Chili con carne met lamsgehakt en pompoen [RECEPT]

WijnSpijs
WijnSpijs

Zo lekker en verwarmend! Chili con carne is het ultieme comfortfood.

In dit  recept uit Wine Food van Dana Frank en Andrea Slonecker krijgt de klassieke chili con carne een draai door het rundergehakt voor lamsgehakt in te ruilen en er blokjes troostende flespompoen bij te doen, om de pittige chilismaak op te nemen.

Wil je toch liever een klassieke chili con carne maken? Probeer dan dit recept! Of lees hier meer pompoen recepten. Bekijk hier ook het Wine Food recept voor heerlijke klassieke uiensoep + wijntip!

Nog een aanrader voor wie meer wil weten over Wijn en Spijs combineren, dé WijnSpijs Bijbel.

chili con carne

Recept | chili con carne met lamsgehakt en pompoen

Hoofdgerecht | 6-8 personen
  • 2 tl extra vergine olijfolie
  • 600 g lamsgehakt
  • 1 ui, in blokjes
  • 2 grote, milde groene chilipepers, liefst poblanopepers, zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 3 el chilipoeder
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 240 ml droge rode wijn
  • 2 blikken van 400 g gepelde tomaten
  • 500 ml natriumarme runderbouillon
  • ½ kleine flespompoen (ca. 500-600 g) geschild, pitten verwijderd en in blokjes van 1 cm.
    (Maak van de andere helft van je pompoen bijvoorbeeld deze pompoensoep.)
  • 1 blik zwarte bonen van 420 g, uitgelekt
  • 1 blik kievietsbonen van 420 g, uitgelekt
  • 2 tl zeezout, of naar smaak versgemalen zwarte peper en zure room, voor erbij
  • Geroosterde pompoenpitten, naar smaak, voor erover.

 

Aan de slag!

Stap 1

Verhit de olijfolie in een grote pan op matig tot hoog vuur. Voeg het lamsgehakt toe en breek het in kleine stukjes. Roer de ui, chilipepers en knoflook erdoor en bak alles 10-15 min. tot het overtollige vocht is verdampt, het lamsgehakt bruin is en de groenten zacht zijn. 

Stap 2

Giet het meeste vet af en zet de pan weer op het vuur. Roer het chilipoeder, de komijn en oregano erdoor en verhit het circa 30 sec. Schenk de wijn erbij en schraap de stukjes van de bodem van de pan. Laat het 2-3 min. pruttelen, tot de wijn tot de helft is ingekookt.

Stap 3

Roer de tomaten met hun sap erdoor en breek ze een beetje met een houten lepel. Schenk de bouillon erbij en voeg de pompoen, alle bonen, het zout en een paar draaien peper toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag zodat het pruttelt en stoof alles circa 25 minuten, tot de pompoen zacht is als je er met een vork in prikt en de chili con carne ietsje dikker wordt.

Stap 4

Laat de pan voor een dikkere chili con carne zonder deksel of met een schuin deksel pruttelen tot de consistentie naar wens is. Voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer met de zure room en pompoenpitten erover. Genieten!

[TIP] Maak het hele recept ook als je niet met 8 personen bent – en stop de overgebleven porties in de vriezer voor een fantastische snelle doordeweekse avond.

Recept chili con carne

Wijntip | Aglianico 🍷

Texas meets Italiaans terroir. Deze bescheiden chili con carne met lamsvlees en specerijen heeft een fruitige, dieprode wijn met genoeg structuur nodig om overeind te blijven bij die smaken. Er is waarschijnlijk geen druif die beter aan die beschrijving voldoet dan de rustieke Aglianico uit Campanië en Basilicata in Zuid-Italië.

Dit vinden de auteurs van Wine Food een aanrader bij deze chili con carne! 

Recept chili con carne

Wine Food

Een prachtig kookboek waarin recepten staan die je natuurlijk niet perse met wijn hoeft te combineren, maar de recepten verdienen het zeker wel! Bij elk recept vind je een zorgvuldig uitgekozen, bijpassende wijn, met uitgebreide uitleg en kooptips!

Ook vind je een aantal klassieke recepten, die niet compleet zijn zonder een goede fles wijn. In dit culinaire boek vind je alles over herkomst en producent van de bijpassende wijnen, je leert hoe je wijn moet kopen, proeven en serveren, en ook het lezen van een wijnetiket wordt je ineens heel duidelijk.

Het matchen van wijn en eten is een goede reden om bij elk gerecht dat je maakt een fles wijn open te trekken. Toch? Daarom vind je in dit boek eigenlijk alles wat je nodig hebt om een grandioze WijnSpijs combinatie op tafel te zetten!

wine food kookboek

Wine Food

 
  • Dana Frank & Andrea Slonecker
  • 9789045215006
  • Karakter Uitgevers
  • €15,00
Geef je mening!
recipe image
Recept
Chili con carne met lamsgehakt en pompoen
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?