Dit is hét kerstmenu dat je deze feestdagen wil maken [recept]

Is de inspiratie ver te zoeken deze kerst? Lees dan even verder. Want al eerder deelde we onze  favoriete kerst voorgerechtenhoofdgerechten én nagerechten met jullie.

Nu laten we Donna Hay’s recepten spreken. Een volledig driegangen kerstmenu – inclusief wijntips – uit haar nieuwste kookboek! Handig! 

Kerstdiner

*Het Kerst Menu*

Kerst bookcover
© Kerst - Donna Hay

Deze kerst sta je er niet alleen voor. Met Donna Hay’s ‘kerst’ worden deze feestdagen een makkie! De onderstaande recepten uit het menu zijn alvast een smakelijk voorproefje. Aan het einde van het artikel lees je meer over dit top boek!

Voorgerecht | Gevulde appels met amaretti en proscuitto

Bij gevulde appels denk je niet meteen aan een hartige lekkernij. Maar het is een onwijs lekkere combinatie. Voor wie een keertje iets anders wil neerzetten zijn deze appels een mooie showstopper! Goeie zoute prosciutto en knapperige amarettikoekjes spelen de hoofdrol. Hieronder het recept!

appels gevuld met amaretti
© Kerst - Donna Hay

Appels gevuld met amaretti, prosciutto en kruiden​

Voor 12 stuks

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • zeezout en grofgemalen zwarte peper
  • 6 plakken prosciutto, gesneden
  • 160 g broodkruim van zuurdesemvruchtenbrood
  • 8 amarettikoekjes (30 g), verkruimeld
  • 2 handen bladpeterselieblaadjes, gesneden
  • handje majoraanblaadjes
  • 1 ei
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • 12 rode appels (royal gala)

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarm de olie in een grote antiaanbakpan op hoog vuur. Voeg de ui, knoflook en zout en peper toe en bak al roerend 4–5 minuten of tot ze goudbruin zijn. Doe in een grote kom. Voeg de prosciutto, het broodkruim, de amaretti, peterselie, majoraan, het ei en de azijn toe en meng alles.

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Snijd de bovenkanten van de appels en zet apart. Verwijder met een theelepel de klokhuizen en gooi ze weg; laat de onderzijde van de appels intact. Vul de uitgeholde appels met het broodkruimmengsel en zet ze op de bakplaat. Leg de bovenkanten terug en zet de appels 35–40 minuten in de oven of tot ze goudbruin en zacht zijn.

Laat iets afkoelen en serveer.

Wijntip

Drink bij deze gevulde appels deze Red Muscadel uit Zuid Afrika. Dit is een iets versterkte zoete wijn, die perfect past bij dit hartige en zoetige gerecht. 

Hoofdgerecht | In prosecco gepekelde kalkoenborst

Terwijl meer dan de helft van de wereld niets anders dan kalkoen op het menu heeft staan tijdens de feestdagen, zijn de Nederlanders nog niet helemaal verkocht. 

Deze kerstklassieker moet namelijk worden besteld, gevuld en dan is een fantastisch resultaat ook niet perse voor iedereen weg gelegd. Terwijl kalkoen zo lekker kan zijn! 

Lees vlug verder mee, want na het bekijken van dit fantastische kalkoenrecept werp je al je bezwaren overboord. Twee belangrijke punten kunnen we vast verklappen. Deze kalkoen wordt gepekeld in mousserende wijn én we maken alleen borst klaar. Juist, dat is het allerlekkerste stuk. Helemaal als je het insmeert met citroenboter. 

We zeiden toch al dat je overstag zou gaan…

In prosecco gepekelde kalkoenborst
© Kerst - Donna Hay

Liever toch een hele kalkoen? Kijk op koopeenkalkoen.nl – hier haal je de mooiste, gevuld en al! 

In prosecco gepekelde kalkoenborst met spruitjes en speck

Voor 4-6 personen

Ingrediënten

  • 75 g steenzout
  • 45 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 takjes dragon
  • 2 bosjes tijm (ongeveer 12 takjes)
  • 1 citroen, in dunne plakken
  •  liter water
  • 750 ml prosecco
  • 2 kalkoenborstfilets van 1½ kg, met huid
  • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
  • zeezout en grofgemalen zwarte peper
  • 350 g speck of bacon, in stukjes
  • 500 g spruitjes, gehalveerd
  • 1 bosje tijm (ongeveer 6 takjes)

Extra | Citroen-knoflookboter

  • 100 g ongezouten boter, zacht
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 theelepel fijngeraspte citroenschil

Tip | Speck is een plat stuk gerookte, gerijpte ham, verkrijgbaar in delicatessenwinkels. Je kunt het vervangen door bacon of platte pancetta.

Aan de slag!

