Recept | Zelfgemaakte Labneh met za’atar uit The Palomar!

WijnSpijs
WijnSpijs

Modern Jeruzalem in The Palomar

Dit recept voor Labneh met za’atar komt uit het kookboek The Palomar. Labneh is een uitgelekte dikke yoghurt met zout, wat een soort frisse yoghurt kaas wordt door het een paar uur te laten uitlekken. Het wordt veel gegeten in het Midden-Oosten. Labneh is een verrukkelijke dip om met brood te eten. Je kan het met olijfolie en zout eten, maar granaatappel-pitjes of groene pepers zijn ook heel lekker bij deze dip.

Lees ook: Mexican streetfood met Breddos Taco’s

Maak zelf Labneh met za’atar!

The palomar - labneh - zelf gemaakt - hangop
Ingrediënten voor 500 ml:

  • 450 g Griekse yoghurt
  • 450 g halfvolle yoghurt

Om te serveren

  • 1 theel. Za’atar (zie blz. 20)
  • royale scheut extra vergine olijfolie

”Deze friszure, romige Midden-Oosterse ‘hangop’ is verrassend makkelijk zelf te maken en veel lekkerder dan welke kant-en-klare versie dan ook. Labneh wordt gemaakt van uiteenlopende soorten yoghurt op basis van geiten-, schapen- of koemelk. Mijn persoonlijke favoriet voor dit recept is yoghurt op basis van koemelk, want die smaakt minder uitgesproken dan de andere opties en levert een friszure labneh op. 

In het restaurant gebruiken we deze labneh in allerlei gerechten en recepten, maar ik eet hem het liefst als dip, met een scheut extra vergine olijfolie, wat za’atar en vers pitabrood of ander brood (kom maar op met die koolhydraten!).” Aldus Tomer, de recepten schrijver van The Palomar.

Let’s go!

  • Bekleed een zeef met een dubbele laag neteldoek (40 x 40 cm) en schep de Griekse en de halfvolle yoghurt erin.
  • Maak een uitlekzakje van het neteldoek door de punten stevig samen te knopen.
  • Hang de yoghurt een nacht in de koelkast en zet er een kommetje onder om het uitlekvocht op te vangen. Je kunt de yoghurt ook buiten de koelkast laten uitlekken (mijn moeder hing het zakje altijd boven de gootsteen). Ik geef de voorkeur aan de koelkastmethode, want dan weet ik zeker dat de labneh goed koud staat. Neem na 5–6 uur een kijkje bij de yoghurt; als er geen vocht meer uitlekt, is de labneh klaar.
  • De dip is maximaal 5 dagen houdbaar in een gesteriliseerde luchtdicht afgesloten bak in de koelkast.
  • Schep de labneh voor het serveren in een kom en maak een kuiltje in het midden. Bestrooi de labneh met de za’atar en giet de olijfolie erover. Neem een stuk brood en dippen maar!
The palomar - labneh - zelf gemaakt - hangop

Ook uitproberen?

the palomar - jerusalem - mezze - kookboek
Enthousiast geworden over de Israëlische keuken? Wij mochten vast een paar leuke recepten uit The Palomar met je delen! Wat denk je van:

Wil je een hele tafel vol mezze maken? Kijk dan ook eens hier!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?