Zo lekker en verwarmend! Chili con carne is het ultieme comfortfood.

In dit recept uit Wine Food van Dana Frank en Andrea Slonecker krijgt de klassieke chili con carne een draai door het rundergehakt voor lamsgehakt in te ruilen en er blokjes troostende flespompoen bij te doen, om de pittige chilismaak op te nemen.

Chili con carne met lamsgehakt en pompoen

3 from 7 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Mexicaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

50

minutes

Maak dit chili con carne met lamsgehakt recept ook als je niet met 8 personen bent – en stop de overgebleven porties in de vriezer voor een fantastische snelle doordeweekse avond. Lekker makkelijk!

Ingrediënten

  • 2 tl 2 extra vergine olijfolie

  • 600 gram 600 lamsgehakt

  • 1 1 ui, in blokjes

  • 2 2 grote, milde groene chilipepers, liefst poblanopepers, zaadjes verwijderd en fijngesneden

  • 2 2 tenen knoflook, fijngesneden

  • 3 el 3 chilipoeder

  • 2 tl 2 gemalen komijn

  • 2 tl 2 gedroogde oregano

  • 240 ml 240 droge rode wijn

  • 2 2 blikken van 400 g gepelde tomaten

  • 500 ml 500 natriumarme runderbouillon

  • 1/2 1/2 kleine flespompoen (ca. 500-600 g) geschild, pitten verwijderd en in blokjes van 1 cm.

  • 1 1 blik zwarte bonen van 420 g, uitgelekt

  • 1 1 blik kievietsbonen van 420 g, uitgelekt

  • 2 tl 2 zeezout, of naar smaak

  • Versgemalen zwarte peper en zure room, voor erbij

  • Geroosterde pompoenpitten, naar smaak, voor erover.

aan de slag!

  • Verhit de olijfolie in een grote pan op matig tot hoog vuur. Voeg het lamsgehakt toe en breek het in kleine stukjes. Roer de ui, chilipepers en knoflook erdoor en bak alles 10-15 min. tot het overtollige vocht is verdampt, het lamsgehakt bruin is en de groenten zacht zijn.
  • Giet het meeste vet af en zet de pan weer op het vuur. Roer het chilipoeder, de komijn en oregano erdoor en verhit het circa 30 sec. Schenk de wijn erbij en schraap de stukjes van de bodem van de pan. Laat het 2-3 min. pruttelen, tot de wijn tot de helft is ingekookt.
  • Roer de tomaten met hun sap erdoor en breek ze een beetje met een houten lepel. Schenk de bouillon erbij en voeg de pompoen, alle bonen, het zout en een paar draaien peper toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag zodat het pruttelt en stoof alles circa 25 minuten, tot de pompoen zacht is als je er met een vork in prikt en de chili con carne ietsje dikker wordt.
  • Laat de pan voor een dikkere chili con carne zonder deksel of met een schuin deksel pruttelen tot de consistentie naar wens is. Voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer met de zure room en pompoenpitten erover. Genieten!

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Rode wijn

Wijntip | Aglianico 

Texas meets Italiaans terroir. Deze bescheiden chili con carne met lamsvlees en specerijen heeft een fruitige, dieprode wijn met genoeg structuur nodig om overeind te blijven bij die smaken. Er is waarschijnlijk geen druif die beter aan die beschrijving voldoet dan de rustieke Aglianico uit Campanië en Basilicata in Zuid-Italië.

Dit vinden de auteurs van Wine Food een aanrader bij deze chili con carne! 

'Wine Food' van Dana Frank & Andrea Slonecker

Een prachtig kookboek waarin recepten staan die je natuurlijk niet perse met wijn hoeft te combineren, maar de recepten verdienen het zeker wel! Bij elk recept vind je een zorgvuldig uitgekozen, bijpassende wijn, met uitgebreide uitleg en kooptips!

Ook vind je een aantal klassieke recepten, die niet compleet zijn zonder een goede fles wijn. In dit culinaire boek vind je alles over herkomst en producent van de bijpassende wijnen, je leert hoe je wijn moet kopen, proeven en serveren, en ook het lezen van een wijnetiket wordt je ineens heel duidelijk.

Het matchen van wijn en eten is een goede reden om bij elk gerecht dat je maakt een fles wijn open te trekken. Toch? Daarom vind je in dit boek eigenlijk alles wat je nodig hebt om een grandioze WijnSpijs combinatie op tafel te zetten!

Wine Food Kookboek

Wine Food

  • Auteurs | Dana Frank & Andrea Slonecker
  • Uitgever | Karakter Uitgevers
  • Omvang | 160 pagina's
  • ISBN | 9789045215006
  • Prijs | €10,-

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten