Dit recept voor Baba Ganoush, fluweelzachte en rokerige auberginespread komt uit het kookboek The Palomar. Super lekker op je mezze tafel om te dippen met (pita) brood! Zelf gebruik ik deze spread voor op mijn sandwich. Verfrissende salade van komkommer, zongedroogde tomaat, pijnboompitten erbij en voila! Een super gezonde lunch!

Wist je dat aubergines het gewichtsverlies ondersteunen? De vele vezels in deze supergroente ondersteunen je spijsvertering! Lekker én gezond dus!

Baba Ganoush

5 from 1 vote
Course: DipsCuisine: Israëlisch
Portie

500

ml
Bereidingstijd

40

minutes

"In het restaurant verwerken wij deze zijdezachte baba ganoush bij verse octopus, maar hij is uiteraard ook ontzettend lekker als warme of koude mezze. Om het beste uit de aubergines naar boven te halen, moet je ze roosteren (een voor een boven een gaspit of allemaal tegelijk op een hete houtskoolbarbecue) tot de schil zwart is. Ik beloof je dat je extra moeite wordt beloond. Leuk weetje: Baba Ganoush is Turks voor ‘verwende papa.’” 

Aldus Tomer, receptenschrijver van The Palomar.

Ingrediënten

  • 4 4 aubergines

  • 50 ml 50 tahin

  • 2 el 2 versgeperst citroensap

  • Scheutje olijfolie

  • Zout, naar smaak

Bereiding

  • Prik met de punt van een scherp mes hier en daar wat gaatjes in de aubergines, om te voorkomen dat ze straks ontploffen.
  • Rooster de aubergines boven een gaspit van het fornuis of op een houtskoolbarbecue tot de schil rondom zwartgeblakerd en geschilferd is.
  • Keer de aubergines elke 5–6 minuten. Of rooster de aubergines onder een hete grill: verhit de grill op de hoogste stand en zet de aubergines zo dicht mogelijk onder de hittebron. Keer ze elke 5–6 minuten.
  • Laat de aubergines iets afkoelen en verwijder de schil.
  • Doe het auberginevruchtvlees in een blender. Voeg de overige ingrediënten toe en mix alles in ruim 7–10 minuten tot een zijdezacht mengsel. De Baba Ganoush is maximaal 4 dagen houdbaar in een afgesloten bak in de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Aubergine op de grill

The Palomar

Enthousiast geworden over de Israëlische keuken? Wij mochten vast een paar leuke recepten uit The Palomar met je delen! Wat denk je van zelfgemaakte Labneh met za’atar of deze heerlijke falafel!

The Palomar kookboek

The Palomar

  • Auteurs | De mensen achter The Palomar; Tomer, Papi, Yeal en Zoe.
  • Uitgever | Fontaine Uitgevers
  • Fotografie | Helen Cathcart
  • Omvang |
  • ISBN | 9789059566927
  • Prijs | € 9,90

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten