Dit crème brûlée recept is onderdeel van ons makkelijke menu voor 10 personen. Je kunt crème brûlée natuurlijk ook gewoon als dessert maken, na een lekker etentje. Want wie is er. nu niet dol op dat gekarameliseerde suikerlaagje waar je met je lepel doorheen kan tikken.

Crème brûlée met sereh & kokossorbet

0 from 0 votes
Course: DessertCuisine: Hollands
Portie

10

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

Het idee achter dit makkelijke menu – met 3 gangen die je totaal van te voren kunt voorbereiden – is dat je nooit meer uren in de keuken staat te zwoegen terwijl je gasten gezellig zitten te keuvelen zonder gastvrouw/heer. Natuurlijk kost het nog steeds tijd om dit makkelijke menu te maken. Maar dit kun je enkele dagen van te voren klaar zetten, zodat je op de avond zelf nog een paar kleine dingen hoeft te doen. Hoe fijn! 

Natuurlijk kun je de crème brûlée ook zonder de rest van het menu maken. Krijg je minder gasten dan onze 10 personen? Je kunt alle ingrediënten makkelijk delen door 2 of meer.

Ingrediënten

  • 2 vanillestokjes

  • 2 citroenen

  • 625 ml melk

  • 3 serehstengels (citroengras) gekneusd en in stukken van 2 cm

  • 12,5 eidooiers (AH verkoopt losse flesjes eigeel)

  • 375 gram suiker

  • 625 ml slagroom

  • 1,5 kokossorbet (wij zijn groot fan van Professor Grunschnabel, sinds kort te koop bij AH)

  • 10 kleine topjes verveine (of munt)

  • Boter om mee in te vetten

  • Benodigdheden
  • 10 kleine ovenschaaltjes

  • Brûlée brander

  • Plastic folie

Bereiding

  • Dit kun je 4 dagen van te voren maken
  • Verwarm de oven voor op 125 graden. Vet de ovenschaaltjes in met boter en zet ze in een grote ovenschaal of braadslede (je kunt er ook twee gebruiken).
  • Snij de vanillestokjes open en haal het merg eruit. Rasp de citroen zeer fijn. Breng de melk in een pannetje aan de kook en voeg de vanillestokjes én het merg toe.
  • Zet het vuur heel laag en voeg de citroenrasp en de sereh toe. Laat 15 minuten zachtjes koken. Zeef daarna de melk.
  • Klop de eidooiers met de helft van de suiker los in een ruime kom. Voeg de slagroom al roerend toe. En daarna ook de hete melk. 
  • Verdeel het beslag over de 10 schaaltjes. Vul de braadslee met kokend water zodat de schaaltjes half onder staan.
  • Zet de braadslee 1 uur en 15 minuten in de oven totdat de schaaltjes gestold zijn.
  • Haal de schaaltjes voorzichtig uit de oven. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Pak de schaaltjes individueel in met plastic folie en zet ze – horizontaal –  en koud weg totdat je ze gaat serveren.
  • Voor het serveren (max 15 minuten werk!)
  • Haal de kokossorbet uit de vriezer en de crème brûlée bakjes uit de koelkast.
  • Bestrooi de bakjes met de resterende suiker. Verdelen van de suiker gaat het beste als je bakjes voorzichtig rond beweegt. Haal daarna met een vinger de suiker van de randjes. 
  • Karameliseer de suiker met de brander. Beweeg langzaam en voorzichtig. De suiker wordt gloeiend heet
  • Schep een bolletje kokosijs op elk bakje en serveer met een takje verveine (of munt).

Tips

  • Wijntip | Rinaldi Moscato d’Asti (Grapedistrict bezorgt al je wijn voor een feestje thuis eventueel met glazen! En bovendien kun je wat je over hebt terugsturen! Easy!)

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Maak het hele Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner helemaal!

Vooraf

Doperwtensoep Met Kokos

Hoofdgerecht

Verrukkelijke Salade van Voorjaarsgroenten
Bakplaat Bieten, Raddichio en Gremolata van Anna Jones
Wilde Zeebaars
Favoriete Venkelgratin

Dessert

Creme Brûlée met Sereh en Kokossorbet van Yvette Van Boven

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •  •  •