Zo lekker en verwarmend! Chili con carne is het ultieme comfortfood. In ons recept voor chili con carne hebben we de klassieke chili con carne een draai gegeven door het rundergehakt voor lamsgehakt in te ruilen en er blokjes troostende flespompoen bij te doen, om de pittige chilismaak op te nemen.

[Tip] Maak het hele recept ook als je niet met 8 personen bent – en stop de overgebleven porties in de vriezer voor een fantastische snelle doordeweekse avond.

Recept chili con carne

hoofdgerecht | 6-8 personen

  • 2 tl extra vergine olijfolie
  • 600 g lamsgehakt
  • 1 ui, in blokjes
  • 2 grote, milde groene chilipepers, liefst poblanopepers, zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 3 el chilipoeder
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 240 ml droge rode wijn
  • 2 blikken van 400 g gepelde tomaten
  • 500 ml natriumarme runderbouillon
  • ½ kleine flespompoen (ca. 500-600 g) geschild, pitten verwijderd en in blokjes van 1 cm.
    (Maak van de andere helft van je pompoen bijvoorbeeld deze pompoensoep.)
  • 1 blik zwarte bonen van 420 g, uitgelekt
  • 1 blik kievietsbonen van 420 g, uitgelekt
  • 2 tl zeezout, of naar smaak versgemalen zwarte peper en zure room, voor erbij
  • Geroosterde pompoenpitten, naar smaak, voor erover.

Chili con carne

Aan de slag met deze chili con carne 2.0!

Verhit de olijfolie in een grote pan op matig tot hoog vuur. Voeg het lamsgehakt toe en breek het in kleine stukjes. Roer de ui, chilipepers en knoflook erdoor en bak alles 10-15 min. tot het overtollige vocht is verdampt, het lamsgehakt bruin is en de groenten zacht zijn. Giet het meeste vet af en zet de pan weer op het vuur. Roer het chilipoeder, de komijn en oregano erdoor en verhit het circa 30 sec. Schenk de wijn erbij en schraap de stukjes van de bodem van de pan. Laat het 2-3 min. pruttelen, tot de wijn tot de helft is ingekookt.

Recept chili con carne

Recept chili con carne

Roer de tomaten met hun sap erdoor en breek ze een beetje met een houten lepel. Schenk de bouillon erbij en voeg de pompoen, alle bonen, het zout en een paar draaien peper toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag zodat het pruttelt en stoof alles circa 25 minuten, tot de pompoen zacht is als je er met een vork in prikt en de chili con carne ietsje dikker wordt.

Laat de pan voor een dikkere chili con carne zonder deksel of met een schuin deksel pruttelen tot de consistentie naar wens is. Voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer met de zure room en pompoenpitten erover. Genieten!

Wijntip | Aglianico 🍷

Texas meets Italiaans terroir. Deze bescheiden chili con carne met lamsvlees en specerijen heeft een fruitige, dieprode wijn met genoeg structuur nodig om overeind te blijven bij die smaken. Er is waarschijnlijk geen druif die beter aan die beschrijving voldoet dan de rustieke Aglianico uit Campanië en Basilicata in Zuid-Italië.

Aglianico
De meeste ‘nobele’ Italiaanse druiven, zoals Nebbiolo en Barbera, worden verbouwd in het Noorden van het land. Zelfs Sangiovese, de koning van Toscane, ligt nog ver van het zuiden. Zuid-Italië werd lange tijd gezien als wild en onbelangrijk en besteedde weinig aandacht aan zijn wijnen, behalve Aglianico, die daar dé druivensoort was en is.
De druif barst van de bosvruchten, en de enige wijnen van de Aglianicodruif die een DOCG aanduiding hebben, ‘Taurasi’ geheten, zijn tanninerijk en breed, en kunnen ontzettend goed rijpen. Ze hebben ook zuur om hun vlezigheid te compenseren, en dat is noodzakelijk als je een wijn met eten wilt combineren. Mocht je een fles Taurasi hebben, dan raden we je aan die een uur van tevoren te decanteren. Een beetje lucht doet wonderen voor een tanninerijke, gespierde wijn.

Dit vinden de auteurs van Wine Food een aanrader! 

 

Wine Food

Winefood

Dit recept komt uit het kookboek Wine Food. Een prachtig kookboek waarin recepten staan die je natuurlijk niet perse met wijn moet combineren, maar de recepten verdienen het zeker wel! Bij elk recept vind je een zorgvuldig uitgekozen, bijpassende wijn, met uitgebreide uitleg en kooptips!

Ook vind je een aantal klassieke recepten, die niet compleet zijn zonder een goede fles wijn. In dit culinaire boek vind je alles over herkomst en producent van de bijpassende wijnen, je leert hoe je wijn moet kopen, proeven en serveren, ook het lezen van een wijnetiket wordt je ineens heel duidelijk.

Het matchen van wijn en eten is een goede reden om bij elk gerecht dat je maakt een fles wijn open te trekken. Toch? Daarom vind je in dit boek eigenlijk alles wat je nodig hebt om een grandioze WijnSpijs combinatie op tafel te zetten!

Bekijk hier ook het Wine Food recept voor heerlijke klassieke uiensoep + wijntip!

Nog een aanrader voor wie meer wil weten over Wijn en Spijs combineren, dé WijnSpijs Bijbel

Auteur | Dana Frank & Andrea Slonecker
Uitgever | Culinair Karakter
Fotografie | Eva Kolenko
ISBN | 9789045215006
Prijs | €27,99
Bekijk het boek hier op bol.com