Falafel, wie is er niet dol op? Wij delen het recept voor het lekkerste moderne streetfood uit het nieuwe kookboek The Palomar met je. Heerlijk!

Falafel

5 from 1 vote
Course: BijgerechtCuisine: Israëlisch
Portie

30

Balletjes
Bereidingstijd

20

minutes

”Falafel is een van de populairste straatsnacks in Israël. De balletjes worden gemaakt van linzen, witte bonen of gedroogde tuinbonen, maar in Israël maakt men ze van kikkererwten. De Iraakse grootmoeder van een van mijn vrienden heeft mij geleerd hoe ik falafel moet maken. De beste manier om iets te leren is door goed te observeren: de handbewegingen, de gebruikte hoeveelheden… Dat zijn zaken die onze grootmoeders niet in woorden kunnen uitdrukken. Meestal moet je het doen met: ‘Voeg zoveel toe als nodig is’ of ‘zoveel als je denkt dat nodig is'.

- Tomer, receptenschrijver van The Palomar.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt in 3 liter koud water

  • 3 - 4 el 3 - 4 tarwebloem of kikkererwtenmeel (dat gebruik ik zelf het liefst)

  • 1 tl 1 zout

  • 1/2 tl 1/2 geroosterd en gemalen komijnzaad

  • 1 liter 1 koolzaadolie, om te frituren

  • Witte tahinsaus, om erbij te serveren

Let's Go

  • Laat de kikkererwten uitlekken en maal ze in je keukenmachine. Het beste is om de kikkererwten te malen in een vleesmolen met een grove maalschijf. Mocht je die niet hebben, is een gewone keukenmachine ook prima.
  • Meng de tarwebloem, het zout en de komijn door de gemalen kikkererwten. Weersta de verleiding om te veel tarwebloem toe te voegen, anders wordt de falafel te hard en compact.
  • Maak je handen vochtig en draai van het kikkererwtendeeg balletjes, die iets kleiner zijn dan een pingpongbal.
  • Verhit de koolzaadolie in een diepe pan tot 170–180 °C. Frituur de balletjes in porties 4–5 minuten tot ze mooi bruin zijn.
  • Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de falafelballetjes heet en geef de witte tahinsaus erbij.

tips

  • In het restaurant maakt Tomer vaak ‘visfalafel’. Voeg voor deze variant peterselie en koriander (1 bosje in totaal) en een mix van visfilet zonder huid en zeevruchten (ongeveer 250 gram) toe. Maal deze extra ingrediënten gewoon met de kikkererwten mee. Draai balletjes van het deeg en frituur ze zoals hierboven. Experimenteer er gerust op los met andere peulvruchten, kruiden en specerijen!
  • Wil je een hele tafel vol mezze maken? Kijk dan ook eens hier!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

The Palomar

Enthousiast geworden over de Israëlische keuken? Wij mochten vast een paar leuke recepten uit The Palomar met je delen! Wat denk je van:

Lees ook: The Palomar | Proef modern Israël met dit heerlijke kookboek! Hier vind je nog meer informatie over dit smaakvolle kookboek.

The Palomar kookboek

The Palomar

  • Auteurs | De mensen achter The Palomar; Tomer, Papi, Yeal en Zoe.
  • Uitgever | Fontaine Uitgevers
  • Beeld | Helen Cathcart
  • Omvang | 256 pagina's
  • ISBN | 9789059566927
  • Prijs | € 9,90

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten