In Bas Robben’s nieuwe kookboek VET staat onder meer het recept voor confit de canard. Iets wat je eenmaal geproefd, nooit meer vergeet. Het is niet voor niets een klassieker natuurlijk. Maar hoe maak je zelf confit de canard? Bas geeft een stap voor stap handleiding waarmee iedereen dit thuis kan konfijten.

Confit de Canard

4 from 4 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Frans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

4

hours 

30

minutes

Naast dit confit de carnard recept vind je in zijn boek nog veel meer variaties en andere lekkere recepten met VET, want VET is lekker, geeft smaak en maakt gelukkig! Ook koken met VET? Onderaan het recept lees je waar je dit fijne boek koopt.

“Aan een perfecte klassieker moet je niet teveel willen klooi’n. Pardon my Drents.” – Bas Robben 

Ingrediënten

  • 4 4 eendenbouten

  • 1 kilo 1 eendenvet

  • 4 teentjes 4 knoflook, ongepeld

  • 4 4 laurierblaadjes

  • 3 3 lange satéprikkers

  • Voor de pekel
  • 30 gram 30 fijn zout

  • 1 eetlepel 1 tijmblaadjes

  • 2 theelepels 2 gemalen zwarte peper

  • 2 theelepels 2 gemalen koriander

  • 2 theelepels 2 uienpoeder

  • 1/2 theelepel 1/2 gemalen nootmuskaat

Confit de canard recept

  • Maak eerst de droge pekel: meng daarvoor het fijne zout met de tijmblaadjes, gemalen zwarte peper, koriander, uienpoeder en nootmuskaat in een kommetje. Leg de eendenbouten in een ovenschaal en bestrooi ze met de pekel. Dek af en laat in de koelkast 2 dagen pekelen.
    Confit de canard stap 1
  • Verwarm de oven voor tot 100 °C. Haal de poten uit de pekel en spoel ze schoon onder de kraan. Dep daarna goed droog. Verhit een niet al te grote braadpan die in de oven kan op middelhoog vuur. Leg de poten in de pan en voeg het eendenvet toe. De poten moeten net onder staan.Confit de canard stap 2
  • Steek de ongepelde knoflooktenen ernaast, samen met de laurierblaadjes.Confit de canard stap 3
  • Laat het mengsel zachtjes aan de kook komen. Zodra het vet een temperatuur van 100 °C heeft bereikt, mag je de deksel op de pan leggen en de pan in de oven zetten. Laat de confit de canard zo minstens 4 uur konfijten.Confit de canard recept
  • Laat de confit de canard daarna een half uurtje afkoelen met de deksel van de pan af. Breng intussen een kookpan met water aan de kook en kook de satéprikkers 5 minuten. Dit doe je om ze te steriliseren, zodat je confit langer houdbaar blijft.Confit de canard stap 5
  • Breek en steek de satéprikkers in brandschone glazen potten zodat je de eendenpoten erop kunt laten rusten. Haal de eendenpoten uit de confit en leg ze bovenop de prikkers in de potten. Schep met een soeplepel het warme eendenvet in de potten. Let op dat je geen jus van de bodem van de pan meeschept. Laat helemaal afkoelen. Als je schoon hebt gewerkt, blijft deze confit de canard zeker een half jaar goed in de koelkast.Confit de canard stap 6

TIPS bij het maken van confit de canard

  • “De jus op de bodem van de pan gooi je niet weg, die kun je invriezen in ijsblok vormpjes. Wel even de aromaten eruit vissen natuurlijk. Op deze manier heb je altijd een lekkere jus paraat.”
  • Wijn bij confit de canard | Bij dit volle, stevige en vette gerecht heb je veel goeie opties. Kies afhankelijk van je bijgerechten, seizoen of bui een krachtige rode wijn als tegenhanger.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Confit de Canard recept uit het kookboek'VET' van Bas Robben

VET kookboek

VET

  • Auteur | Bas Robben 
  • Uitgever | Good Cook
  • Foto’s | Jeroen van der Spek 
  • Omvang | 287 pagina’s
  • ISBN | 9 789461 43183 7 
  • Prijs | € 25,95

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten