Recept | Crème Brûlée Met Sereh Van Yvette van Boven

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Dit dessert is onderdeel van ons makkelijke menu voor 10 personen.

Het Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner

Het idee achter dit makkelijke menu – met 3 gangen die je totaal van te voren kunt voorbereiden – is dat je nooit meer uren in de keuken staat te zwoegen terwijl je gasten gezellig zitten te keuvelen zonder gastvrouw/heer. Natuurlijk kost het nog steeds tijd om dit makkelijke menu te maken. Maar dit kun je enkele dagen van te voren klaar zetten, zodat je op de avond zelf nog een paar kleine dingen hoeft te doen. Hoe fijn! 

Natuurlijk kun je de crème brûlée ook zonder de rest van het menu maken. Krijg je minder gasten dan onze 10 personen? Je kunt alle ingrediënten makkelijk delen door 2 of meer.

Sereh

Crème Brûlée Met Sereh & Kokossorbet Van Yvette van Boven

Dessert | 10 personen

Extra Benodigheden:

  • 10 kleine ovenschaaltjes
  • brûlée brander

Ingrediënten:

  • 2 vanillestokjes
  • 2 citroen
  • 625 ml melk
  • 3 serehstengels (citroengras) gekneusd en in stukken van 2 cm.
  • 12,5 eidooiers (AH verkoopt losse flesjes eigeel)
  • 375 gr suiker
  • 625 ml slagroom
  • kokossorbet 1,5 ltr (wij zijn groot fan van Professor Grunschnabel, sinds kort te koop bij AH)
  • 10 kleine topjes verveine  (of munt)
  • boter om mee in te vetten
  • plastic folie

Professor Grünschnabel

Dit kun je 4 dagen van te voren maken

Verwarm de oven voor op 125 graden. Vet de ovenschaaltjes in met boter en zet ze in een grote ovenschaal of braadslede (je kunt er ook twee gebruiken).

Snij de vanillestokjes open en haal het merg eruit. Rasp de citroen zeer fijn. Breng de melk in een pannetje aan de kook  en voeg de vanillestokjes én het merg toe. Zet het vuur heel laag en voeg de citroenrasp en de sereh toe. Laat 15 minuten zachtjes koken. Zeef daarna de melk.

Geen zin om te koken? Boek een Walking Dinner, de leukste manier van uiteten gaan! 

Klop de eidooiers met de helft van de suiker los in een ruime kom. Voeg de slagroom al roerend toe. En daarna ook de hete melk. Verdeel het beslag over de 10 schaaltjes. Vul de braadslee met kokend water zodat de schaaltjes half onder staan. Zet de braadslee 1 uur en 15 minuten in de oven totdat de schaaltjes gestold zijn.

Haal de schaaltjes voorzichtig uit de oven. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Pak de schaaltjes individueel in met plastic folie en zet ze – horizontaal –  en koud weg totdat je ze gaat serveren.

 

Creme Brûlée

 

Voor het serveren (max 15 minuten werk!)

Haal de kokossorbet uit de vriezer en de Crème Brûlée bakjes uit de koelkast.

Bestrooi de bakjes met de resterende suiker. Verdelen van de suiker gaat het beste als je bakjes voorzichtig rond beweegt. Haal daarna met een vinger de suiker van de randjes. Karameliseer de suiker met de brander. Beweeg langzaam en voorzichtig. De suiker wordt gloeiend heet!

Schep een bolletje kokosijs op elk bakje en serveer met een takje verveine (of munt).

Creme Brûlée

Wijntip:

Rinaldi Moscato d’Asti
(Grapedistrict bezorgt al je wijn voor een feestje thuis eventueel met glazen! En bovendien kun je wat je over hebt terugsturen! Easy!)

Maak het hele Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner helemaal!

Vooraf:
Hoofdgerecht:
Desserts:
  • Creme Brûlée Met Sereh En Kokossorbet Van Yvette Van Boven
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?