Recept | Bakplaat Bieten, Raddichio en Gremolata

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Dit recept is onderdeel van ons makkelijke menu voor 10 personen.

Het Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner

Het idee achter dit makkelijke menu – met 3 gangen die je totaal van te voren kunt voorbereiden – is dat je nooit meer uren in de keuken staat te zwoegen terwijl je gasten gezellig zitten te keuvelen zonder gastvrouw/heer. Natuurlijk kost het nog steeds tijd om dit makkelijke menu te maken. Maar dit kun je enkele dagen van te voren klaar zetten, zodat je op de avond zelf nog een paar kleine dingen hoeft te doen. Hoe fijn! 

Natuurlijk kun je de bakplaat bieten ook zonder de rest van het menu maken. Krijg je minder gasten dan onze 10 personen? Je kunt alle ingrediënten makkelijk delen door 2 of meer.

rode peper

Bakplaat Bieten, Raddichio en Gremolata van Anna Jones 

Bijgerecht | 10 personen

Extra Benodigheden:

  • grote ovenschaal (of neem twee kleinere)
  • keukenmachine of mandoline
  • aluminium folie

Ingrediënten:

  • 1 kilo bieten gekookt
  • 500 gr kleine vastkokende aardappels
  • 2 struiken radicchio (als je dat niet kunt vinden is roodlof een goede vervanger)
  • 1/2 bosje tijm
  • een paar takjes salie
  • 6 tenen knoflook
  • rasp van 2 citroenen
  • olijfolie
  • 350 ml frisse witte wijn
  • 350 ml warme groentebouillon (pas nodig op de dag zelf!)

Gremolata

  • 1 bos bladpeterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 á 2 chilipepers
  • rasp van 2 sinaasappels

rode peper

Dit kun je 2 dagen van te voren al maken!

Maak eerst de gremolata. Snij alles goed fijn en meng door elkaar met peper en zout. Eventueel kun je dit ook in de keukenmachine doen, maar hou het een beetje grof. Bewaar in een weckpot of afgedekte schaaltje, in de koelkast tot gebruik.

De Bakplaat Bieten kun je goed voorbereiden zodat hij op de dag zelf alleen nog 40 minuten in de oven moet!

Schil de bieten en schaaf ze in dunne plakken op de mandoline of in keukenmachine. Verdeel over een grote mooie ovenschaal (of gebruik er twee). Doe hetzelfde met de aardappels en strooi over de bieten. Snipper de Radicchio en verdeel weer over de aardappel.

Snij de knoflook fijn, pluk de tijm en salie. Voeg samen met de citroenrasp alles bij de groenten. Bestrooi flink met peper en zout en giet er een flinke scheut olijfolie bij. Meng alles goed door elkaar.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet weg in de koelkast.
Raddichio

Op de dag zelf

Haal de schaal met bieten ruim van te voren – zeg 2,5 uur – uit de koelkast. Zo heb je bovendien ook meer ruimte voor andere gerechten en drankjes! Verwarm de oven voor op 185 graden.

Geen zin om te koken? Boek een Walking Dinner, de leukste manier van uiteten gaan! 

50 Minuten Voor Serveren

Zet de bouillon op het vuur en breng aan de kook. Meng de groenten nog even goed door en druk het geheel daarna plat met je handen.
Voeg nu de witte wijn en de warme bouillon toe, zodat de vloeistof halverwege de groentes staan. Zet de groenten in de voorverwarmde oven. Na 40 minuten moeten de bieten bovenop lichtbruin en langs de randen krokant zijn. Haal een plakje aardappel uit het midden van de gratin om te kijken of die gaar is.

De gratin blijft lang warm in de ovenschaal. Als je andere gerechten bijvoorbeeld nog niet klaar zijn, of een andere temperatuur nodig hebben kun je deze schaal vast bewaren op het aanrecht. Eventueel zet je hem op het laatst nog even 5 minuten bij de andere gerechten. Dit gerecht neemt het qua temperatuur of kooktijd – na de eerste 40 minuten-  niet zo nauw.

Giet de gremolata voor het serveren over de bieten en garneer eventueel af met wat blaadjes rucola en een 6 partjes citroen.

Wijntip!

Serveer bij de bakplaatbieten een heerlijke Spätburgunder. Maak je ook de rest van ons hele Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner? Neem dan ICARE Chardonnay. (Grapedistrict bezorgt al je wijn voor een feestje thuis eventueel met glazen! En bovendien kun je wat je over hebt terugsturen! Easy!)

Maak het Hele Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner helemaal!

Vooraf:
Hoofdgerecht:
Desserts:
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?