan zijn.”

Arabisch dessert met pistachenoten en oranjebloesemsiroop

Voor 4 personen

Ingrediënten 

  • 0,5 pak kataifideeg ontdooid
  • 75 g boter gesmolten
  • 200 g suiker plus extra
  • anijszaad
  • oranjebloesemwater
  • half bakje cottagecheese
  • half bakje ricotta
  • 75 g groene pistachenoten van goede kwaliteit
  • half bakje mascarpone

Aan de slag!

Verhit de oven tot 180 °C.

Trek in een wijde kom het kataifideeg uit elkaar. Meng er de gesmolten boter, een beetje suiker naar smaak en 1 eetlepel anijszaad door.

Doe de 200 gram suiker in een steelpan met 200 ml water en laat dit op laag vuur in ongeveer 15-20 minuten tot een siroop inkoken. Breng op smaak met een flinke scheut oranjebloesemwater (naar smaak natuurlijk, wij zijn er dol op, dus wij doen veel, maar als je de smaak niet kent, begin dan met weinig).

Roer voor onze ashta de cottage cheese, ricotta en mascarpone door elkaar tot een romige vulling. Maal de pistachenoten tot poeder.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet de grootste kookring erop. Vul de ring met een plukje kataifideeg en druk dit mooi aan, zorg dat de laag niet te dik wordt. Haal de kookring weg en herhaal deze procedure tot je 8 mooie cirkels hebt.

Bak ze goudbruin. Dit kan heel snel gaan, dat hangt af van je oven. Blijf er dus met je neus bovenop staan!

Verdeel over 4 kataifi-cirkels een lekker laagje van het ricottamengsel en dek het af met de 4 overgebleven cirkels: doe dat voorzichtig want ze zijn teer.

Bestrooi ze met het pistachepoeder en laat iedereen zijn eigen Arabisch dessert rijkelijk besprenkelen met de oranjebloesemsiroop, die je in een kannetje op tafel zet.

Wijntip

Souq – Tafels vol mezze

voorkant boek Souq, tafels vol mezze

Uit ‘Souq – Tafels vol mezze’ hebben wij alvast een paar recepten geprobeerd! Zo gingen wij onze eigen gemberbier maken, met oranje bloessem en sinaasappel. Ook deze rode linzen kibbeh. Dat is een echte aanrader voor de vega’s onder ons! En als laatste, deze belachelijk lekkere halloumi met dadels en brood uit de oven.

Nieuwsgierig? Koop ‘Souq – Tafels vol mezze’ hier op bol.com

Auteur | Nadia Zeroualia & Merijn TolUitgever | Fontaine Uitgevers B.V.Omvang | 256 pagina’sISBN | 9789059567221Prijs  | € 32,-

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?