Recept | Ovenschotel met tomaat en feta in de hoofdrol

Deze vegetarische ovenschotel is perfect voor Meatless Monday, of elke andere doordeweekse dag. Het komt uit het boek Superveg, waarin schrijfster Celia Brooks 100 originele gerechten maakt met 25 verschillende supergroenten in de hoofdrol. Ook de tomaat is een superveg volges Celia en ze bespreekt uitgebreid de belangrijkste voedingswaarde, seizoen, soorten en alles over kopen en bewaren. Bij elke superveg komen ook een aantal recepten.

Tomaten volgens Celia 

Tomaten zijn het best aan het eind van de zomer en aan het begin van de herfst. Ze bevatten een hoge concentratie lycopeen (goed voor botten en UV bescherming), wat nog beter door je lichaam wordt opgenomen wanneer je ze kookt of bakt met olijfolie.

tomaten

Een goede tomaat herken je aan de geur, aldus Celia. De geurloze mag je laten liggen en hoe meer geur hoe beter, een unieke geur die kruidig en gistachtig hoort te zijn. Bewaren doe je op kamertemperatuur(!) en zonder verpakking, maar het allerbest is om ze meteen op te eten. De beste combi’s zijn die met zout, basilicum en andere groene kruiden, sushiazijn, olijfolie, balsamico, zwarte peper, knoflook, ui, gember, brood, chilipeper, honing en de meeste kazen.

Recept | Ovenschotel met tomaat en feta

Hoofdgerecht | 4 personen

    • 800 gram rijpe tomaten (zo’n 9 stuks) in vieren gesneden
    • 3 knoflooktenen
    • 1 el goede balsamicoazijn
    • 2 tl vloeibare honing of ahornsiroop
    • 4 takjes tijm
    • 4 takjes rozemarijn
    • 4 el extra vergine olijfolie
    • zeezout en versgemalen peper
    • 250 gram gekookte granen zoals volkorenrijst, spelt of quinoa
    • 200 gram feta, uitgelekt
    • 400 gram kikkerwerten uit blik
      💡 Zelf weken en koken duurt langer, maar is ook héél veel lekkerder. Maak meteen een flinke bak vol en verpak porties in boterhamzakjes in de vriezer. Werkt ook met andere bonen en is mega lekker! 
    • eventueel kun je kappers of feta toevoegen met de feta

ovenschotel-recept-tomaat

Aan de slag!

verwarm de oven voor tot 220 graden. Vul een ovenschaal met de tomaten, knoflook, balsamicoazijn, honing, kruiden en 2 eetlepels van de olie. Bestrooi royaal met peper en zout. Schep alles goed door en spreid het uit in een gelijkmatige laag. Plaats de schaal in het midden can de oven en bak ongeveer 30 minuten. Totdat de tomaten zacht zijn en het sap naar de bodem is gelopen.

Haal de schotel uit de oven en schep voorzichtig de gekookte granen en uitgelekte kikkererwten door de tomaten, meng goed. Verkruimel de feta erover. Verdeel de resterende 2 eetlepels olie over de kaas.

Schuif het rooster boven in de oven. Zet de schotel weer in de oven en bak nog eens 15 tot 20 minuten, totdat de feta begint te kleuren.

Serveer warm aan tafel, in ondiepe komen.

SUPERVEG

Een prachtige ode aan groenten. Voor iedereen die meer variatie en groenten op zijn bord wil en daar wel wat inspiratie bij kan gebruiken.

Auteur | Celia Brooks
Uitgever | Good Cook
Foto’s | Jean Cazals
ISBN | 978 946 143 1899
Prijs | €24,95 

Koop jouw exemplaar hier.

Superveg

 

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag