Dit recept is onderdeel van ons makkelijke menu voor 10 personen.

Het Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner!

Bakplaat bieten, raddichio en gremolata van Anna Jones

0 from 0 votes
Course: BijgerechtCuisine: Hollands
Portie

10

Personen
Prep time

30

minutes
Bereidingstijd

50

minutes
Total time

1

hour 

20

minutes

Het idee achter dit makkelijke menu – met 3 gangen die je totaal van te voren kunt voorbereiden – is dat je nooit meer uren in de keuken staat te zwoegen terwijl je gasten gezellig zitten te keuvelen zonder gastvrouw/heer. Natuurlijk kost het nog steeds tijd om dit makkelijke menu te maken. Maar dit kun je enkele dagen van te voren klaar zetten, zodat je op de avond zelf nog een paar kleine dingen hoeft te doen. Hoe fijn! 

Natuurlijk kun je de bakplaat bieten ook zonder de rest van het menu maken. Krijg je minder gasten dan onze 10 personen? Je kunt alle ingrediënten makkelijk delen door 2 of meer.

Ingrediënten

  • Extra benodigheden
  • Grote ovenschaal (of neem twee kleinere)

  • Keukenmachine of mandoline

  • Aluminium folie

  • Ingrediënten
  • 1 kilo 1 bieten, gekookt

  • 500 gram 500 kleine vastkokende aardappels

  • 2 2 struiken radicchio (als je dat niet kunt vinden is roodlof een goede vervanger)

  • 1/2 1/2 bosje tijm

  • Een paar takjes salie

  • ten tene ten knoflook

  • 2 2 citroenen, rasp

  • Olijfolie

  • 350 ml 350 frisse witte wijn

  • 350 ml 350 warme groentebouillon (pas nodig op de dag zelf!)

  • Gremolata
  • 1 bos 1 bladpeterselie

  • ten tenen ten knoflook

  • 1 - 2 1 - 2 chilipepers

  • 2 2 sinaasappels, rasp

Bereiding

  • Dit kun je 2 dagen van te voren al maken!
  • Maak eerst de gremolata. Snij alles goed fijn en meng door elkaar met peper en zout. Eventueel kun je dit ook in de keukenmachine doen, maar hou het een beetje grof. Bewaar in een weckpot of afgedekte schaaltje, in de koelkast tot gebruik.
  • De bakplaat bieten kun je goed voorbereiden zodat hij op de dag zelf alleen nog 40 minuten in de oven moet! Schil de bieten en schaaf ze in dunne plakken op de mandoline of in een keukenmachine. Verdeel over een grote mooie ovenschaal (of gebruik er twee). Doe hetzelfde met de aardappels en strooi over de bieten. Snipper de radicchio en verdeel weer over de aardappel.
  • Snij de knoflook fijn, en pluk de tijm en salie. Voeg samen met de citroenrasp alles bij de groenten. Bestrooi flink met peper en zout en giet er een flinke scheut olijfolie bij. Meng alles goed door elkaar.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet weg in de koelkast.
  • Op de dag zelf
  • Haal de schaal met bieten ruim van te voren – zeg 2,5 uur – uit de koelkast. Zo heb je bovendien ook meer ruimte voor andere gerechten en drankjes! Verwarm de oven voor op 185 graden.
  • 50 minuten voor serveren
  • Zet de bouillon op het vuur en breng aan de kook. Meng de groenten nog even goed door en druk het geheel daarna plat met je handen.
  • Voeg nu de witte wijn en de warme bouillon toe, zodat de vloeistof halverwege de groentes staan. Zet de groenten in de voorverwarmde oven. Na 40 minuten moeten de bieten bovenop lichtbruin en langs de randen krokant zijn. Haal een plakje aardappel uit het midden van de gratin om te kijken of die gaar is.
  • De gratin blijft lang warm in de ovenschaal. Als je andere gerechten bijvoorbeeld nog niet klaar zijn, of een andere temperatuur nodig hebben kun je deze schaal vast bewaren op het aanrecht. Eventueel zet je hem op het laatst nog even 5 minuten bij de andere gerechten. Dit gerecht neemt het qua temperatuur of kooktijd – na de eerste 40 minuten – niet zo nauw.
  • Giet de gremolata voor het serveren over de bieten en garneer eventueel af met wat blaadjes rucola en 6 partjes citroen.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Maak het Hele Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner helemaal!

Vooraf

Doperwtensoep met Kokos

Hoofdgerecht

Verrukkelijke Salade van Voorjaarsgroenten
Bakplaat Bieten, Raddichio en Gremolata van Anna Jones
Wilde zeebaars
Favoriete venkelgratin

Dessert

Creme Brûlée met Sereh en Kokossorbet van Yvette van Boven

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten