Recept | Luxe gegrilde kreeftenstaarten met knoflookboter

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Dit recept is onderdeel van ons Midden Oosten Menu en komt uit het kookboek Feasts. En het woord zegt het al: deze kreeftenstaarten zijn een groot feestje! Het is ideaal als onderdeel van een tafel vol lekkers. Gebruik dit menu voor heerlijke dinertjes waarmee je je gasten omverblaast met lekkernijen! En ook met de kerst is dit een toppertje.

Gegrilde kreeftenstaart

Gegrilde kreeftenstaarten met een pittige zuurbes-knoflookboter

Voorgerecht | 4 tot 8 personen

Ingrediënten

  • 75 g gezouten boter, op kamertemperatuur
  • fijngeraspte schil van 1 onbespoten limoen
  • 2 el berberis (zuurbessen o.a. natuurvoedingswinkel) fijngesneden of fijngehakt in een foodprocessor
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 el koriander, fijngehakt
  • 1 volle tl chilivlokken
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 4 kreeftenstaarten (à 100 g), vers of diepvries (ontdooid)

Aan de slag!

Meng de boter met de limoenschil, de berberis, de knoflook, de koriander, de chilivlokken en flink wat zout en peper goed door elkaar. Zet tot gebruik in de koelkast. 

Verhit een grillpan op hoog vuur. Snijd de kreeftenstaarten met een groot, scherp mes in de lengte doormidden. Leg met de schaal naar beneden in de hete grillpan; de schaal wordt heet, waardoor het vlees gaar wordt.

Haal de boter uit de koelkast en schep twee derde op het kreeftenvlees. Verdeel de smeltende boter vervolgens met een deegkwast over het kreeftenvlees. Laat nog 2 minuten garen, draai de kreeftenstaarten om en bak nog 45 seconden. 

Controleer of het vlees ondoorzichtig en gaar is. Verdeel de rest van de boter over het vlees, leg de kreeftenstaarten op een serveerschaal en serveer direct.

Wijntip

Witte wijn glazen

Ga bij deze gegrilde kreeft voor een witte bourgogne of een bordeaux blanc. De stevigheid van deze wijnen passen mooi bij het zoete vlees van de kreeft.

Midden Oosten Menu | Feasts

Tafel vol lekkers

Gegrilde kreeftenstaarten met pittige zuurbes-knoflookboter
*
Kruidige lamsjachtschotel
*
Gegrilde bloemkool
*
Geroosterde aardappels met saffraan
*
Confettirijst met courgette, aubergine en paprika
*
In de pan geroosterde paprika’s

Dessert

Vijgen-rozentompouce

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!