Breng het zout, de suiker, dragon, tijm, citroen en 500 ml van het water in een middelgrote sauspan op hoog vuur aan de kook en laat 4 minuten al roerend doorkoken, zodat het zout oplost. Laat iets afkoelen. Schenk het pekelvocht in een grote (5 liter) niet-reactieve bak (glas, pastic of rvs). Voeg de prosecco en nog 500 ml van het water toe. Maak met je handen voorzichtig de huid los van het vlees van de kalkoenborsten. Laat ze met de huidzijde naar beneden in de pekel zakken. Dek af en zet 2 uur (niet langer) in de koelkast.

Meng voor de citroen-knoflookboter de boter, knoflook en citroenschil in een kleine kom.

Haal de kalkoen uit de pekel, gooi het vocht weg en dep het vlees droog met keukenpapier. Duw met je handen de citroen-knoflookboter onder de huid.

Verwarm de olie in een grote koekenpan met zware bodem op matig vuur. Bestrooi het vlees met zout en peper. Leg 1 kalkoenborst op de huidzijde in de pan. Bak 4 minuten aan elke kant of tot het vlees goudbruin is. Haal uit de pan en doe hetzelfde met de andere kalkoenborst. Leg dan beide kalkoenborsten in de pan met de huidzijde naar boven.

Voeg de resterende 250 ml water toe, doe een goed sluitend deksel op de pan en laat 20 minuten garen of tot het vlees goudbruin en gaar is.Haal uit de pan, dek losjes af met aluminiumfolie en bewaar het kookvocht. Veeg de pan schoon en zet op matig vuur. Voeg het speck toe en bak al roerend 4 minuten of tot het krokant is. Haal uit de pan en zet apart.

Draai het vuur hoog, voeg de spruitjes toe en bak al roerend 1 minuut of tot ze licht geschroeid zijn. Voeg de extra tijm en het bewaarde kookvocht toe en verwarm 2 minuten.

Serveer de kalkoen met de spruitjes en het krokante speck.

Wijn bij kalkoen

Wijnglazen bij diner

Bij dit gevogelte en de geroosterde smaken van bacon en spruiten serveer je een prachtige lichte pinot noir. Ook een Chianti of Beaujolais zijn goede keuzes. 

Na | Gezouten karamel met pinda

Karamel, we hebben hier een heleboel liefde voor die zoete, zachte heerlijkheid. Eén hap, en die voorraad gaat moet leeg!

Dus wat is er leuker dan je favoriete persoon deze feestdagen verwennen met een potje zelfgemaakte karamels? Precies, aan de slag. Want het is niet moeilijk en je kunt zelfs nog persoonlijke favoriete smaken toevoegen. Do It Yourself karamel van Donna Hay – je vindt het recept hier! 

Zachte karamel met gezouten
© Kerst - Donna Hay

Zachte karamel met gezouten pinda's

Vooor 50 stuks

Ingrediënten

  • 420 g gezouten pinda’s
  • 1,1 kg kristalsuiker
  • 1 ⅛ liter single cream
  • 350 g golden syrup
  • 100 g ongezouten boter, in blokjes

Aan de slag!

Bekleed een ondiepe bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier.

Bestrooi de bodem met de helft van de pinda’s en zet apart.

Zet de suiker, room, golden syrup en boter in een grote sauspan op hoog vuur en roer met een metalen lepel tot de boter en suiker zijn gesmolten. Temper het vuur tot matig en verwarm al roerend 20−25 minuten of tot een suikerthermometer 122 °C aangeeft. Werk nu snel. Schenk de karamel in de vorm en strooi er voorzichtig de resterende 210 g pinda’s over.

Laat 3−4 uur volledig afkoelen op kamertemperatuur. Zet 25−30 minuten in de koelkast of tot de karamel is opgestijfd.

Stort op een snijplank en snijd de plak met een groot scherp mes in stukjes. Wikkel elke karamel in bruin vetvrij papier en draai de uiteinden dicht. Bewaar in de koelkast en laat voor gebruik op kamertemperatuur komen.

Als de karamel te zacht wordt om te snijden, zet je hem nog 5 minuten in de koelkast.

Tip | De in papier verpakte karamels zijn zeker 2 weken houdbaar in de koelkast.

Zorgeloos de feestdagen door en in

Een zorgeloze kerst is waar we allemaal van dromen. Met dit boek van Donna Hay kom je een heel eind. 

Het staat vol met echte klassiekers en moderne kerstrecepten. Zo worden de feestdagen een makkie! 

Nieuwsgierig? Koop ‘Kerst’ hier op bol.com

 

Kerst bookcover
© Kerst - Donna Hay

Kerst

Auteur | Donna Hay
Uitgever | Spectrum
Omvang | 240 pagina’s
ISBN | 9789000370276
Prijs | €24,99

Summary
recipe image
Recipe Name
In prosecco gepekelde kalkoenborst
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email